tisdag 3 januari 2017

Feberflickan av Elisabeth ÖstnäsJag funderar en hel del över vem som är offer och vem som är förövare i denna bok. Det är nog lite så att det inte bara är ett rätt svar. Feberflickan handlar om en familj i förfall. Familjen förfaller på två nivåer. Luna rör sig i huset där hennes far och en kvinna, styvmodern, ligger döda. Det hela utspelar sig på sommaren och det är varmt. Det påverkar Luna. Samtidigt rör hon sig som i en feberkoma.

Det faktum att Luna har feber gör att dåtiden och nutiden i romanen snuddar vid varandra och ibland även tar ut sina egna platser. Det är svårt att följa med Lunas tankar. Först när polisen kommer får läsaren en bild av vad som hänt. En annan sak som är svår är att avgöra om Luna är galen eller utsatt för omständigheter som gör henne desperat.

Jag måste säga att jag lyssnade i ett sträck. Det är en historia där språket flyter och där handlingen lirkas fram. När du tror du förstår så ändras lite av handlingen. Den är klart läsvärd eller gör som jag lyssna. En liten pärla som få verkar ha läst. Passa på och läs den nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar