söndag 27 november 2016

Fantastic beasts and where to find themNewt Scamander landstiger i New York med ett uppdrag. Han ska till Arizona men stannar till i staden. I hans väska finns det en mängd magiska djur som han har räddat men även vårdat. De är egentligen förbjudna i den magiska världen. När hans nifflare lyckas rymma i närheten av en bank blir det problem. Nifflare gillar dyrbara saker och tar sig in på en bank. Där visar Newt lite för mycket magi för en nomaj, icke-magisk person, och Tina från MACUSA, tar in honom till deras kontor.

Newt lyckas komma undan för att Jacob fick med sig väskan hem. MACUSA har större problem än Newt. Grindelwald antas vara i staden och efter allt han gjort i Europa är de flesta oroliga för vad som kan hända. Newt vill däremot ha tillbaka sin väska och börjar leta efter Jacob. Tina följer med och det visar sig vara en bra idé då några små söta varelser har rymt.

Nu bestämmer sig Newt för att ta med sig Jacob, som blivit biten, för att hämta in djuren. Tina gör så motvilligt och de går hem till Tinas lägenhet, som hon delar med sin syster Queenie. Queenie kan läsa tankar och blir helt fascinerad av Jacob. För att vara en nomaj, är han otroligt lugn över att se än det ena och än det andra i den magiska världen.

Newt och Jacob lämnar lägenheten och börjar leta in dessa varelser och det är lättare sagt än gjort. Men genom att visa upp sig lite för mycket för nomajvärlden blir Newt och även Tina arresterade av MACUSA.

Det är trevligt att vara tillbaka i Pottervärlden även om detta sker långt innan resten av berättelsen. Jag blir lite nyfiken på hur Dumbledore skulle ha sett ut under denna tid. Det utspelar sig ju 70 år tidigare men han har ju varit i kontakt med de vises sten så. Sorry, lite nörderi på hög nivå. Filmen är charmig och rätt vuxen. De som vuxit upp med Potter kan nog tycka att den passar in. Yngre Potterfan kan nog tycka den är onödigt grym till och från. Alla magiska djur däremot kan man bara älska. Som nifflaren eller intressant version av en noshörning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar