tisdag 22 augusti 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: Sakta vi gå igenom stan

Denna vecka har Kulturkollo valt att fokusera på Stockholm. Veckans utmaning är då självklart knuten till staden i fråga. Detta är vad som står:

Veckans utmaning handlar naturligtvis om Stockholm. Det är en tvådelad utmaning där du kan välja att svara på båda delarna, eller plocka en av dem.

1. Ge oss ditt bästa Stockholmstips! Skriv och berätta om din kärlek till huvudstaden, avslöja dina favoritställen eller platser som förtjänar fler besökare. Var finns skönaste hänget? Bästa platsen att läsa på? Knasigaste butiken? Mysigaste gatan? Godaste maten? Dela med dig av dina favoriter.
2. Vilken är den bästa Stockholmsskildringen? Har du en favoritlåt eller dikt? En bok eller film som visar upp Stockholm från sin allra finaste sida? Berätta om den!

1. Jag gillar Stockholm. Det är en fin stad och när jag var barn var det stort att åka dit. Det händer inte så mycket där jag bor så vissa uppsättningar är lättare att se i Stockholm. Jag personligen gillar att befinna mig nära vattnet. Troligen är det för att jag bor omgiven av åkrar och skog. Det går att gå fina strandpromenader längs de flesta öar. En sådan går längs Kungsholmen och en annan längs Stora Essingen.

Sedan är jag svag för Stockholms vackra kyrkor och en favorit är Storkyrkan som tronar över Gamla Stan. Religionslärare som jag är blir jag alltid överraskad över grannlåten som en lade ned tid på. Jag saknar Nationalmuseum just nu men snart öppnar den igen.

Annars tycker jag mycket om att åka upp i Kaknästornet och titta ned på staden.

2. Sakta vi gå igenom stan, som utmaningen säger, är ju en av de finaste skildringarna av Stockholm. Jag gillar ju att promenera i Stockholm så den tilltalar mig. Sedan måste jag säga att Stieg Larsson lyckas med konststycket att beskriva det Stockholm där Millienumböckerna utspelar sig. Annars är det något med Söderbergs noveller som sätter griller i huvudet på mig. Det finns en som utspelar sig på Södermalm och jag har kommit på mig med att fundera om det är just här eller där när jag själv varit i närheten.

4 kommentarer:

 1. Kyrkorna, ja! Jag gillar också Sofia kyrka på Söder, exteriören och det vackra läget. Inuti är den inte lika vacker som Storkyrkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia kyrka är också vacker precis som du skriver.

   Radera
 2. Det är nånting speciellt med kyrkor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske för att en själv känner sig så liten.

   Radera