fredag 5 januari 2024

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

 


En finstämd berättelse om en ung man som försvinner i sig själv under en lång tid. Gunnar Hede är arvtagare till en gård, Munkhyttan, i Värmland. Han studerar i Uppsala men vill helst spela fiol. När han ställs in för faktum att hans familjegård kan gå honom ur händerna slutar han spela fiol. Men lockelsen är där. En blind man och hans cirkusfölje börjar spela fiol utanför Hedes fönster och då måste han ned. Det är så vi och Gunnar träffar Ingrid. 

Sedan går det några år och när vi träffar Gunnar nästa gång har han blivit resande och ska frakta hem getter till gården. Dock sker något med honom i och med att hans förlovning bryts, getterna dör och då blir han Getabocken. 

Ingrid har hamnat hos en präst och dennes fru. Hon hatar det där och hamnar i depression. Den blir så djup att de begraver Ingrid. Getabocken dyker upp och väcker henne till liv. Detta ska ha betydelse för när Ingrid senare blir hämtad tillbaka av prästparet. Hede faller tillbaka till sin Getabockskaraktär. Det är vid möten och livet med Ingrid han kan bli sig själv igen. 

Det är ändå någon form av psykisk ohälsa som Lagerlöf beskriver på sitt sätt. Jag tycker mycket om den här lilla boken och önskar alltid att eleverna läser den. Den är speciell och mustig men vad är inte det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar