lördag 13 januari 2024

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

 


Handlingen i Doktor Glas är nog ganska känd. Han är läkare i Stockholm och har en stor praktik. Doktor Glas är något av ett underbarn och det gick fort att bli läkare. Han är ungkarl samtidigt som han är förälskad i Helga Gregorius, som är gift med pastor Gregorius. När hon en dag kommer till honom och berättar om sin man lyssnar Glas. Helga målar en bild av en äldre man som hon aldrig älskat. Hon finner honom motbjudande och därför har hon inlett ett förhållande med en kanslisekreterare vid namn Recke. 

Ihop om att hjälpa Helga ljuger Glas Gregorius rakt upp i ansiktet och säger att det äktenskapliga samlivet måste pausas. Dock visar det sig att Gregorius mår extremt dåligt av sin hjärtsjukdom. Glas tycker han borde resa bort och vila. Väl hemma igen återupptas samlivet med hustrun. Glas bestämmer sig för att döda pastorn. 

Trots alla sina tankar om vad som är rätt och fel är ändå Glas en relativt omoralisk person. En läkare som mördar för en förälskelse är tveksamt. Det är svårt att inte dra moderna paralleller om den här karaktären. Glas är en udda fågel och har samtida tankar. Som läkare är hans moral högre än som person. Det är ett spännande koncept. Jag hade inte läst den här tidigare. Mina lärare tillbringade mycket tid med arbetarförfattarna som sig kanske bör på en ort där de flesta är arbetarbarn. På skolan jag arbetar älskar de den här boken. Jag är imponerad men älskar annat mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar