tisdag 31 januari 2017

The magnificent seven


Rose Creek är en liten nybyggarstad. Den ligger i närheten av en gruva och en stor fyndighet. Så gruvans ägare, Bogue, vill ha bort stadens invånare. Genom utköp eller hot, båda fungerar lika bra. Men när några sätter sig upp mot Bogue och hans män blir de dödade. Det gör att den nyblivna änkan Emma Cullen tänker sig hitta hjälp. Hon hittar Sam Chisolm som är en lagman som letar reda på människor som flytt rättvisan.

Han intresserar sig när han hör Bogues namn och de börjar samla män. De får ihop sex till. En pokerhaj som är snabb med pistolerna, Faraday heter han. Billy Rocks med en förkärlek till knivar och Goodnight Robicheaux som är en riktig skarpskytt kommer också med. Dessutom blir det en bergsman som heter Jack Horne, en mexikansk laglös som heter Vasquez samt en ung Comancheindian som kallas Red Harvest. Dessa ger sig av till Rose Creek för en uppgörelse.

Det är ganska så förutsägbart vad som ska hända men mycket är resan dit. Det är ganska så bra action och som en äkta western får vapnen prata först. Ser en den genren får en gilla läget. Att Colt .45 kallas peacemaker är ganska talande. Den dödade nog fler än skapade fred. Jag gillar Emma Cullen inte får dåndimpen över männen utan försvarar sitt hem men snälla någon, varför så mycket urringning? Helt onödigt och stör mig då och då. Vad säger de? Don't bring a knife to a gunfight. Kanske borde det ha varit don't dress up for a gunfight. Annars är det bara att gilla läget. Om hälften är sant om tiden kring 1880-talet förstår jag amerikanernas fascination av att äga egna vapen. Det finns ju andra galningar som har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar