lördag 5 augusti 2017

Den utvalde av Lois LowryJonas är en elva. Han ska snart få veta vad han ska göra resten av sitt liv. Det är vad som sker med alla när de blir tolvor. Jonas lever i ett samhälle som heter Enahanda. Det farligaste som finns är att göra något som man inte ska. Det kan leda till befrielse. Som alla andra som bor i samhället har han en mor, en far och ett yngre syskon. Hans föräldrar är inte hans biologiska utan det finns födelsemödrar som i tre år föder barn för att sedan få tunga arbeten.

Varje år i ett barns liv leder till något som ska gynna samhället. Därför gör barnen frivilligtid från det att de fyller åtta år. Jonas far arbetar med de små barnen och en liten pojke, med samma ljusa ögon som Jonas, vill inte riktigt vara som alla andra. Så, han får tillfälligt bo hos familjen. När Jonas blir tolva så får han ett arbete som få någonsin får. Han blir minnesbevarare och det är fint eftersom ingen riktigt vet vad det är. Jonas möter nu en annan värld än den han växt upp i.

Det är en riktigt bra bok som Lowry skrivit. Den är rätt gammal men en lärarstudent till mig pratade om den så jag tänkte varför inte. Jag gillar Jonas som egentligen alltid varit annorlunda men som i och med sitt uppdrag verkligen kan vara det. Förra året kom resten av serien i översättning på svenska så jag fortsätter läsa dem nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar