torsdag 26 januari 2017

Veckans ord på X

För att citera texten hos Enligt O:

Jahaja, det blir några tuffa veckor helt klart. Den här veckan är det ord på X som gäller och jag har krystat fram följande fem:


xantippa

x-box

xenofobi

x-kromosom

xylitol

Xantippa var ju Sokrates fru och räknas som en riktig argbigga. Det finns en judisk novell som heter Puttermesser och Xantippa men har ingen aning om det är samma vi pratar om.

Att det spelas mycket är inte så ovanligt idag. Däremot sker det väldigt sällan i böcker eller liknande att spelande förekommer. Jo, det kanske det gör. Det jag tänker på är en scen ur The Big Bang Theory där Penny blir lite besatt av att spela online sedan hon blivit dumpad. Om det sedan är på x-box eller inte har jag ingen aning om men spelar gör hon.

Att vara rädd för andra människor verkar vara något som återkommer i omgångar som ett stående element i europeisk historia. Den bok jag tänker på är Mannen utan öde av Imre Kertész. Det är tragiskt att läsa om barn, för han är ung när han sätts i koncentrationsläger, som utsätts för hat. Främlingsfientlighet, eller xenofobi, är så vanligt idag att de flesta inte ens reagerar. Det är också tragiskt.

#womensmarch visade att det inte bara är kvinnor som kände ett behov av att demonstrera. Det gjorde även många män. Just nu verkar det finnas någon form av kollektiv tillbakagång i jämställdhet. Jag läste om Ryssland som tillåter misshandel i äktenskapet för att kvinnor ju är vana att vara underställda mannen. Att ha två x-kromosomer verkar vara något som ses som en nackdel och ibland som en provokation. Jag är därför lite nyfiken på författaren Bella Forrests serie som heter The Gender Game. Där är världen uppdelad mellan män och kvinnor. Det låter lite spännande.

Xylitol finns i björkar och i tuggummi. Jag brukar läsa några kapitel ur Populärmusik från Vittula med mina elever. Det är inte av slentrian utan för att det handlar om utanförskap på landsbygden. En vardag de känner igen sig i. En och annan björk nämns. Inte minst för att göra ris till bastun.

9 kommentarer:

 1. den judiska novellen blev jag nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med fast den verkar vara svår att hitta.

   Radera
 2. "En och annan björk nämns" Det var en snygg melodiradioövergång :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana kräver lite tankemöda för att få till bra :).

   Radera
 3. The Gender Game blir en onekligen nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svår att hitta i Sverige verkar det som.

   Radera
 4. Åh, Big Bang Theory borde jag tänkt på! Kul svar.

  SvaraRadera
 5. (våra indiska vänner tyckte Delhis händer var bra, realistisk)

  SvaraRadera