onsdag 16 november 2016

Dödssynden av Harper LeeI den lilla staden Maycomb i Alabama bor sex år gamla Scout Finch, hennes storebror Jem och pappa Atticus, en medelålders advokat. Dessutom arbetar Calpurnia som deras hushållerska. Boken utspelar sig över tre års tid och första året blir Jem och Scout vänner med Dill, som bor hos sin moster i Maycomb över sommaren. De tre barnen är livrädda för och fascinerade av sin granne, enstöringen Arthur "Boo" Radley. De flesta barn försöker närma sig huset och det är ganska hemskt hur mycket som de utsätter Boo Radley för. Trots detta försöker Boo Radley närma sig Scout och Jem men även Dill genom att ge dem gåvor. Åren går och intresset kommer och går.

När Tom Robinson, en svart man som är åtalad för våldtäkt på Mayella Ewell, en ung vit kvinna, ska till domstolen blir Atticus vald som hans advokat. Detta kommer påverka hela hans familj. De får höra saker i skolan och utsätts för lite hot. Scout är frestad att försvara sin fars rykte genom att slåss, men han önskar att hon låter bli. Senare blir Atticus själv nära att råka lila ut när en grupp män försöker lyncha Tom. Hotet avvärjs när Scout, Jem och Dill får männen att skämmas, genom barnens redogörelse över hur situationen ser ut från Atticus och Toms synvinkel.

I domstolen så försvara Atticus Tom efter bästa förmåga och han lyckas till och med visa upp ett riktigt försvar. Samtidigt kan vare sig Mayella eller hennes far Bob erkänna att våldtäkt  var det inte tal om utan något helt annat. När Tom väl blir dömd kan Bob inte släppa att hans dotter och framförallt han själv blev förnedrad så Atticus hotas till livet.

Jag blev lite smått besviken. Visst boken är bra men inte en sådan där upplevelse att jag tar den till mitt hjärta och minns med passion. Det är en fin berättelse men det är liksom lite småtrist och konstiga handlingar. Jag har svårt att se vad som är klassikervärdigt. Fast det är klart. Jag är jag och man får ju tycka vad man vill. Klart läsvärd om du har tid över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar