söndag 8 januari 2017

Snäckorna av Karin BoyeTord är rätt upprörd. Hans pappa ska gifta om sig och det tycker inte Tord om. Tords mamma är död sedan länge men han minns henne med ett barns stora kärlek. Hon var en riktig mamma och det är inte den nya har Tord bestämt. Han tycker att pappan gifter om sig för sin egen skull när han påstår att det är för Tord som giftermålet sker.

Bröllopsdagen går relativt smärtfritt och under bröllopsresan låtsas Tord om att det hela inte hänt. Så kommer de hem och Tord är väldigt avvisande. Han tänker sig att han är en gäst i hemmet. Det är ju Sigrids hem nu. När Tord fyller år får han en cykel och då blir det svårt. På sommarlovet åker de till havet och Sigrids stuga. Där är det ännu svårare att vara stoisk.

Det är en fin resa som Boye beskriver. Den börjar i ilska och slutar i en annan känsla. Språket är stundom ålderdomligt men det går att överse med. Den är faktiskt lagom att läsa tillsammans med elever av den enkla anledningen att de kan känna igen sig i situationen. Hur många nya vuxna har de träffat i sina liv? Eller alla har ju varit små någon gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar