söndag 28 januari 2024

Den yttersta stranden av Ursula K Le Guin

 


Jag insåg just att jag hade glömt den här boken för när jag kommenterade böcker 2021. Den är läst då men jag måste bara ha missat den. Vi är i Övärlden återigen men denna gång har Ged blivit ärkemagiker på ön Roke. Han märker att magin håller på att tappa sin styrka. 

Till Roke och trollkarlsskolan kommer prins Arren av Enland. Han ska en gång bli kung av Morred. Han vill försöka rädda magin och framförallt människors apati nu när magin försvinner. För att återställa magin måste de ta sig till utkanten av Övärlden och även till dödsriket. Som tur är får de också hjälp av en drake. 

Jag läste alla böcker i en följd ungefär under slutet av 2021 och början av 2022. Jag tyckte väldigt mycket om dem men ibland när Le Guin omnämns som en stor feministisk författare blir jag perplex. Hon skriver helst om män men det kanske är jag som hamnat i fel böcker. Det finns kvinnor men det är inte alltid säkert. Böckerna är bra och har sin plats som stora fantasyböcker. Väl värda sin tid. Sedan kommer det ju en drake och det är ett favoritelement. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar