lördag 31 december 2016

fredag 30 december 2016

Läst 2016

Jag är rätt nöjd med mig själv. Enligt goodreads räkning har jag läst 120 böcker. Visserligen är några noveller men ändå. Jag tänker vara stolt över detta. Länge och mycket stolt. Så här mycket har jag inte läst sedan tidiga tonår. Det har varit ett turbulent år. Två nya rektorer, arbetskamrater som slutat och nya som dyker upp som svampar både här och där. Jag räknade till att jag hade sex nya arbetskamrater i arbetslaget. Vi övriga är liksom fyra så du kan räkna ut skillnaden.

Jag läste mest i somras och minst i november. November var en tung månad på många sätt så jag tänker att det beror på det. Läsa är ett måste för att sortera i stressen. Knäppt? Kanske men i alla fall, 120 böcker :). Jag tänker vara stolt.


Hur mycket har jag läst då?

Jag har inte räknat sedan augusti. Denna höst har varit bisarr för att sammanfatta läget. Detta har jag glömt och någonstans gillar jag den lilla statistik jag knåpar ihop.

I augusti hade jag läst 2589 sidor. I augusti och september läste jag Hjärtats innersta röst som var 380 sidor lång. Hon bad om det var 285 sidor lång. Carlssons bok var på 420 sidor. Koljonens novell var 23 sidor lång, Fagerholms 31 sidor och Liljestrands 30. Därefter läste jag Granströms novell på 27 sidor. Trosells Pojkjävlen är ungefär 21 sidor lång. Ramqvists novell var 29 sidor lång och Virdborgs 26 sidor lång. Det blir ungefär 1272 sidor på två månader.

I oktober så blev det lite andra böcker. Marie Lus Prodigy landade på 338 sidor. Jersilds novell på 27 sidor och Gnister av Skugge 24 sidor. Drottningkronan var 347 sidor lång. 736 sidor blev det. November var en dålig läsmånad då de flesta lästes ut tidigt. Det var i alla fall två noveller i form av Olssons på 35 sidor och Shuno på 27 sidor. Champion av Marie Lu är på 368 sidor lång. Harper Lees Dödssynden på 284 sidor. På sex meters djup av Denise Rudberg på 333 sidor. Det slutade i 1047 sidor.

December var en månad med noveller. Totalt har jag läst 25 noveller. Den nätta summan blev 602 sidor. När vi då tittar hur långt jag läst de sista månaderna 2016 blir summan 6246 sidor. Där börjar jag läsåret 2017.

torsdag 29 december 2016

Warcraft the beginning


Denna film är baserad på onlinespelet World of Warcraft. Där av namnet. Det är också skälet till grupper av människor, djur och andra i filmen. I alla fall handlar detta om människor som lever i sin värld Azeroth och orcher som invaderar denna värld. Krig utbryter och det hela visar sig vara mer komplext för de två sidorna än det visats sig. Det ligger mörk magi bakom. En magi som nästan igen klarar sig ifrån.

Det är helt okej actionfilm. Jämfört med Suicide Squad är detta i alla fall sammanhållet och har en tydlig handling. Det finns en poäng i film vilket är ett plus. Jag kommer inte minnas den länge men idag när jag ligger däckad av någon förkylning är den helt okej.

onsdag 28 december 2016

Den gode dinosaurien


Vi leker med tanken att den däringa meteoren aldrig landade på jorden. Så dinosaurierna levde vidare. De förökade sig och levde sina liv. Det är så det är för Arlos familj. De är bönder och kämpar hårt för att klara sig. En dag råkar pappan omkomma och Arlo känner stor skuld över detta. Nu är det resten av familjen som måste kämpa för att klara vintern. Den där lilla saken som var i vägen när pappa dog har Arlo inte riktigt förlåtit.

Så händer det sig att den där pricken och Arlo hamnar i floden och spolas långt bort. Trots alla hinder och språkproblem slår de följe och snart möter de än de ena, än de andra skumma dinosaurierna på sin väg. Trots att den där pricken är lite konstig känner Arlo en stor tillhörighet och närhet till honom.

Detta är en riktigt gullig film. Den är lite sorgsam, lite rolig, lite otäck och tja, allmänt fin helt enkelt. Den blir min mysfilm 2016. Klart med denna utmaning. Se gärna den här lilla pärlan. Om inte annat så för att se T-rex leka cowboys. Bara det är värt filmtiden.

tisdag 27 december 2016

Vi listar 2016

Kulturkollo rundar av året med en lista och det är fritt att delta. Jag tänkte haka på och se vad jag ska svara på. Alla frågor och vad andra tänkt finns här. Min lista blir lite kort men ibland blir det så.

Årets mest oväntade: Presidentvalet i USA. Det finns så mycket jag kan säga men fyra år med Donald Trump får mig att gråta lite i själen.
Årets klassiker: Dödssynden av Harper Lee. Jag är inte helt såld.
Årets historiska: Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter som handlar om ett svenskt helgon.
Årets dystopi: The 5th Wave av Rick Yancey. Utomjordingar som invaderar.
Årets nya bekantskap: Himlen är alltid högre av Jonas Moström. Kanske inte superduper bra men avkopplande.
Årets ögonöppnare: Mannen utan väg av Erik Lindegren. Hur han beskriver andra världskriget är annorlunda men trovärdigt.
Årets återseende: Kristina Ohlsson läste jag i en följd sedan hände annat så Paradisoffer blev en nystart.
Årets huvudperson: Lila i Elena Ferrantes Min fantastiska väninna
Årets bifigur: Elena i Elena Ferrantes Min fantastiska väninna. Det borde vara tvärtom men jag tror det är så det upplevs.
Årets filmupplevelse: Fantastic beasts and where to find them Rowling-land är alltid trevligt att besöka.
Årets magplask: Dylan. I rest my case.
Årets skämskudde: Mad about the boy av Helen Fielding. Bridget mådde bättre i början av 2000-talet.
Årets lyckopiller: Lucy Dillon även om det bara blev Tango för vilsna själar i år.
Årets förlag: För mig blev det nog Massolit
Årets TV-serie: Stranger Things.


Zootropolis


Judy Hopps är uppvuxen i en liten stad men drömmer om att bli polis i Zootropolis. Det är där alla djur lever i harmoni med varandra. Vägen dit är svår och lång men Judy lyckas. Hon blir den första kanin som någonsin tagit examen som polis. Det hårda polislivet hägrar men första dagen på jobbet blir hon satt att kolla felparkeringar. Kanske inte riktigt vad hon räknat med men hon gör det bra.

Judy träffar sin första dag på jobbet Nick. Nick är allt annat än ärlig. Det retar henne så hon försöker göra att för att sätta dit honom. Den dagen polischefen ger henne ett annat jobb använder Judy sig av Nick som källa. Det visar sig vara mer komplicerat fall än något trott.

Det är en riktigt bra men samtidigt hemsk film. Mycket handlar om mobbing och att bli utstött. Kaniner som utsätts för hot av rävar och rävar som får munkorgar och jag tänker att detta är en barnfilm. Slutet är fint och tanken att alla kan leva i harmoni också. Små barn kan nog bli rädda. Jag såg denna med en nioåring så här fungerade det bra eftersom vi kunde relatera till mobbning och liknande. Den är riktigt gullig och jag gillar att alla djur inte är stereotypa. Jag tänker på polisen som sitter i receptionen i polishuset.

måndag 26 december 2016

Star Trek Beyond



Det finns mycket man kan tycka om Star Trek som fenomen. Barnsligt eller töntigt är nog den vanliga åsikten men någonstans är det en fin värld som presenteras. De flesta lever i samförstånd och man bråkar inte om små saker. Det är helt frivilligt att vara med i federationen men enighet är styrka och så även i antal. Acceptansen är nästan alltid stor och intresset för nya kulturer större. Det är egentligen en vacker utopi som presenteras och varför kan det inte få vara så.

Ja, okej det finns en militär styrka som försvarar federationen och det är ju dem vi träffar på. Fast någonstans är det ju så att alla man träffar inte är trevliga. I denna film tar sig besättningen ännu längre ut än tidigare. Det är ju lite vad de lever för. Så, inget nytt under solen men det är som det ska vara. Lagom mycket filosofi och lagom mycket action i en salig blandning. Det är så som det ska vara.

söndag 25 december 2016

Den perfekte vännen av Jonas Karlsson



Det är Stockholm en vanlig dag. Två män möts och har en ganska tafflig konversation kring dem själva och sina liv. De lämnar varandra och tillbaka på Expressen börjar huvudkaraktären fundera över var de träffats tidigare eller hur de känner varandra. När han sitter där får han ett sms från Håkan. Håkan som han just träffade. De kommer överens om att äta lunch nästa dag.

Mötet går bra och de bestämmer sig för att ta en öl. De trivs i varandras sällskap och den lite tafatte huvudkaraktären känner sig bekväm i Håkans närvaro. Inget känns dumt eller fel och någonstans gnager oron.

Det är en ganska vanlig novell som är trevlig att läsa. Den är inte så överraskande men bra och läsvärd. Känslan av en bra vän ska man inte underskatta.

lördag 24 december 2016

God Jul


Betlehems barn av Selma Lagerlöf



I Betlehem står en krigsknekt på vakt. Han vaktar porten in och ut. Det är egentligen under hans värdighet eftersom han drömmer om krig och ära. Utanför porten leker barnen men de visar alltid behörigt avstånd till knekten. En liten pojke gör inte det. Han springer omkring i närheten och leker inte som andra barn. Denne pojke räddar bin, tar hand om liljorna, och även visar knekten godhet.

Knekten börjar tänka på pratat om det tusenåriga riket och kan inte bli av med tanken att pojken har något med detta att göra. När kung Herodes en dag önskar ha en fest för alla småbarn runt 2-3 år bjuds knekten in. Barnen ska dö och trots all planering lyckas ett barn försvinna. Knekten som är den sista vakten innan frihet blir stungen i ögat av ett bi.

Jag skrev en gång en uppsats om denna novell. Den underliggande hintningen kring vem som det handlar om är ganska uppenbar. Som alltid gillar jag Selmas berättande och eftersom det är julafton idag är det väl passande med denna novell. Den fanns som e-bok så nu behövde jag inte bläddra i mitt exemplar jag fått från farmor. Den var ju ändå original och inte i ett gott skick. God Jul.

fredag 23 december 2016

Julängeln av Majgull Axelsson



En man går av ett tåg i Nässjö. Han är poet. När han har gått av tåget inser han att det är vackert och han försöker skriva ned något. Det är på stationen i Nässjö som han blir lämnad ensam. Han förstår inte vad konduktören bråkat med honom om kring biljetter och pengar. När Leonard, som han heter, ringer sin sambo, tillika publicist, Berit Gunnarsson får han en mindre chock.

Det är en liten ironisk julnovell. En berättelse om en man som inte riktigt är i kontakt med omvärlden eller det vardagliga. Finns på Radionovellen i P1.

torsdag 22 december 2016

Den magiska julen i Kassa by av Bengt Pohjanen


I lilla Kassa by långt i norr vid finska gränsen finns inte bara tomten. Där finns Pukki. Han är inte som Santa Claus eller den svenska tomten. Han har varit med länge närmare 10 000 år. Pukki färdas över himlen man måste släppa in honom på julafton. Han ger klappar till alla snälla. En julafton blir det lite annorlunda än vanligt och det blir annorlunda för alla.

Det är en liten fin novell om lite mytiska berättelser om julen. Jag trivdes med att lyssna den och den är värd att sin lilla tid. Den har publicerats på p1:s Radionovellen. Där kan du hitta den och ladda ner.

onsdag 21 december 2016

Fantasy av Malte Persson



Detta är en berättelse om en kvinna som berättar en berättelse om hur en fantasyfilm. Karaktärerna har inte vanliga namn utan heter prinsen, dvärgen och liknande anonyma namn för att vi inte ska få veta deras rätta. Författaren som skrivit denna fantasyberättelse verkar tänkt sig ett modernt Stockholm med medeltida klaner som slåss om makten. Det är denna som prinsen tänker sig finansiera men det blir inget bra. Kvinnan älskar att ta till sig berättelser och trots allt så tror män att de utnyttjar henne när det är tvärtom.

En annorlunda novell men väldigt läsvärd. Jag kommer på mig själv att undra om personerna i novellen finns eller om det är total fiktion. Ett fint språk lyfter novellen till en riktig trevlig läsupplevelse.

tisdag 20 december 2016

Koma av Emanuel Blume




Robins flickvän är i koma efter en olycka. Hon ligger där och mår inte så bra. Robin tänker att de flesta tror att det var en olycka och så kommer det att förbli. Det hela ändrar sig när flickvännen vaknar i samma ögonblick som Robin försöker koppla bort hennes maskiner.

Som alltid har Blume en liten tvist i sin berättelse. Den är välskriven och lagom lång. Den går lätt att läsa och att lyssna på.    

Sucide Squad



Jag har påbörjat denna film kanske fyra gånger sedan den dök upp på i-tunes. Detta handlar om den grupp av superskurkar som ska göra speciella insatser åt staten för att stoppa individer precis som de själva. Det är så att säga en form av skydd från personer som Superman. För det är i DC Comics vi är i. De lite mörkare och kanske lite tråkigare hjältarnas värld.

I alla fall så grundas gruppen här och det är inga rara snälla människor som Amanda Waller, chef för avdelningen, letat fram. Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang, El Diablo, Killer Croc och Slipknot är gruppen som ska hjälpa till att hitta skurkar. En militär, Flag heter han, som är i en knepig situation leder gruppen och han har i uppdrag att döda dem om han så måste.

Jag vet inte jag. Det här var inte bra. Många säger att Harley Quinn är bäst men det är liksom så hon är så hur svårt är det att agera ut galen. Det är handlingen som är problemet. För jag vet fortfarande inte vad poängen är. Det är ju någon men den känns konstig. Att den spelade in pengar är säkert för smart marknadsföring, små kläder och Will Smith. Ett avsnitt av Arrow eller Flash är mer upphetsande än detta.

måndag 19 december 2016

Julberättelse av Katarina Mazetti



Att bo i kollektiv är nästan aldrig något annat än en övning i att komma överens. När kollektivets fem barn vill ha julgran blir de vuxna tvungna att komma på ett alternativ. Istället får de smycka granen på lokalen där den alternativa julen ska firas.

Novellen är kort och helt okej inläst av Mazetti själv. Den är lite som en minnesbild av sjuttiotalet. Där kommer det bra och mindre bra fram.

söndag 18 december 2016

Julen jag aldrig firade av Teodor Kallifatides



Denna korta novell utspelar sig som ett minne. Teodor ska till Helsingborg för ett författarkonventum och umgås med kända författare från Nordens alla länder. Så minns han när han anlände till Sverige. Det var i Helsingborg. Där fanns en gång ett plakat om Teodor som nu är borta. Då berättar arrangören att även Ingmar Bergmans plakat är borta. Då minns Teodor den gången han och Bergman skulle göra film ihop.

Det hoppar och far innan slutklämmen kommer. En liten fin novell är det i alla fall men inget jag kommer att minnas en längre stund. Inläst av författaren och finns hos Radionovellen i P1.

lördag 17 december 2016

En sån som du av Gillian Flynn


Det hela börjar på en hemlig bordell. Jennifer, som hon heter tror jag i alla fall, har utvecklat musarm efter att ha tillfredsställt många män. Nu i alla fall flyttats hon ut till det mera legitima rummet. Dit kommer kvinnor och män för andlig rådgivning. Eftersom Jennifer gillar att läsa känner hon en speciell koppling till en av männen. Han gillar att läsa och de pratar ofta om böcker. Han till och med lånar en bok till henne.

Som firmans medium råkar Jennifer på en kvinna som säger sig ha ett hemsökt hus. Det rinner blod på väggarna och styvsonen har blivit ond. Jennifer ser sin chans att lura pengar av kvinnan och tar sig an uppdraget att rena huset från andar men egentligen städar hon bara. Det visar sig att det är lättare sagt än gjort.

Det är en riktigt bra novell som överraskar lite på slutet. För jag tänkte inte att det skulle gå så. Den är lätt att både läsa och lyssna på. Den är värd att läsa. Kanske något för dig som pendlar till jobbet varje dag.

fredag 16 december 2016

Den nergrävde fotbollstränaren



Vi möter Charlie som är hemmafru. Hon minns tillbaka till när sonen var ung och spelade fotboll. Det var nämligen då hon genomförde ett, hur ska vi uttrycka det, undanröjande. Tränaren är en ganska aggressiv man och kör hårt med de unga pojkarna. Charlies son blir slagen blå nästan varje match. Han går på svältdiet och är nästan manisk. Så efter flera år undrar bygden fortfarande vad som hände med fotbollstränaren.

Det är en liten udda novell som är vad man inom TV skulle kalla dramedy. Lite drama och lite komedi blandat i en härlig röra. Den går att läsa och lyssna på. Det gjorde jag.

torsdag 15 december 2016

Paradisträdet av Elly Griffiths


Ruth ska fira jul med lilla Kate. Kate är ju bara ett år men nu ska klappar slås in och granar pyntas. Så Ruth köper en fin gran av Leaf och dennes flickvän. Nästan en av de sista och tänker att hon hämtar den efter de sista inköpen. När hon kommer tillbaka är granen och försäljarna borta. Hon blir ledsen men får hjälp med en gran. Både katt och dotter har sönder denna gran och det gör att julstressen slår till.

Jag har aldrig läst något av Griffiths tidigare. Det är knappast en novell jag minns så väl. Den är helt okej och underhållande. Däremot tror jag att läsaren får större nöje av den om en läst något mer av författaren. Det känns som om karaktärerna har en historia som jag inte känner igen. Bra uppläsning av Angela Kovacs.

onsdag 14 december 2016

Marians julklapp av Paula Hawkins


En man tittar på sin granne. Marian är inget som Grace var. Ändå dras han till Marian. Hon är snäll, och framställs som lite klumpig. I ensamheten efter hustruns död och det faktum att barnen är så långt borta blir att vänta på Marian en del av livet. Han inser att han är förälskad i den yngre kvinnan men tänker sig inte närma sig henne. Istället ska hon få en julklapp som han tror hon kommer att uppskatta mycket.

Det går fort att både läsa och lyssna på denna. Liten knorr på slutet är det allt och faktiskt lite rätt. En lagom spännande novell skulle jag sammanfatta den med.

tisdag 13 december 2016

Doggy Monday av Maria Sveland



Rigmor vaknar varje morgon bredvid Bosse. De har inte rört varandra på flera år och Bosse vill helst inte att hon sover i närheten av honom i sängen. Så Rigmor smyger sig upp för att träna. Där möter hon samma grupp kvinnor som varje morgon. Sedan gör hon något ovanligt. Hon tänker sig prova en blus som är för dyr, för liten och tja inte hon.

På jobbet är det samma som alltid. Rigmor kommer tidigt och arbetar hårt. Denna dag får hon reda på att hon inte får det jobb hon sökt sig till. Då gör Rigmor uppror på sitt sätt.

Jag gillar denna novell. Den är lite rolig och upprorisk i sin form. Det är ett gott språk rakt igenom och lättläst. Helt klart en av de bättre novellerna jag läst från de tidiga Novellixnovellerna.

måndag 12 december 2016

The happy prince av Oscar Wilde

En liten svala älskar att flyga och umgås med sina vänner. När de ska ta sig söderut hamnar han lite fel. Det gör att han måste gömma sig under en staty. Trots att svalan gömmer sig under en staty så regnar det på honom. Eller det är vad den lilla svalan tror tills han inser att statyn gråter. Den föreställer en prins som i livet var glad och har därför utsmyckats med safirer och rubiner. Dock tycker statyn synd om människorna.

Svalan hjälper prinsen att dela ut rikedomarna till de fattiga och de knyts nära varandra. Den lilla svalan vill inte lämna prinsen och trots att de både är lyckliga går de ett grymt öde till möte.

Det är en fin liten novell. Jag gillar att deras öde är så starkt knutit till varandra. Den är fint inläst på engelska och alldeles lagom en liten stund på väg till eller från jobbet.

Once upon a holiday



Katie är en prinsessa från ett litet land som är på besök i New York. Hennes mamma var från staden och de brukade åka dit när modern fortfarande levde. Nu är hon vuxen och saknar modern. För att uppleva staden, gå på konstutställning och använda den kameran hennes mamma gav henne så hon flyr. Därute blir hon rånad men får hjälp av Jack som tycker synd om henne. Han tar med henne på en julfest med sina vänner.

Nästa dag så tillbringar de den tillsammans samtidigt som Katie försöker fly från sina livvakter vars uppdrag det är att hitta prinsessan som försvann. Fast sanning måste ju fram någon gång och kanske är Jack inte beredd på att acceptera Katies liv. Fast gissningsvis är han det.

Det är en gullig liten film som handlar om jul. Fast väldigt lite snö. Jag får känslan av det är varmare och det tar bort lite stämning för att det hela känns inte tillräckligt julpyntat. I New York får man nog bränna på om jag säger så.  

söndag 11 december 2016

Röd Jul av Klas Östergren


En ung man går ut en kväll och träffar han granhandlare Argus som han så småningom blir skyldig pengar. Nästan igen i Stockholm vill köpa hans granar och handlaren är lite sur. Så för att betala
tillbaka skulden och den unge mannan får ikläda sig rollen som försäljare iklädd. Där står han i varma kalsonger, flera lager kläder, lottapäls och krimmermössa. Det är dagen före julafton och vid lunchtid är hälften av granarna sålda. Då dyker en kvinna upp som vill ha sin gran hemburen.
När granen väl kommit innanför dörrarna på Riddargatan i kvinnans hem vill hon ha hjälp att sätta den i julgransfoten. Och när granen står spikrak i sin fot behöver vill hon också ha hjälp med julgransbelysningen. Så fortsätter det hela.

Det är en helt okej novell. Det är alltid svårt att diskutera utan att säga för mycket. Kanske är den inte ovanlig för Östergren. Som alltid handlar det om udda människor som dricker för mycket.

lördag 10 december 2016

Valrossen av Emanuel Blume



Mikael är programledare och försöker komma på ett nytt upplägg för sin show. Så han har fastnat för den konspiration som dök upp 1966, Paul is dead. Han tänker sig ta reda på mer om den myt som finns kring Paul McCartneys påstådda död. En ledtråd för honom till London och ett mentalsjukhus.

Det är en ganska skön novell. Så här i efterhand är det nästan lite Arkiv X över den. Bra och en helt ny författare för mig. Kul att läsa så här Nobeldagen till ära 😊.

fredag 9 december 2016

Älven av Anna Karin Palm


Först så var det inte riktigt på riktigt tänkte Britten. Hon förstod inte samtalet från Peter. Något hade hänt Stefan och det gällde älven och isen. När det slår ned i henne så börjar hon minnas livet, drömmarna som inte blev av och hennes eget tänkte uppbrott känns med ens lite fel.

En fin liten novell med tankar och känsla. Värd att läsa eller lyssna på. Jag lyssnade och Palm läser bra. Författaruppläsningar är ju både och ibland men denna känns bra.

torsdag 8 december 2016

Bortbytingen av Selma Lagerlöf


En familj förlorar sin lille son till trollen och får en bortbyting i hans ställe. Först tänker de sig slå ihjäl eller åtminstone misshandla det lilla knyttet men bondmoran kan inte göra det. Hon låter trollet växa upp på gården och får mycket spot och spe för det. Tiden går och bondmoran håller allt mer fast vid att skydda trollet.

Det är en liten fin novell med bra avslut. Jag gillar ju Selma och hennes noveller har alltid en liten tvist. Så även denna. Det är inte alltid lätt att vara ett litet troll.

onsdag 7 december 2016

Jiroekonomi av Nina Åkerstam



Detta är en liten udda novell för den handlar om ekonomi och vad som skulle hända om vi istället för att tänka på kvantitet när vi producerade saker tänkte kvalitet. Det utgår från en liten sushirestaurang i Tokyo som ligger i tunnelbanan och ägs av Jiro. Den får alltid bra recensioner och maten är superb. Jiro vill alltid göra sushin bättre. Åkerstam diskuterar vad som händer om alla skulle tänka på sin produkt på detta sätt och vad det skulle göra med världsekonomin.

Jag tyckte den var mycket intressant eftersom det är viktigt ämne och jag gillar formen. Den blir lite intressantare än att läsa en uttryckt pdf. Sedan är den lättläst och jag rekommenderar den för dig som tänker ekonomi ibland och som jag är något av en historieekonom som gillar att tänka på produktionsvärde.

tisdag 6 december 2016

Var du lycklig farmor av Malou von Sivers


Det är frågan som ställs i början av novellen av den lilla flickan. Hennes farmor börjar då minnas hur det var när hon var ung och skulle gifta sig. Sedan börjar en ganska sorglig historia om en ung kvinna som gifter sig med en änkling och hur ensam som hon blir i sitt nya hem. De två barnen som tillbringar otroligt mycket tid med henne och barnflickan. Hon inser att lycka är något som en egentligen inte kan förvänta sig uppleva hela tiden.

Det är en otroligt bra novell. Den griper tag i dig som läsare och jag lyssnade på den. Mycket bra inläst av von Sivers själv. Novellen är ett dokument över självuppoffring som jag tror alltid förväntas av kvinnor men som inte alltid diskuteras. Läs och bli överraskad. Det blev jag till det positiva. Sammanfattningsvis är det en mycket god skönlitterär debut.

måndag 5 december 2016

Komma ut av Malva B



En ung kvinna tänkte sig åka på semester med sin flickvän men så blir det inte. Istället åker hon själv till Uganda för att se de bergsgorillor som finns där. Det är ett trevligt sällskap som hon hamnat i och framförallt en av guiderna i sällskapet. Peace heter hon och är vacker och lockande.

Det är en ganska kort novell om åtrå och dess konsekvenser. Jag tycker att den framställs som erotik men är helt okej som vilken form av litteratur som helst. Uppläsningen däremot är ganska så speciell men en helt okej läsning.

Mall Cop 2



Paul Blart känner sig lite oönskad men när det är en säkerhetskonferens i Las Vegas åker han dit med sin dotter. Sedan barkar det helt åt helvete. Både med filmen och med handlingen. Det är inte bra och har en gradering på 5% på rotten tomatoes. Jag är chockad att den har så högt omdöme. 1 räcker väl. Se inte om du har några krav på logik.

söndag 4 december 2016

Rum 112 av Sofie Sarenbrant


Att vakna upp bredvid en okänd människa är sådant som händer ibland. Ofta är det inte mer än att man har raggat på krogen och liksom ångrat sig i morgonens ljus. Den här morgonen vaknar i alla fall två främlingar bredvid varandra. Det blir början på något riktigt hemskt.

Detta är en fin liten pärla som jag hade rätt mycket nöje av. Det är inget överraskande vart slutet ska ta vägen. Välskriven och lite spännande skulle jag säga. Den är väluppläst och lagom lång att ta sig igenom från och till jobbet en mörk dag i december.

lördag 3 december 2016

Herr Kadar av Håkan Nesser



En grupp människor åker på julsemester någonstans i Afrika. Var kommer jag inte ihåg. De ska fira jul i alla fall och dagarna innan njuter de av sällskapet, solen, värmen och mycket god mat och vin. I sällskapet finns herr Kadar som tydligen är ungersk dykmästare men som nästan inte pratar med någon. När hans fru kommer förstår de flesta varför. Veckan går och på julafton går herr Kadar för att dyka vid midnatt.

En ganska typisk Nesser skulle jag säga. Det är liksom en rak berättelse med en tvist. Så småningom visar det sig att jag som läsare tänkt lite fel från början. Nesser läser sin egen bok som alltid och det fungerar fint.

fredag 2 december 2016

Christmas Ghost av Charles Dickens


Denna korta novell handlar om en man som kommer hem till jul. Där är det mesta sig likt. På både gott och ont.

Egentligen handlar den mer om att komma hem som vuxen än något annat. Den går så fort att jag tappar bort mig lite. En intressant liten sak som intas bäst på engelska.

torsdag 1 december 2016

Kärlek ända in i döden av Unni Drougge



Detta handlar om ett par som slutar älska varandra. Eller han slutar före henne och hon lite mer långsamt. En dag börjar känslan snarare gå över till något annat. Det kvinnan dock inte kan släppa är varför det blev som det blev. Genom att blanda tiden i novellen så nystas historien om ett sargat och ibland våldsamt förhållande upp i ett försök till förståelse och kanske, kanske en försoning.

Jag tycker novellen är bra. Den säger något om avslut men också hur ett förhållande kan vara destruktivt även när det är över. Det finns två omslag till novellen och detta är den senaste. Författaruppläsningen fungerar och ger tyngd åt berättelsen.

En julkalender - en novell om dagen

Jag har lovat mig själv att läsa noveller. Jag ska se om jag kan ta mig igenom 24 denna månad eller inte. Önska mig lycka till :).

måndag 28 november 2016

Tillbaka till framtiden

Egentligen har inte denna film något med framtiden att göra. Eller så har den det. Marty McFly är en kille med ganska mycket otur. Han kommer sent och han får inte alltid som han vill. En kväll ska han hjälpa Doc med experiment som involverar lite plutonium och skumma snubbar i en folksvagnsbuss. Plutoniumet ska in i en DeLorean. Saker händer och Marty flyr i bilen.

Marty klarar sig men hamnar i 1955. Nu vill han inget hellre än att komma hem. Det är dock lättare sagt än gjort. För precis som 1985 växer inte plutonium på träd. Förutom det är ju det lite jobbigt med mamma och pappa som är precis som alla andra tonåringar.


30 år gammal är filmen fortfarande rätt roande och gullig. Sedan är ju tidsresor alltid värd sin tid. Fast det tycker kanske bara jag. 

söndag 27 november 2016

Fantastic beasts and where to find them



Newt Scamander landstiger i New York med ett uppdrag. Han ska till Arizona men stannar till i staden. I hans väska finns det en mängd magiska djur som han har räddat men även vårdat. De är egentligen förbjudna i den magiska världen. När hans nifflare lyckas rymma i närheten av en bank blir det problem. Nifflare gillar dyrbara saker och tar sig in på en bank. Där visar Newt lite för mycket magi för en nomaj, icke-magisk person, och Tina från MACUSA, tar in honom till deras kontor.

Newt lyckas komma undan för att Jacob fick med sig väskan hem. MACUSA har större problem än Newt. Grindelwald antas vara i staden och efter allt han gjort i Europa är de flesta oroliga för vad som kan hända. Newt vill däremot ha tillbaka sin väska och börjar leta efter Jacob. Tina följer med och det visar sig vara en bra idé då några små söta varelser har rymt.

Nu bestämmer sig Newt för att ta med sig Jacob, som blivit biten, för att hämta in djuren. Tina gör så motvilligt och de går hem till Tinas lägenhet, som hon delar med sin syster Queenie. Queenie kan läsa tankar och blir helt fascinerad av Jacob. För att vara en nomaj, är han otroligt lugn över att se än det ena och än det andra i den magiska världen.

Newt och Jacob lämnar lägenheten och börjar leta in dessa varelser och det är lättare sagt än gjort. Men genom att visa upp sig lite för mycket för nomajvärlden blir Newt och även Tina arresterade av MACUSA.

Det är trevligt att vara tillbaka i Pottervärlden även om detta sker långt innan resten av berättelsen. Jag blir lite nyfiken på hur Dumbledore skulle ha sett ut under denna tid. Det utspelar sig ju 70 år tidigare men han har ju varit i kontakt med de vises sten så. Sorry, lite nörderi på hög nivå. Filmen är charmig och rätt vuxen. De som vuxit upp med Potter kan nog tycka att den passar in. Yngre Potterfan kan nog tycka den är onödigt grym till och från. Alla magiska djur däremot kan man bara älska. Som nifflaren eller intressant version av en noshörning.

lördag 26 november 2016

På sex meters djup av Denise Rudberg



Marianne Jidhoff, Torsten Ehn och Augustin Madrid är på en mycket spektakulär operapermiär. Dagen efter anmäls upphovsmännen som försvunna. Gruppen börjar nysta i familjens förhållande och hittar två flickor som i stort varit övergivna av föräldrarna i många år. En av dem är numera tillsammans med en stark högerkonservativ ung man och den andra bor ensam i mormoderns hus och vaktas av grannarna.

Spåret blir snart kallt. Några veckor senare mördas en kvinna på ett äldreboende. Ett meddelande på brottsplatsen verkar ha kopplingar till konstnärsparets mystiska försvinnande. Det är många trådar som ska kopplas ihop för gruppen samtidigt som de verkar få en ny chef.

Jag gillar Rudbergs serie. Det är knappast så att en läser den för att det någonsin blir mer än lite spännande men det är avkoppling. Marianne är en så härlig kvinna och de två andra är liksom härliga de med. De har ett kul liv och det är inte deprimerande och bara det är plus i min bok.

tisdag 22 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Italien

Denna vecka reser Kulturkollo runt i Italien. De käkar pizza, lyssnar på påven och Puccini, tittar på tavlor av Botticelli och film av Fellini och läser Dante, Ferrante och kanske Roberto Saviano. Kort sagt, vi riktigt nördar ner oss i allt vad Italien har att erbjuda.

Så, veckans utmaning blir alltså att tipsa om något Italienskt.

Jaha, Italien. Det är ett vackert land och jag har varit i Rom. Jag skulle önska att jag kunde åka tillbaka men det finns många andra saker som ska göras först. Jag gillar italiensk mat och tränar rätt mycket på att göra det.

Min favorit just nu är gnocchi. Det är pasta gjord på potatis som steks och sedan äts med lite grönsaker eller till sås eller till någon form av fågel. En liten bit av Italien hemma i ditt eget kök.

Det var ju också en fråga om Florens. Som den historielärare jag är gillar jag att läsa böcker med historisk bakgrund. Det finns många böcker om familjen Medici som är intressanta. Dessa kulturella mecenater som egentligen drev renässansen.

måndag 21 november 2016

Stand by me


Åh, nostalgin griper tag i mig och jag gråter en skvätt. Jag var elva år när jag såg den här filmen första gången och någonstans inne i mig blir jag en liten tjej igen och tycker att de är rätt rara killarna. Lille Vernon som är lite klumpig och får stryk av Teddy. Gordie som är smart och inte riktigt passar in bland de andra och Chris som är modig och tar hand om andra. Deras färd för att se på en död pojke är också en resa in i vuxenlivet och en betydelsefull utveckling för pojkarna.

Jag älskar den här filmen och det tänker jag nog göra länge. Som alltid undrar jag vad som hade hänt om River Phoenix hade levt idag. Han hade nog kunnat vara en utmanare till många roller som en del skådespelare får. Det är synd. Jag läste någonstans att Jerry O'Connell, som spelar Vern, inte gillar filmen och förbjudit sin fru att se den. Hon tycker om den men han känner sig bara som en fet liten kille. Ja, se minnen.

söndag 20 november 2016

Veckans ord på U

Alla alfabet har ett definitivt slut och nu är det bli många väldans kluriga bokstäver kvar. Dagens bokstav känns dock ganska så okej ändå. Veckans bokstav är U och här är de fem ord jag vill att du ska koppla samman med böcker och/eller författare.



ufo

ungdom

underbar

undervisning

ute

Det är få böcker som handlar om ufon. Jag tänker att jag borde läsa mer science fiction. Det är ju något jag gillar men liksom glömmer att läsa.

Jag läser en del ungdomslitteratur och tycker att det är dags för Augustpriset att delas upp i två. Varför barn- och ungdomslitteratur då det inte handlar om samma grupp. Nej, förnya, förbättra och förändra. Det är min kommunsmotto så det kan Augustpriset också tänka på. Förresten, om nu Bob Dylan kan få Nobelpriset borde någon ungdomsförfattare kunna komma i åtanke.

Det finns många underbara böcker. En jag just läst var Elisabeth Östnäs bok Feberflickan. Den var tragisk i sin utformning och fångade mig slutligen.

Undervisning i försvar mot svartkonst förekommer på Hogwarts och ärligt är det nog en plats som jag inte skulle vilja ha. De brukar byta ut lärare lika snabbt som kommunikationsarbetare hos moderaterna. Den otrevligaste av dem, Dolores Umbridge, lämnar inget åt fantasin.

Just nu är det inte snö ute men jag längtar lite. En bok som utspelar sig mycket ute är Hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag. Renrace och vedhuggning är det. Snö är det också.

lördag 19 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Ett stort mysterium

Den här veckan handlar helt och fullt om Mord och mysterier här på Kulturkollo. Veckans utmaning är allt annat än mystisk, men med det inte sagt att den är lätt att besvara. Jag vill helt enkelt veta svaret på följande två frågor:

Vilket är ditt favoritmysterium, verkligt eller fiktivt, och vem löste det (om det över huvud taget blev löst…)?

Jag gillar historiska mysterium som varför sfinxen byggdes eller varför påsköns statyer ser ut som de gör. Dock finns det historiska mordgåtor som är minst lika intressanta. Jag är fortfarande nyfiken på vem som sköt både vår statsminister 1986. Känslan att vakna upp och veta att Palme var död kommer jag fortfarande ihåg. En annan är JFK. Varför sköts han och liksom ingen annan? Harry S. Truman som släppte atombomben över Japan eller varför inte någon av Bush-herrarna. Något var det och det är alltid spännande när de berättar versioner av händelsen. Snart kommer Jackie med Natalie Portman som huvudrollsinnehavaren. Jackie som inte längre får vara the First Lady. Jag tycker det är en intressant gåta, varför mördades två bröder Kennedy inom loppet av fem år?

onsdag 16 november 2016

Dödssynden av Harper Lee



I den lilla staden Maycomb i Alabama bor sex år gamla Scout Finch, hennes storebror Jem och pappa Atticus, en medelålders advokat. Dessutom arbetar Calpurnia som deras hushållerska. Boken utspelar sig över tre års tid och första året blir Jem och Scout vänner med Dill, som bor hos sin moster i Maycomb över sommaren. De tre barnen är livrädda för och fascinerade av sin granne, enstöringen Arthur "Boo" Radley. De flesta barn försöker närma sig huset och det är ganska hemskt hur mycket som de utsätter Boo Radley för. Trots detta försöker Boo Radley närma sig Scout och Jem men även Dill genom att ge dem gåvor. Åren går och intresset kommer och går.

När Tom Robinson, en svart man som är åtalad för våldtäkt på Mayella Ewell, en ung vit kvinna, ska till domstolen blir Atticus vald som hans advokat. Detta kommer påverka hela hans familj. De får höra saker i skolan och utsätts för lite hot. Scout är frestad att försvara sin fars rykte genom att slåss, men han önskar att hon låter bli. Senare blir Atticus själv nära att råka lila ut när en grupp män försöker lyncha Tom. Hotet avvärjs när Scout, Jem och Dill får männen att skämmas, genom barnens redogörelse över hur situationen ser ut från Atticus och Toms synvinkel.

I domstolen så försvara Atticus Tom efter bästa förmåga och han lyckas till och med visa upp ett riktigt försvar. Samtidigt kan vare sig Mayella eller hennes far Bob erkänna att våldtäkt  var det inte tal om utan något helt annat. När Tom väl blir dömd kan Bob inte släppa att hans dotter och framförallt han själv blev förnedrad så Atticus hotas till livet.

Jag blev lite smått besviken. Visst boken är bra men inte en sådan där upplevelse att jag tar den till mitt hjärta och minns med passion. Det är en fin berättelse men det är liksom lite småtrist och konstiga handlingar. Jag har svårt att se vad som är klassikervärdigt. Fast det är klart. Jag är jag och man får ju tycka vad man vill. Klart läsvärd om du har tid över.

måndag 14 november 2016

Most likely to die



En grupp människor träffas igen efter 10 år. Det var då de gick ur High School och de var då klicken att liksom hänga med. Samtidigt visar det sig att personen de ska bo hos inte är hemma men de tror att han och hans gamla flickvän lär känna varandra igen. De dricker, umgås och försöker klara av knepiga förhållanden från förr. Det visar sig att en mördare finns i samma hus. Mördaren kände dem som skolelever och har bestämt sig för att inte visa någon nåd.

Det är väl som en slashermovie ska vara. Konstigt mordvapen, knäppt motiv och lite många b-skådisar. När en av huvudrollerna innehas av en Glee-skådis och hen är mest känd då förstår man nästan kvaliteten på filmen. Det som är läskigt är hur de valt att klä ut mördaren och hens mordvapen. Annars vet jag inte riktigt om den är något att ringa hem om.

söndag 13 november 2016

Champion av Marie Lu


Republiken befinner sig i krig mot Kolonierna. Det är tungt eftersom Republiken inte kan få hjälp innan de visar att de kan hålla pestsmittan stången och Kolonierna verkar bestämda ge igen eftersom de tror att den kommer från Republiken. June som numera arbetar inom regeringen och Day som är hjälte bestämmer sig för att slå tillbaka. Days idé är ganska smart men då gäller det att hålla sina kort nära och få alla att tro på honom. Smittan måste stoppas och det fort.

Jag tänker att tre böcker ibland är döden för ungdomsböcker. Det håller inte riktigt hela vägen som i denna. Vissa saker känns forcerade och dessutom verkar alltid alla vuxna vara tappade bakom minst en vagn. Boken är bra och ett värdigt avslut men jag skulle önska att författarna överraskade mer. I det fallet måste Suzanne Collins få en eloge eftersom det slutet känns mer genomtänkt. Bra läsning men det känns att det liksom är lite utfyllnad.

Fast jag måste säga att det är dags att tjejer i böcker slutar tänka så mycket på vad killar tycker. I denna serie tror jag June ställer sig 70% mer frågor än Day. Kvinnor som frågar om och till män? En ny bokserie, kanske.


lördag 12 november 2016

Foxfire




Detta är berättelsen om en grupp tjejer som bildar ett gäng. Inte en grupp utan ett gäng med initiering och strikta regler. Det är 1950-tal i en ganska liten stad. De är som tjejer är mest men det finns en stor skillnad. Foxfire har slutat tagit skit från världen. De gör uppror mot de män som tafsar och försöker göra närmanden. Ett gäng med starka feministiska åsikter skulle man kunna säga. Sedan är det ju så att det inte bara är lätt att tillhöra ett gäng oavsett.

Filmen är baserad på Joyce Carol Oates roman med samma namn och den är bra att se med elever. Mest för att det går att diskutera en hel del utifrån dess innehåll. Flickor som mår dåligt och som tar ansvar för den skit som finns i världen. Eller män som beter sig lite som den blivande amerikanska presidenten gör just nu. Osympatiska män som får det de förtjänar. Tydligen har inte mycket hänt sedan 1955.

torsdag 10 november 2016

Veckans ord på T

Veckans ord är på T och som vanligt fem till antalet. Koppla samman dem med fem författare och/eller böcker.

tidning

trevlig

tur

tvinga

tölp

Tidningar verkar ha det svårt nu. Dagstidningar, vecko- och specialmagasin har märkt av Internets dominans. Jag prenumererar på DN och får ibland böcker. Tack för det måste jag säga.

En trevlig bekantskap för mig var Malou von Sivers skönlitterära debut. Var du lycklig farmor är en riktigt bra liten novell.

Det är tur att jag har många böcker kvar som inte längre finns i tryck. Då kan jag läsa dem igen och igen.

Jag funderar alltid på hur jag ska få mina elever att läsa. Det är alltid jobbigt att tvinga dem att läsa. Fast snart är det dags. Ibland känns det som om det är skolan mot världen när det kommer till läsning.

Jag läste i somras Chimamanda Ngozi Adichies novell om Melania Trump. Det är total fiktion men känslan av att Donald och även hans familj beter sig som tölpar är något jag inte kan skaka av mig. Läs den gärna här

tisdag 8 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Makt eller vanmakt

Idag är dagen då USA går till val och det känns på något sätt som att hela jordklotet stannar upp en stund och håller andan. Veckans tema på bloggen är ”makt och vanmakt” och utmaningen blir att tipsa oss om en film eller bok där en människa med makt berättar sin historia, blir ifrågasatt eller kanske hyllad. Nutida eller historisk, fakta eller fiktion, valet är fritt.

Jag tänkte direkt på serien The West Wing. Aldrig någonsin har makt speglats så bra. Att Martin Sheens rollfigur fortfarande är amerikanernas favoritpresident i många utfrågningar säger en del. Det är typ JFK, Lincoln och Obama samt FDR som kanske slår honom. Han är liksom fiktiv men ändå mer seriös en den nuvarande president elect.

Det är också en smart serie och ett av mina favoritavsnitt är när de visar upp hur världen ser ut. Eller att de vågar visa vägen med en amerikansk president med latinamerikanskt ursprung. Fast vem skulle inte vilja ha Jimmy Smits som president? Underbar serie och att se Alan Alda kliva in i de sista säsongerna är en ynnest. Makt var det ja, och USA:s president har makt säga vad man vill om det. Dessvärre är inte alla Martin Sheens Jed Bartlett.

måndag 7 november 2016

Pride and Prejudice and Zombies


Jag minns när jag läste denna bok. Den är liksom rolig på ett sätt som jag fnissar åt. Jag saknar lite av humorn i filmen men jag tycker ändå att de fångat känslan i den. Detta är långt ifrån all form av decorum enligt regencyeran. Här pratar vi om kvinnor i tights, som slåss och rider som en hel karl.

Under många år har Storbritannien varit utsatt för ett smitta som gör att det uppkommer zombier. De smittar i sin tur även andra genom bett. I denna värld uppfostras män och kvinnor till att bli krigare och kunna ta hand om sig själva. Mr. Bennet skickade sina döttrar till Kina och inte Japan som tydligen är modet. Ändå är det fem ganska starka damer som möter de unga män som de både kommer att älska och att slåss med.

Det är inte det allra bästa som skrivits i denna värld men en schysst uppfräschning av en bok som filmatiserats många gånger.

söndag 6 november 2016

Shuno av Dogge Doggelito



Några killar ska dra till Fittja för att snatta på OBS. Det är något helt annorlunda det. De tar tunnelbanan dit och sedan tar de saker som de vill ha. Det är nittiotal och butikerna är inte lika bra på att skydda sina varor som tidigare. Tre av killarna tas av vakter. De sitter på butikskontoret och vägrar prata. Eftersom killarna inget säger kommer polisen och nu blir framförallt Shuno rädd. Hans pappa som misshandlar både honom och mamma kommer att bli tokig. Shuno tänker också på sin mamma som kommer att bli ledsen.

Det är en liten fin berättelse om en ung pojke som känner sig dömd på förhand. När jag läser tänker jag att detta var vardag i det område där Dogge själv växte upp.

lördag 5 november 2016

Selma


Det finns en stad i Alabama som heter Selma. På sextiotalet förbjöds rätt många svarta amerikaner rösträtt just här. Det blev därför en viktig del i medborgarrörelsen under Martin Luther King Jr. Marschen från Selma till Montgomery är omtalad och visade sig vara det som behövdes. Tre gånger lämnade de Selma men bara en gång kom de fram. Det var inte bara svarta amerikaner från Alabama som gick utan människor av olika religion och etnicitet från hela USA gick med i marschen.

Hela sin karriär var King inspirerad av Gandhis kamp mot britter och icke-våld. Det är alltid intressant att se hur svårt det är för honom, och även för Gandhi, att hålla ordning på de största hetsporrarna. King har just fått Nobels fredspris och rider lite på den vågen när han tar sig an Alabamas rösträttsorganisation.

Filmen kräver historiekunskap för att man ska få ut mest av den. Den kan nog utanför USA vara lite väl seg. Jag sitter och lite fnissar åt valet av skådespelare. I fyra av de lite tyngre rollerna är det britter som spelar. King spelas av David Oyelowo som är född i Storbritannien men vars föräldrar kommer från Nigeria. Jag förstår valet för han är otroligt porträttlik och framförallt känns han trovärdig som den lugne pastorn med en dröm. Coretta King spelas också av en brittisk skådespelerska, vilket presidenten och guvernören också gör. En film om en amerikansk hjälte och halva truppen är britter.

fredag 4 november 2016

De blå skorna av Linda Olsson


En kvinna åker till Paris för att städa ur den lägenhet fadern bodde i fram till sin död. Där hittar hon ett par skor. Oanvända och vackra är de blå skorna som hon hittat. Skorna släpper inte taget om henne. Efter ett par sökningar och trevande så hittar hon en affär för lite finare skor. Kvinnan som äger affären blir intresserad av dessa udda skor.

Det är en fin novell som tar en vändning jag inte gissade på. Jag tycker nog att slutet är starkare än jag anade i början. Smart skrivet måste jag säga. Författaruppläsningen fungerade denna gång då rätt saker fick tid och betoning. Tänk ändå vad våra föräldrars liv påverkar våra egna långt efter att vi växt upp.

torsdag 3 november 2016

Veckans ord på S

Som alltid på torsdagar är det dags för en ny bokstav och några frågor. Uppgiften är som följer:
Veckans ord börjar på S och de ska kopplas ihop med böcker och författare. Mer kan man läsa här


saklig

samtid

skriva

sova

söt

Att läsa Dick Harrisons Slaveriets historia är verkligen en hemsk upplevelse. Trots det är Harrison saklig i sin presentation. Dessvärre har jag bara del 1 av tre.

Jag är dålig på att läsa samtidsdokumentärer. Det händer ibland men jag är sen på bollen. Något jag har läst och berörts väldigt mycket av är Caroline Engvalls böcker som handlar mycket om unga och sex på nätet och i verkligheten.

 Ibland känns det som om mer människor skriver än någonsin tidigare. Böcker ges ut i parti och minut och samtidigt pratar man om att ingen läser. Så för vem skrivs alla böcker? Det undrar jag över ibland.

När vi ska titta på novellanalys i skolan, jag och mina elever, brukar jag läsa novellen Att få sova av Anton Tjechov. Det handlar om den mycket unga pigan Varka som sliter dag och natt med hushåll och barn. En novell med ett ganska tydlig budskap kan jag tycka.

Jag får alltid för mig att hundarna i Lucy Dillons böcker är söta. Just nu går jag i valet och kvalet om jag ska ta tag i nästa roman av henne. Det känns som om jag vill ha något uppiggande.

tisdag 1 november 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Att hantera sina rädslor

Veckans utmaning på temat rädslor handlar om att berätta hur man kan hantera dem. Du får gärna dela med dig av en av dina rädslor. Det kan vara både stort och smått. Kanske är du rädd för höjder, clowner eller spindlar? Berätta också med dig av hur du hanterar, eller försöker hantera, din rädsla. Har du kanske något bra och stärkande citat att lyfta på temat?

Jag är rädd för att drunkna. Det gör att jag inte är så bra på att simma. Knäppt va? Det bara går inte. Jag får panik och utövar det som skulle kunna kallas hundsim enligt mig. Inte smart men det lär aldrig bli bättre. Jag är fortfarande rädd för att drunkna och jag jobbar på det men jag vet inte hur mycket bättre det blir.


lördag 29 oktober 2016

Veckans ord på R

Enligt O frågar varje vecka om ord enligt alfabetets alla bokstäver. Denna vecka har vi kommit till R. Uppgiften är som följer. Den här veckan var det i alla fall lättare att komma på ord. Återstår att se om det är lika lätt att komma på titlar och författare att förknippa med dem.

Veckans ord börjar på R:

rak

regna

rolig

rovdjur

röd

Att vara rak är ibland ganska tungt. Jag gillar ärlighet i ganska stor utsträckning men kan också vara bra att känna in sin värld. Rak är man sällan i dystopier och jag tänker att det ligger i diktaturers natur att inte säga allt. Jag har just läst ut Marie Lus serie om Day och June. Att något är lätt att ta reda på är att överdriva.

Jag tänker på Belinda Bauers Mörk jord trots att det inte regnar mycket. Bara det att bo i Storbritannien får mig att tänka på regn.

Det är svårt att hitta roliga böcker men Åsa Asptjärns böcker om Emanuel är ganska så kul. Dem har jag fnissat högt åt många gånger.

Rovdjur är spännande och jag läser just nu lite om Sveriges rovdjur. Den heter Rovdjurens liv och roll i nordisk natur. Intressant men också något som ska läsas i lagom stora doser.

Snart är det jul och det är rött så det förslår. Jag gillar det mesta med julen. En av mina favoriter från unga år var Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren. Fasiken om jag inte fortfarande gråter lite.

fredag 28 oktober 2016

Spionernas bro



När U2-planet sköts ned över Sovjetunionen togs piloten Gary Powers till fånga. Han satt i fängelse många och USA försökte få honom frigiven. Några år tidigare har advokaten James Donovan försvarat en sovjetisk spion i amerikansk domstol. För att inte tappa ansiktet, om det går åt pipan så tar CIA in Donovan som förhandlare.

Nu ska han förhandla om Powers frihet med den man en gång försvarat. Det är lättare sagt än gjort eftersom både Sovjet och  Östtyskland vill säga något om det hela. Så en ganska anonym individ försöker lösa en mycket svår situation. Spionernas bro? Ett ställe mellan Väst- och Östberlin där hemliga utlämningar gjordes.

Det är ganska lågmält och långsamt berättat. Jag gillar upplägget och kände att jag lärde mig en del. Mitt sällskap tyckte det var segt. Fast så är livet ibland. En del gillar sådant som andra inte gillar.

torsdag 27 oktober 2016

Många saker händer denna dag

Det firas lite allt möjligt idag. Det är bland annat Internationella nalledagen. Så jag antar att har du en gammal nalle eller ditt barn har en nalle. Ta lite extra hand om den idag.

Som den religionslärare jag är känns det bra att man också firar Internationella religionsfrihetsdagen en gång om året. Det behövs i tider då det skriks om frihet och Pk.

Internationella skolbiblioteksdagen är en dag för alla bibliotek därute som behöver mer besök än de ibland får. Dessutom är det alltid svårare att arbeta på en skola med bara yrkesprogram än inte.

Alla svärmödrars dag känns som en bra dag. Det borde vara ett gott förhållande till sin svärmor men det har inte alla. Tror man film från landet på andra sidan pölen så är det helt omöjligt.

onsdag 26 oktober 2016

Mr. Potato Head

Idag är det potatisens dag. Ät en god rätt med potatis eller kanske rårakor. Det är alltid gott.

tisdag 25 oktober 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Författare om, i och bakom texten

Veckans utmaning handlar om författare och deras texter. Det kan handla om hur de skriver om andra och om sig själv, men också om fiktiva författare i litteraturen. Jag vill att du berättar om en bok där en verklig eller en fiktiv författare är viktig. Kanske en bok om att skriva, en bok där en författares röst är väldigt tydlig eller varför inte en självbiografisk bok.

Jag satt och funderade rätt bra tag. Det jag kom på är Cirkusdirektörens dotter av Jostein Gardner. Den handlar om Petter som säljer romanämnen till författare med idétorka. En dag tror han att ha kommit på en konspiration av dem som vill hindra att detta blir känt. Petter ville aldrig bli författare men har hur lätt som helst att komma på historier. Det visar sig att han tänker rätt mycket på det. Någonstans finns något kittlande i att en ovillig man är ursprunget till våra stora berättelser.

Världspastadagen

Idag är det världspastadagen. Dagen till ära ska jag äta köttfärssås och spagetti i matlådan.

måndag 24 oktober 2016

FN och andra saker

Idag är det FN-dagen och det bör firas. När jag gick i skolan pratade vi ganska ofta om det men på gymnasiet faller det oftare bort. Annars är det också dagen för information av utvecklingsfrågor. Det var en tungvrickare och kanske udda.


fredag 21 oktober 2016

Veckans ord på Q

Jahaja, det går ju knappt att hitta ord på bokstaven Q, men jag har konsulterat SAOL och kommit fram till följande ord med tillhörande tolkningar vid behov för att göra uppdraget möjligt.



queer

quisling

qigong, eller annan avslappning eller annat kinesiskt …

q-märkning, verkar vara detsamma som k-märkning. Något kulturellt som ska bevaras.

quorn, eller något annat vegetariskt eller varför inte någon annan matkoppling.

Wow, detta låter inte lätt men queer har jag läst i religionen. Queerfeminism eller Queerfeministisk samhällsteori som skulle appliceras på religion. Det var intressant och speciellt att diskutera kvinnliga gudar inom hinduismen enligt ett queerperspektiv. Något speciellt kan jag säga.

Quisling förrådde sitt land men det finns det väl många som gör. Jag tror att begreppet lojal skiftar över tid. Att prata skit om sitt land verkar vara det som är inne just nu. Jag förstår inte det. Jag älskar Sverige och tycker att allt inte fungerar men ser man över helheten är det ett fungerande land. En av mina elever menar att vi lever i en diktatur. Tja, kanske inte. Fast att prata djurrättslagar med en vegan ska man inte göra på fastande mage.

Qigong är ju en trevlig avslappning men jag gillar yoga mer. Det är smidighet och avslappning i ett. Jag har ett program jag gör hemma för att kunna varva ned. Ibland behövs det efter en lång dag.

Gamla vackra hus behöver bevaras. Ibland rivs hus för rivandets skull och vissa hus rivs aldrig. Någonstans måste hus som berättar en historia få finnas kvar. Däremot ska denna q-märkning vara logisk. Alla hus har inte ett värde och om hålet i taket eller golvet så är det kanske dags att fundera på en åtgärd.

Quorn gillar jag inte. Det är nog för att det är en svamp och jag äter bara vissa svampar. Jag äter hellre sojaprodukter men om jag ska äta vegetariskt äter jag helst bara grönsaker. Helst i soppform eller som en riktig mustig sallad. Biffar på morötter fungerar också.

tisdag 18 oktober 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Nördar eller noobs

Denna veckas fråga är som följer:

Veckans utmaning är tämligen enkel i sitt utförande, men kanske svår för den som vågar ta den. Det handlar om att komma ut, att erkänna, att vidkännas och stå för sitt nörderi. Vad brinner du för? Vad är du storsamlare av? Vad är din fandom? Vad kan du allt om? Och för all del: när är du noob (d.v.s. nybörjare och dålig, men samtidigt kan du inte låta bli)?

Ja, var ska jag börja? Jag är ju född i en ganska så samlande familj så jag gissar att det finns i blodet. Vi tar väl fråga för fråga eller?

Vad brinner du för? Jag älskar konstglas. Det är något med glas som påminner om luft. Konstnärerna har liksom fångat en känsla, en färg eller något som finns där i det osynliga och gjort det till en vacker form. Glas kan bli hur som helst. Mest älskar jag Ulrica Hydman Vallien och har några jag är särskild stolt över att ha hittat. En skön fågel i glas till exempel. Annars är ju Orrefors serie med arbetare i rent glas vacker. Detta har jag gemensamt med min far som också älskar glas. Se vacker glaskonst är något vi har gemensamt.

Vad är du storsamlare av? Ja, det är väl Ulrica Hydman-Vallien då. Eftersom jag har nästan 300 olika föremål designade av henne. Jag gissar att mina böcker är en god tvåa.

Vad är din fandom? Det är serier. Inte bara serier på TV utan också de gamla tidningsvarianterna. Jag har läst mig igenom ganska mycket om Spindelmannen, Batman, Hulken och andra godingar. Det leder också till att jag sitter och småfnyser mig igenom vissa filmer. Bryan jag tittar på dig nu. Jag kan inte allt men mycket. Det kräver en hel del för att hänga med i alla svängar och alla crossovers. Sedan har ju alla sina favoriter som inte får tolkas om.

Vad kan jag allt om? Jag kan alldeles för mycket om nyreligiösa grupper. Eller sekter om du föredrar det. Som den religionslärare jag är fastnade jag i detta när jag läste religionspsykologi. Det finns något som tilltalar mig och eleverna tycker det är skrämmande, kul och intressant. Då måste man smida järnet :).

När är jag noob? Jag håller på med fotografering men är otroligt okunnig. Det vore kul att lära sig mer.

Egentligen är vi inte alltid nördar? Är inte det kunskapslysten från barndomen som tar sig andra uttryck med åldern? Sedan tror jag att jag är lite som grabbarna i Big Bang Theory. Jag nördar på många områden men återkommer till vissa. Är det inte så för alla? Eller är det bara jag som älskar mycket?

måndag 17 oktober 2016

Inferno



Premissen är nästan den samma som boken. Robert Langdon vaknar upp och minns inte riktigt. Han tror han är i Boston men det visar sig vara Florens utanför sjukhusfönstret. Inom loppet av 1 timma har en läkare blivit skjuten och Langdon samt en annan läkare har flytt och gömmer sig. Fortfarande minns han inget.

Så, det är liksom att se boken. Det är några saker som skiljer sig och kanske är det de viktigaste ur en logisk synvinkel. Eller så är det jag som minns fel. Langdon blir lite mer pratig när han inte minns och det är alltid kul att se en vresig Hanks. Mannen som blivit min generations Jimmy Stewart. Ingen av dem kan spela ond utan liksom helylle. Rätt okej action och alltid kul med italiensk renässans.

Snart fröken Jones kommer vi att ses igen. I en galax långt borta.

söndag 16 oktober 2016

Angry Birds Toons


Detta är en del i min utmaning. De bråkar lite, eller så gör de dumma saker. Vissa fåglar blir mer arga än andra. Grisarna är lite konstiga och så håller det på. Tja, en serie kortfilmer om samma gäng. Jodå, men knappast min smak.