tisdag 2 januari 2024

Trollkarlen från Övärlden av Ursula K Le Guin

 

Ged är en ung pojke som upptäcker sina magiska krafter. Han bestämmer sig för att gå i lära för att bli en trollkarl. Snart får han reda på att det finns en ond kraft som hotar hans Övärld. Men Ged tänker att han klarar av lösa allt på egen hand. Därför råkar han väcka en skugga som är farlig för både honom och hela Övärlden. Det blir så farligt att hans lärare dör och själv skadas han rejält. Trots mycket om och men blir han till slut färdig trollkarl. Skuggan däremot är inte borta utan väntar tålmodigt på Ged. Det tar år innan Ged kan konfrontera skuggan återigen.

Som sig bör är detta en klassisk berättelse om att växa upp och att bli en ansvarig person. Det som inom fantasygenren kallas för quest är också förekommande. Det är genom att konfrontera skuggan som Ged kan växa klart för den här gången. Utvecklingen kommer att fortsätta men just detta är avslutat. 

Jag tycker om Ursula K Le Guins sätt att skriva. Det är flödigt och beskrivande. Visserligen är det lite gammaldags för boken är över 50 år. Det påverkar lite för språk utvecklas. Jag tycker att om du gillar fantasy är detta en läsning värd att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar