lördag 19 augusti 2017

Gryningsstjärna av Charlotte CederlundDet är imponerande att skriva en modern fantasyroman som utspelar sig i Sverige och den känns så rätt och samtidigt är det lite mystiskt bakom allt. Om du inte läst Cederlunds första roman i Idijärvitrilogin så är det nog bra om du inte läser mer. Fast det gör du som du vill.

Áilis gammelmormor ska begravas och det är som hon inte riktigt kan förstå att det händer. Eller jo, det gör hon men det känns fel att Reijá har offrat sig för hennes skull. Egel kommer inte till begravningen. Istället får Áili, och Heike, åka till Kiruna för att vaka vid Egels operation. Rattfull som han var blev olyckan ganska allvarlig. För Áili blir det början till en ny kontakt med socialtjänsten. Detta är vad som sker i den vanliga världen där vi alla lever.

Som noaidi har Áili mycket status även om rådet inte riktigt tror på henne. Rådet vill så gärna hitta urseitien för att kunna skydda alla mot borri noaidi. Det vill Áili med men de har olika sätt att nå detta mål. Áilis kraft ökar med tiden. Hon lär sig gå in i både djur och människors sinnen. Det leder henne mot urseitien.

Att skriva en andra bok i en serie är inte alltid lätt. Jag tycker att Cederlund klarar av det med råge. Det är spännande och skarpt skrivet. Jag gillar bokens fart och rytm av händelser. Ibland vardagliga, som att köpa julklappar, och andra mera spirituella kring att gå in i andevärlden. Det är en bra blandning för att vara en ungdomsbok.

Det är som i förra boken Olivia som står ut för mig. Áili vill egentligen bara testa gränser och kan inte lugna ned sig. Olivia som är så lojal och trogen sin vän får ta lite mer skit än hon borde tycker jag. Rådet är beskrivet på ett sätt som får mig att tänka att män är män oavsett var i världen du än må vara. De kan ju allt. Áili tycker att hon kan allt. Skulle önska att de lugnar ned sig i bok tre. Det är med mycket dialog som Olivia kliver fram i boken, och genom hur Áili ser henne. De andra karaktärerna är inte riktigt lika framträdande och det

Detta är spännande, god läsning och passar nog både ung och gammal som tycker om lite övernaturliga händelser. Snart kommer väl trean eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar