tisdag 31 januari 2017

The magnificent seven


Rose Creek är en liten nybyggarstad. Den ligger i närheten av en gruva och en stor fyndighet. Så gruvans ägare, Bogue, vill ha bort stadens invånare. Genom utköp eller hot, båda fungerar lika bra. Men när några sätter sig upp mot Bogue och hans män blir de dödade. Det gör att den nyblivna änkan Emma Cullen tänker sig hitta hjälp. Hon hittar Sam Chisolm som är en lagman som letar reda på människor som flytt rättvisan.

Han intresserar sig när han hör Bogues namn och de börjar samla män. De får ihop sex till. En pokerhaj som är snabb med pistolerna, Faraday heter han. Billy Rocks med en förkärlek till knivar och Goodnight Robicheaux som är en riktig skarpskytt kommer också med. Dessutom blir det en bergsman som heter Jack Horne, en mexikansk laglös som heter Vasquez samt en ung Comancheindian som kallas Red Harvest. Dessa ger sig av till Rose Creek för en uppgörelse.

Det är ganska så förutsägbart vad som ska hända men mycket är resan dit. Det är ganska så bra action och som en äkta western får vapnen prata först. Ser en den genren får en gilla läget. Att Colt .45 kallas peacemaker är ganska talande. Den dödade nog fler än skapade fred. Jag gillar Emma Cullen inte får dåndimpen över männen utan försvarar sitt hem men snälla någon, varför så mycket urringning? Helt onödigt och stör mig då och då. Vad säger de? Don't bring a knife to a gunfight. Kanske borde det ha varit don't dress up for a gunfight. Annars är det bara att gilla läget. Om hälften är sant om tiden kring 1880-talet förstår jag amerikanernas fascination av att äga egna vapen. Det finns ju andra galningar som har.

måndag 30 januari 2017

Just nu-enkät

Läser just nu: Just nu läser jag What my girlfriend doesn't know av Sonya Sones och Sagan om Turid: Korpgudinnan av Elisabeth Östnäs

Läste just ut: Du, bara av Anna Ahlund
Läser snart: The last star av Rick Yancey
Senaste boken jag fick: Det var Fantastic Beasts and Where to find them 
Senaste väldigt övertygande recensioner: Tja, vet inte riktigt kanske Färjan av Mats Strandberg. Jag är väldigt rädd för båtar och färjor men efter typ att ha läst vad som tycks där ute så blir det nog så att den ska läsas. Någon gång.

Biblioteksböcker: Tre noveller - Två Söderberg och en Martinson. De ska läsas och skickas hem till skolbibblan där de bor i vanliga fall.

Böcker som funnits på min att läsa snart-lista i över ett år: Många böcker. En av dem är väl Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson

En bok jag sparar till en riktigt dålig dag: När livet börjar om av Lucy Dillon. Hennes böcker brukar få mig pigg och glad.

Högst upp på önskelistan just nu: Att jag har ork att läsa Utvandrarsviten - jag vill men orkar inte just nu.

Ser fram emot: Våren och framförallt ha tid att läsa Ferrantes serie klart.

söndag 29 januari 2017

Singin' in the rain


Det är en klassiker och jag gillar den. Som musikal är den ganska rörig men som lite skön komedi är den underbar. Två stumfilmsstjärnor. Don Lockwood och Lina Lamont, är väldigt populära. Vackra och trevliga på film och har många beundrare. När ljudfilmen kommer blir det problem. De måste göra om sin film och Lina är lite svår att göra om. Hennes röst är förskräcklig för att vara snäll.

Det är då Don och Cosmo får den briljanta idén att låta Dons flickvän Kathy dubba rösten. Hon har en vacker fyllig röst som passar i ljudfilm. Lina däremot tänker inte låta Don och filmen glida henne ur händerna.

Debbie Reynolds kanske största och mest kända film med bra musik. Om någon skulle säga att jag skulle återberätta filmen i filmen så skulle jag nog behöva säga nej. Det hoppar lite.

lördag 28 januari 2017

Maze Runner: I solstormens spår av James Dashner


Vad hände innan Thomas hamnade i labyrinten? Hur såg världen ut då? I den fjärde delen av Maze Runner-serien börjar vi innan. Det är nu som solstormarna bränner sönder jorden och ett fruktansvärt virus härjar. Människor blir sjuka och ingen vet varför det sker.

Mark och Trina har flytt från New York som är översvämmat och de flesta har dött. De försöker skapa ett nytt liv någon annanstans men som alltid i en sann hård värld är det den starke som överlever. Så även här där få hjälper varandra.

När alla tror det är över så kommer de flygande bergen och skjuter pilar. Pilar som gör människor sjuka och snart visar det sig att viruset slår ut de flesta. På sin väg möter Mark och Trina en del människor. En del blir deras allierade medan andra bara är ute för att döda. Det är när de möter en liten tjej som de undrar över vad som hänt. Hon finns i ett läger där alla dött av viruset utom hon. Detta trots att hon har fått viruset i sig, precis som alla andra.

Precis som tidigare är det många namn och speciella sådana som ska tas in. Annars är det lite spännande att få bakgrundshistorien. För ofta, om inte allt för ofta, verkar det vara lite halvt genomtänkt vad som är orsaken till katastrofen eller vad det nu må vara. Här är det ju faktiskt orsaken till labyrinten som undersöks. Jag gillar boken på samma sätt som jag gillade de andra. Det är bra läsning men jag kommer nog aldrig höja dem till skyarna så som andra ungdomsserier. Inte för att den inte passar elever utan för att jag inte riktigt känner suget efter det som finns. Bra men inte överdrivet superduper bra. Det kommer en del fem snart. Den ska också läsas men inte riktigt än.

fredag 27 januari 2017

27 januari 1945

Idag är det förintelsens minnesdag och det känns viktigare för varje år att uppmärksamma den. Jag tänker att barn behöver veta hur grymt det var och vi vuxna att det inte var så länge sedan vi delade människor i vi och dem där de senare inte hade någon plats i världen.

Det är alltid svårt att prata om förintelsen i skolor för fokus hamnar på judarna och inte på företeelsen som är förintelse. Någonstans är det viktiga att det inte sker igen. Massmord på detta sätt sker ju alltid och jag tänker på IS och Syrien. Fanatism i alla dess former är otäck och jag hoppas att vi minns alla dagar där barn, kvinnor och de svaga utsätts.

Tänd ett ljus för alla de som dött för fanatism och extremism.





torsdag 26 januari 2017

Veckans ord på X

För att citera texten hos Enligt O:

Jahaja, det blir några tuffa veckor helt klart. Den här veckan är det ord på X som gäller och jag har krystat fram följande fem:


xantippa

x-box

xenofobi

x-kromosom

xylitol

Xantippa var ju Sokrates fru och räknas som en riktig argbigga. Det finns en judisk novell som heter Puttermesser och Xantippa men har ingen aning om det är samma vi pratar om.

Att det spelas mycket är inte så ovanligt idag. Däremot sker det väldigt sällan i böcker eller liknande att spelande förekommer. Jo, det kanske det gör. Det jag tänker på är en scen ur The Big Bang Theory där Penny blir lite besatt av att spela online sedan hon blivit dumpad. Om det sedan är på x-box eller inte har jag ingen aning om men spelar gör hon.

Att vara rädd för andra människor verkar vara något som återkommer i omgångar som ett stående element i europeisk historia. Den bok jag tänker på är Mannen utan öde av Imre Kertész. Det är tragiskt att läsa om barn, för han är ung när han sätts i koncentrationsläger, som utsätts för hat. Främlingsfientlighet, eller xenofobi, är så vanligt idag att de flesta inte ens reagerar. Det är också tragiskt.

#womensmarch visade att det inte bara är kvinnor som kände ett behov av att demonstrera. Det gjorde även många män. Just nu verkar det finnas någon form av kollektiv tillbakagång i jämställdhet. Jag läste om Ryssland som tillåter misshandel i äktenskapet för att kvinnor ju är vana att vara underställda mannen. Att ha två x-kromosomer verkar vara något som ses som en nackdel och ibland som en provokation. Jag är därför lite nyfiken på författaren Bella Forrests serie som heter The Gender Game. Där är världen uppdelad mellan män och kvinnor. Det låter lite spännande.

Xylitol finns i björkar och i tuggummi. Jag brukar läsa några kapitel ur Populärmusik från Vittula med mina elever. Det är inte av slentrian utan för att det handlar om utanförskap på landsbygden. En vardag de känner igen sig i. En och annan björk nämns. Inte minst för att göra ris till bastun.

onsdag 25 januari 2017

I januari månad...

Det har nästan gått en månad in på 2017. Sedan sist har Trump blivit president och tja, det finns många bokreferenser som går att köra på. Winter is here, the real Hunger Games och så kan vi köra än hit och än dit.

I alla fall ska detta handla om hur långt jag läst sedan sist. Jag slutade 2016 med 6246 sidor. Årets första var Feberflickan med sina 128 sidor. Sedan kom Turid med 260 sidor. Sonyes bok var 261 sidor lång.

Sedan följde Söderberg och Boye i novellform. Tre stycken med den totala sidsumman av 56 sidor.
Harry Potter och det fördömda barnet landade på 343 sidor. Den andra boken om Turid var lite längre med sina 310 sidor.

Jag läste också de sista två delarna i Ewa Swedenmark och Annica Wennströms serie om Familjen kring La Stella. Hallon och hat är 284 sidor lång och Lingon och lust på 293 sidor.

Sist i min beräkning så är Simona Ahrnstedts En enda hemlighet och En enda risk med. Den första är på 507 sidor  och den andra på 522 sidor.

Totalt blir det 9210 sidor. Jag gissar att när vi kommer till februari så är vi över 10000 sidor, men den som lever får se.

tisdag 24 januari 2017

En enda risk av Simona Ahrnstedt



Två personer med brokigt förflutet möts i Kiruna på julafton och det slår gnistor om deras möte. Ja, de har träffats tidigare men vid detta tillfälle äter de mat och pratar. Tom Lexington har befunnit sig i Tchad och torterats under flera månader. Han åker till Kiruna där hans f.d. flickvän bor för att vinna henne tillbaka och för att kämpa med sitt PTSD i ensamhet. Ambra Vinter är i Kiruna för ett scoop. En tant med ett intressant förflutet tänker sig berätta om det men bara för Ambra.

Det är en trevande romans som börjar. Den går framåt och den går bakåt och då med stormsteg. För de har inte lätt att prata med varandra om sitt förflutna. Med på tåget kommer också Ambras fostersyster Jill Lopez, känd sångerska och vacker som en dag, och Mattias Ceder, militär kollega till Tom i det förflutna och numera inom MUST.

Det är ibland skönt att läsa böcker som slutet är ganska givet i. Frågan är alltid hur en kommer till slutet. Jag gillar faktiskt Ceder/Lopez-handlingen lite mer när den får ta utrymme. Kanske för att de inte är riktigt lika sårade i sitt inre. Det är nämligen min stora invändning. De mår så dåligt och det brukar inte bara vara bra utan snarare ganska så destruktivt i längden. Jag gissar att Ceder/Lopez fick utrymme här för att det inte ska bli en egen bok om dem. Det hade nog varit intressant dock. Sa jag att det var lite ligga här och där, för det sker, mer än en gång.

måndag 23 januari 2017

En enda hemlighet av Simona Ahrnstedt



Återigen är det nutid och återigen möter vi familjen de la Grip. Denna gång är det den yngre brodern Alexanders liv och leverne som vi får följa. Han bor egentligen i New York men åker hem till Stockholm med jämna mellanrum. Denna gång är det för att hans systerdotter ska döpas och ur någon form av konstant fylla kommer han till Stockholm. Det är inte många dagar han varit där innan han träffar Isobel Sörensen. Hon är läkare och mycket engagerad i Läkare utan gränser men även sin morfars hjälporganisation Medpax. Det är för deras räkning som hon söker upp Alexander. Han har en gång varit en stor pengagivare men har nu slutat med det. Deras första möte går så där. Han lätt bakfull och hon lätt arg. Eller första möte. Det är tredje gången de träffas men första gången de faktiskt pratar med varandra.

Sedan börjar en utstuderad process från Alexanders sida där det främsta målet är att uppvakta den sköna Isobel. Hennes att få så mycket pengar som möjligt. Vägen dit är lång och komplex men nog tar vi oss i mål alltid.                  

Det är alldeles lagom tung läsning. Ahrnstedt är lagom komplex i sina handlingar och språket på en lagom nivå. Jag känner att jag hänger med och det är liksom lite spännande. Som äkta romance så hänger mycket på sexet och det är ju inte så att man blir besviken här heller. Det är ganska tunga saker som båda karaktärerna bär på. Jag funderar lite fram och tillbaka om det är bra eller dåligt för det kan bli lite sådär jobbigt. Speciellt som att de bär på samma problem mer eller mindre. Annars är det bra. Boken går fort att läsa och det finns något som gör att man vill veta hur det ska sluta. Ja, jag fattar hur men liksom hur det huret ser ut intresserar mig ganska mycket.

söndag 22 januari 2017

Veckans ord på W

Det är dags för ytterligare en bokstav. Jag känner mig inte i fas men här är veckans uppdrag:

Alltså, att hitta svenska ord på W var inte det lättaste. Varning för krystning och lite svengelska idag.

Följande ord på W vill jag att du kopplar ihop med böcker och/eller författare:

webbsida

weekendhus

wienerbröd

wok

wow


Även om typ alla läst dem tänker jag alltid på Lisbet Salander när det blir datorer i böckernas värld. Webbsidor är lite hennes grej även om det kanske mer är deep web och inte ställen där jag är som besöks.

Weekendhus har väl egentligen bara rika människor, eller har jag en fördom nu. Jag ber i så fall om ursäkt. Det finns några som jag tänker på men eftersom jag just läser Simona Ahrnstedts En enda risk där en av huvudkaraktärerna bor i en fjällstuga som ägs av en miljardär gissar jag att det räknas som den senares weekendhus.

Att fika är alltid trevligt. Det känns om den glada och ganska skarpa kommissarien Solbritt Andersson i Gustafson/Kants Singöspionen skulle kunna äta ett wienerbröd eller två när andan faller på. Det kanske hon gjort men jag inte minns.

Wok är ett måste om du vill laga mat med lite mer asiatisk smakprofil. Det finns en liten fin berättelse om en wok som rullar ut från en ganska fattig familjs hem och dess öden och äventyr. Ganska ovanlig men rätt söt om jag minns rätt.

Ibland blir det wow när jag läser en bok jag inte trodde jag skulle tycka om. En sådan läsning var de faktanoveller som Novellix gett ut. Korta och informativa som de är lyckas de med konsten att få dig att fascinera dig för ämnet. Jiroekonomi t.ex. är en sådan bok.

lördag 21 januari 2017

The legend of Tarzan


Alltså, ibland undrar jag om inte de som tittar på film förväntar sig mer än vad de kan få. Berättelsen är känd. Pojke blir av med föräldrar och växer upp med gorillor. Han blir känd som Tarzan och träffar Jane. Så, mycket mer är det inte. Här har han redan träffat Jane. Han har flyttat hem till England och tagit sin plats som Lord John Greystoke. Det är nog inte hans favoritplats på jorden men han är gift med Jane och de är ett dynamiskt par. När den brittiske premiärministern ber honom att åka till Kongo på kung Leopolds inbjudan gör han motvilligt så. Med följer Jane.

Det visar sig sedan att inbjudan är en listig lögn och eftersom vi befinner oss i Kongo i slutet av 1800-talet är det precis i den tiden då man i stort började med slavar. Detta är bara några år innan folkmord utfördes i Kongo. Det är bra att filmskaparna nuddar vid den historien.

Jag tycker det är en helt okej underhållande film. Det är lite som det alltid är med Tarzan. Människor är inte alltid bäst och inte alla gorillor är superrara.

fredag 20 januari 2017

Lingon och lust av Eva Swedenmark och Annica Wennström



Det är höst. Sedan sist har det nästan gått ett år. Liselott har utökat sin verksamhet. Mario har förbättrat restaurangen och är närmare sina barn än på länge. Elias och Sandra känner sig lugna och har fått en liten kusin. Håkan har blivit pappa och trivs med Susanne och Bobby samt lille Vilgot. Linda och Anders försöker få sina liv att stämma överens och Börje och Anita trivs som separerade.

Egentligen är nog denna bok mest tillför att knyta samman säcken. Det är lättsamt och trevligt. En och annan rätt med lingon förekommer men även annat. Det är en bokserie som rör sig väldigt mycket kring mat. Det är inget fel i det men ibland blir det nästan lite komiskt. I andra böcker verkar det som om ingen äter. Här äts det och pratas det om mat kanske var femte sida.

Avslutningsvis har det varit en trevlig serie att följa. Jag gillar framförallt Anita och Börje som är både roliga och allvarliga när så behövs. Har du inte läst så gör det. Inga överraskningar men ibland är det trevligt det med.

tisdag 17 januari 2017

Sagan om Turid: Krigstid av Elisabeth Östnäs


Turid och Unna överlevde anfallet på Åslunda. Nu befinner de sig i skogen och gömmer sig. Det är så de möter det resande folket som är så snälla och så öppna. De tar hand om flickorna på vägen mot en av faderns gamla vänner. Han är också kung.

Det visar sig att där rustar man för krig. De ska ned till Hedeby för att strida mot varjagerna. Turid ska med men vill lämna Unna kvar. Det tänker sig inte Unna utan hon följer sin matmor. I allt detta börjar Turid undra över sin plats. Hon och Unna har samma svårigheter framför sig men Turid får mer hjälp för att hon är kungadotter.

Att åka till Hedeby och få kämpa mot varjagerna är inte det enda som drar. Frode, pojken som Turid är trolovad med, bor där och hon undrar om han lever. Så till Hedeby åker en stor armé bara för att få veta att kung Harald befinner sig i Ribe. Som den völva hon är börjar andarna och nornorna att prata med Turid om slaget och hur de ska kunna vinna.

Det som är bra är att Turid får vara arg. Hon är arg och törstar efter blod. Att hon tar plats är också upplyftande. Hon känner att hon är en völva som människor lyssnar till. Det jag gillar är att hon också är nyanserad och visar att hon inte kan utvecklas. Hon får tillbaka sitt skrivskinn och det är ett rörande ögonblick. Likaså när hon inser Unnas betydelse i livet. En bok som är värd att läsa. Snart ska jag läsa del tre.

måndag 16 januari 2017

Hallon och Hat av Eva Swedenmark och Annica Wennström



Liselotte och Mario har skilt sig på riktigt sedan förra boken. Liselotte drömde om en ny kärlek men livet är inte alltid lätt att förutse. Istället fokuserar hon på arbetet och nya idéer. Sandra försöker få göra saker med mamman men har lättare att söka stöd hos mormor Anita.

Mario lever tillsammans med Hélène i hennes lägenhet. Det är inte lätt. Han saknar sin familj, tappar intresset i restaurangen och är en mycket frånvarande pappa. Elias försöker möta sin far men känner sig bortglömd. Då är det tur att morfar Börje finns.

Anita ska resa till Florens med sin grupp i italienska och med Georg som gör henne lite pirrig. Fast Börje följer med och gör det hela till en helt annan resa än det var först. Anita vet inte vad hon vill men något nytt i alla fall.

Anders och Linda kämpar med att vara föräldrar och att få vara sig själva i detta. Susanne vill flytta men Håkan är lagom glad över det. Dock inser han snart att det måste ske.

När handlingen ska återberättas blir den lätt lite rörig men det är så boken är. Den hoppar fram och tillbaka utan att bli komplicerad. Den är rar och framförallt är den lättläst. Kanske blir jag lite trött ibland på alla små missförstånd som uppstår i onödan. Eller snarare att alla tycker lite synd om sig själva till och från. Det är som alltid mycket mat i centrum och dessutom verkar det alltid vara mat som förenar denna familj. Det är skönt att läsa när mörkret faller på och du saknar lite värme och sol.

söndag 15 januari 2017

Harry Potter och det Fördömda barnet


Det har gått 19 år sedan den stora striden. Den strid då det mörka besegrades. Sedan dess har Harry gift sig med Ginny. Hermione och Ron gifte sig och alla har barn. Det är dags för den yngste sonen att börja Hogwarts och Albus är inte riktigt för idén. Han trivs inte så bra i skuggan av sin far.

Det är så det hela börjar och sedan blandas nutid med dåtid. Någonstans finns det en viss röra som jag inte förstår. Alltså det går skriva tydligare scenhänvisningar. Det märks att Rowling inte är huvudförfattaren. Vid tillfällen känner jag att karaktärerna inte utvecklats något på 20 år. Det är ju kanske konstigare. Inte blir vuxna människor arg på samma sätt som barn men så är det.

Missförstå mig rätt. Jag älskar denna pjäs. Jag älskar Hermione som har en bra karriär. Hon är liksom stark i alla versioner. Ginny som är en bra mamma men Ron är en större fjant än han någonsin var. Harry verkar inte heller ha bearbetat speciellt mycket sedan ungdomen. Albus och Harrys förhållande är komplext. Trots två äldre barn verkar Harry helt lost när det kommer till sin yngste.

Vad jag klagar. Det är i alla fall trevligt att för en liten stund återigen vara i Harry Potter-världen. Jag insåg hur mycket jag saknat den smartaste häxan i hela världen.

lördag 14 januari 2017

The Paradise


Vi befinner oss i Storbritannien i en stad lagom stor men inte London. Här finns det lyxiga och glamorösa varuhuset The Paradise. Det är hit kvinnor av ganska hög klass går för att lyxa till sin vardag och för att köpa vackra saker. Det hela ägs av John Moray som håller på att gifta sig med en rik adelsmans dotter. Hit kommer Denise en dag. Hennes farbror äger en liten affär mittemot men hon drömmer om att arbeta på The Paradise.

Hon får ett arbete och visar snart prov på nytänkande och kreativitet. Denise får både vänner och fiender i detta varuhus. De återfinns bland både kunder och annan personal. Utan att avslöja för mycket blir ägaren mer och mer intresserad av Denise och framförallt blir han fascinerad över hur hon tänker kring affärer.

Det är bara en serie i två säsonger och försvann nog när Mr. Selfridges kom. Detta är en ganska blek kopia. Trots att det är lite romantik och lite fina kläder känns det inte riktigt som om serien lyfter. De skulle slutat efter ettan för tvåan känns forcerad. Gillar en kostymdrama så är det en fin stund men förvänta dig inga stordåd. Jag såg och insåg att det var trevlig förströelse för en trött hjärna.

fredag 13 januari 2017

Kort bokenkät

1) Vad heter boken du läser just nu?
Harry Potter och det fördömda barnet
Hallon och Hat av Eva Swedenmark och Annica Wennström
Sagan om Turid: Kungadottern av Elisabet Östnäs

2) Hur långt har du kommit?
1. Nästan klar
2. En tredjedel
3. En tredjedel

3) Beskriv boken med tre ord.
1. Fortsättning, tolkning och igenkännande
2. Komisk, förvirrande och lättsmält
3. Informativ, arg och relevant

4) På en skala 1-5, hur bra är den hittills?
1. 4,5
2. 3
3. 4

onsdag 11 januari 2017

Veckan ord på V

Enligt O kör igång sitt bokalfabet för året. Uppgiften är som följer:

V som i vardag och därför är det hög tid att dra igång veckans ord igen efter juluppehållet. Idag dyker ett gäng elever upp på skolan och då är det full fart som gäller.

Som vanligt kommer jag att bjuda på fem ord, som ni ska associera till böcker och/eller författare. Veckans ord är:

valp

vanlig

vansinnig

vemod

vän


Hundar förekommer ofta hos Lucy Dillon och visst är några valpar även med. Som kollega till hundmänniskor måste jag säga att i Dillons värld är de ganska avslappnade. De jag känner är ganska så aggressiva när människor gör fel med sina hundar.

Vanlig vardag är vad Eva Swedenmark och Annica Wennströms böcker om familjen i Östersund handlar om. Det är skilsmässor, bråkiga barn, flörtar och komplexa situationer med före detta partners som är i fokus. Någonstans lagas det också väldigt mycket mat. Gärna med lingon.

Jag har läst Svenska Dagbladets serie om pedofiler och det gör mig så vansinnig att jag nästan kokar. Barn ska inte utsättas för sådan skit rent utsagt. De poliser som arbetar med detta är verkligen starka individer och jag hoppas att det uppskattas inom deras myndighet.

Det är alltid med ett visst vemod jag läser klart böcker jag tycker om. Det är säkert därför jag drar på att läsa nästa Ferrante.

Att ha vänner är viktigt och att hitta nya är både svårt och nervöst ibland. Eva i första säsongen av Skam blir lite dumpad när hon börjar gymnasiet men får snart nya vänner.

tisdag 10 januari 2017

Blom av Hjalmar Söderberg



Valdemar Blom släpps ur fängelse och känner sig nöjd. Med sig har han åttio kronor och det är väldigt mycket pengar. Han spenderar ganska generöst denna första dag. Han äter gott, klär sig och tar ett foto. Efter en stund längtar han ut och bort från Södermalm så han tar sig ut ur staden. Där möter han Edit. Edit var den fästmö som han lurade och bedrog. Hon vet inte att han suttit i fängelse och det tänker Blom utnyttja.

Det är en liten sedelärande historia. För alla som läser skulle jag vilja påstå men kanske mest för stackars Blom. Det är inte alltid lätt i denna värld. Det är god läsning och jag fascineras över hur bra komponerade Söderbergs noveller ändå är.

måndag 9 januari 2017

Porträttet av Hjalmar Söderberg




William Leche går i giftastankar. Han har kommit upp i de åren nu som gör att äktenskap känns rätt. Han har länge uppvaktat änkan Annie Richardt och tänker sig fråga henne denna dag. Det är noga förberedelser. Han går i sakta mak genom staden så att han kommer i lagom tid. Han köper med sig praliner till dottern Märta. Väl framme möts han av värme men som alltid skräms han av porträttet av maken, löjtnant Johan Richardt. När William väl har framfört sitt ärende så tackar änkan nej och förklaringen låter i hans öron otrolig.

Som alltid är det en liten tvist på slutet. Språket är vackert och gör att det flyter framåt. Söderberg kan konsten att berätta en historia med få ord och ändå säga mycket. Det är en liten godbit att läsa.

söndag 8 januari 2017

Snäckorna av Karin Boye



Tord är rätt upprörd. Hans pappa ska gifta om sig och det tycker inte Tord om. Tords mamma är död sedan länge men han minns henne med ett barns stora kärlek. Hon var en riktig mamma och det är inte den nya har Tord bestämt. Han tycker att pappan gifter om sig för sin egen skull när han påstår att det är för Tord som giftermålet sker.

Bröllopsdagen går relativt smärtfritt och under bröllopsresan låtsas Tord om att det hela inte hänt. Så kommer de hem och Tord är väldigt avvisande. Han tänker sig att han är en gäst i hemmet. Det är ju Sigrids hem nu. När Tord fyller år får han en cykel och då blir det svårt. På sommarlovet åker de till havet och Sigrids stuga. Där är det ännu svårare att vara stoisk.

Det är en fin resa som Boye beskriver. Den börjar i ilska och slutar i en annan känsla. Språket är stundom ålderdomligt men det går att överse med. Den är faktiskt lagom att läsa tillsammans med elever av den enkla anledningen att de kan känna igen sig i situationen. Hur många nya vuxna har de träffat i sina liv? Eller alla har ju varit små någon gång.

lördag 7 januari 2017

What my mother doesn't know av Sonya Sones



Sophie går i high school och lever med sin mor och far. Hemma verkar läget väldigt spänt och det är inte alltid så lätt att veta vad det är som händer. Trots detta så kretsar Sophies liv mest kring vännerna Rachel och Grace och framförallt den förra pojkvännen Lou som just dumpat henne. Det är då hon träffar Dylan. Han är helt underbar och vacker. De blir ihop men med tiden så tröttar Sophie och inser att de inte passar för varandra.

Under slutet av förhållandet börjar Sophie chatta med en kille på nätet som heter Chaz. Hon tycker att det är otroligt roligt först men inser att Chaz är allt annat än trevlig. Ledsen och lite deprimerad så tar sig Sophie en semester i sin egen stad. Det är där hon träffar Murphy. De är klasskamrater och har jullov ihop denna gång.

Det är en bra bok. Upplägget är annorlunda men det går fort att läsa den. Jag läste klart den när jag satt inlåst i hissen i mitt hus. Språket är lätt att ta sig igenom på engelska och det är en fröjd att läsa. En bok som borde användas i engelska i skolan för att visa att det går att läsa en tjock bok som egentligen inte är svår alls.

fredag 6 januari 2017

Freaks and geeks


Jag måste ha missat denna när den kom för tydligen var den stor i början av 2000-talet. Eftersom den är en säsong lång är det kanske inte så konstigt att den försvann ur mitt synfält. Jag läste ju på universitetet och höll på med fördjupning inom historia så det är inte helt konstigt.

Detta utspelar sig på en high school i Michigan. Den är inte så stor men lagom för att det inte ska var något allt igenom trevligt ställe. Syskon Lindsay och Sam Weir går båda på high school samtidigt just detta år. Lindsay brukar vara en riktigt pluggis men hänger nu med de elever som de flesta ser som förlorare och inte allt igenom smarta. Sam däremot är en nörd och mobbas rätt hårt till och med av sin systers kompisar.

Det är egentligen vad serien handlar om. Sedan är pojk- och flickvänner, bråk med kompisar och annat som kommer in i handlingen men sedan är det inget mer. Det är gulligt och rart och som en nostalgitripp. Den är klart sevärd men jag känner att jag nog är för gammal för den just nu. Däremot Sweets som ung. Ja, Sweets som är med i Bones. Lika söt då som nu.

torsdag 5 januari 2017

Sagan om Turid: Kungadottern av Elisabeth Östnäs



Turid är kungadotter. Trots detta vill hon så mycket. Hon vill lära sig skriva, resa och leva ett spännande liv. Hon har dock sin fostermor på sig om att sköta sig och att leva upp till rollen som kungadotter. Med tiden tar Turid sitt ansvar, speciellt när hon ser fadern bli allt äldre. Samtidigt vill Turid göra så mycket. Hon vill inte bli vuxen för hon vill leka med Sten, smedens pojke, och med Njord, fosterbrodern som är så dålig.

Turid är både av sameätt och vikingaätt. Ingeborg, fostermodern vill att hon ska bli völva. Den andra sidan lockar med sina övernaturliga krafter också. Fast den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn visar Turid sin plats i världen. Hon tar ansvar och klarar det mesta genom att inte ge upp. Trots allt lyckas hon klara sin familj genom den hårda vintern och våren det året reser hon och hennes far till danskarna för att titta på hennes blivande man.

Det är en fin berättelse och jag tycker om att det är så detaljrikt. Som lite religionsnörd är völvan ett intressant inslag och jag skulle vilja veta mer. Sedan måste jag säga att kvinnorna och tjejerna i denna bok har väldigt mycket skinn på näsan.

onsdag 4 januari 2017

Filmutmaning 2017

Lite som kaosutmaningen kan man se dessa filmer utifrån denna lista.

In 2017 you should watch...

1. a foreign language film.
2. an animated film.
3. a film in the IMDb Top 250.
4. a film in the IMDb Bottom 100.
5. an indie film.
6. a black and white film.
7. a film released before 1960.
8. a silent film.
9. a film that topped the weekly box office within 2016.
10. a film mainly shot with a handheld camera. 
11. a Studio Ghibli film.
12. a DC film.
13. a Marvel film.
14. a film whose main genre is Horror.
15. a film whose main genre is Comedy.
16. a film whose main genre is Action.
17. a film whose main genre is Science Fiction.
18. a film whose main genre is Fantasy.
19. a film whose main genre is Romance.
20. a film whose main genre is Western.
21. a biographic film.
22. a post-apocalyptic/apocalyptic/dystopian film.
23. a film that was included in the Movies/Films contest.
24. a film picked by the neo film club.
25. a film that has won the Academy Award for Best Picture.
26. a film that won an Academy Award for Best Original Screenplay.
27. a film that won an Academy Award for Best Original Score
28. a film included in the National Society of Film Critics' 100 Essential Films list.
29. the debut film of an actor/actress that has won an oscar.
30. the debut film of a director that has won an oscar.
31. a martial arts film.
32. a Disney or Pixar film.
33. a flim that is a novel or play adaptation.
34. a musical film.
35. a short film.
36. a film more than 160 minutes long.
37. a film that has been adapted to or from a TV series.
38. a (neo) noir film.
39. a film in which the main character dies.
40. a film in which aliens (or other terrestrial species) tries to eliminate mankind.
41. a film that doesn't take place on Earth or takes place in an alternate world.
42. a film that won any type of Academy Award for 2016.
43. a box office flop (made less money that it cost).
44. a box office wonder (made at least 3 times as much as it cost).
45. a film with a budget lower than 1 million.
46. a film that is part of a franchise with more than 5 sequels/remakes/reboots.
47. a Jean-Luc Godard/Federico Fellini/Ingmar Bergman/Akira Kurosawa film.
48. a Quentin Tarantino/Clint Eastwood/Steven Spielberg/Martin Scorsese film.
49. a Meryl Streep/Susan Sarandon/Julianne Moore/Jodie Foster/Helen Mirren film.
50. a Tom Hanks/Al Pacino/Robert Deniro/Daniel Day-Lewis/Jack Nicholson film.
51. a film released in 2017.
52. a film in the theatres.

tisdag 3 januari 2017

Feberflickan av Elisabeth Östnäs



Jag funderar en hel del över vem som är offer och vem som är förövare i denna bok. Det är nog lite så att det inte bara är ett rätt svar. Feberflickan handlar om en familj i förfall. Familjen förfaller på två nivåer. Luna rör sig i huset där hennes far och en kvinna, styvmodern, ligger döda. Det hela utspelar sig på sommaren och det är varmt. Det påverkar Luna. Samtidigt rör hon sig som i en feberkoma.

Det faktum att Luna har feber gör att dåtiden och nutiden i romanen snuddar vid varandra och ibland även tar ut sina egna platser. Det är svårt att följa med Lunas tankar. Först när polisen kommer får läsaren en bild av vad som hänt. En annan sak som är svår är att avgöra om Luna är galen eller utsatt för omständigheter som gör henne desperat.

Jag måste säga att jag lyssnade i ett sträck. Det är en historia där språket flyter och där handlingen lirkas fram. När du tror du förstår så ändras lite av handlingen. Den är klart läsvärd eller gör som jag lyssna. En liten pärla som få verkar ha läst. Passa på och läs den nu.

måndag 2 januari 2017

Kaosutmaning 2017

Jag tänkte att jag kör på igen. Får se hur långt jag kommer. Det brukar bli både det ena och det andra med läsningen när känslan faller på.

De senaste året har ansvaret för Kaosutmaningen cirkulerat mellan olika bloggare, och inför 2017 har Sofie  knåpat ihop en lista. Utmaningen går ut på att mellan 1 januari och 31 december pricka av minst 20 av de 35 punkterna. Varje bok får bara förekomma en gång på listan.


Varsågoda, här är årets utmaningar:

1. En bok i en genre du vanligtvis inte läser
2. En bok med ett djur på omslaget
3. En bok på ett annat språk än svenska
4. En bok från Afrika
5. En bok från Asien
6. En bok från Amerika
7. En bok från Oceanien
8. En bok från Europa (inte Sverige)
9. En bok med en tonårig huvudperson
10. En bok med fler än tre hbtq-personer
11. En bok med något rött på omslaget
12. En bok som kommer som film under 2017 eller 2018
13. En bok publicerad 2017
14. En bok publicerad innan 2000
15. Ett seriealbum
16. En bok du tycker att alla borde läsa
17. Sista boken i en serie
18. En bok som har mer än en författare
19. En bok du valde på grund av bilderna
20. En bok om något du brinner för
21. En tegelsten (på över 500 sidor)
22. En bok på under 150 sidor
23. En lånad bok
24. En faktabok
25. En bok för barn
26. En klassiker
27. En hyllvärmare
28. En bok som vunnit ett pris
29. En bok du länge velat läsa
30. En somrig bok
31. En bok som utspelar sig före år 1900
32. En bok som utspelar sig under eller handlar om andra världskriget
33. En bok som utspelar sig norr om Uppland
34. En hypead bok
35. En bok vars titel börjar på L

söndag 1 januari 2017

Rouge One - A Star Wars Story


Det första som slår mig är att det är annorlunda. Visserligen samma början men ingen berättande text eller musik. Istället är det pang på. Sedan är det en annorlunda premiss. Här möter vi Galen Erso som efter att ha lämnat imperiet lever gömd. Han och hans fru och dotter lever som bönder men hittas av imperiets soldater. Vid gården landar hans förra chef Krennic som tar med Galen för att bygga ett speciellt vapen. Frun, Lyra mördas och kvar blir Jyn som uppfostras av en rebell Saw Gerrera.

Det går sedan 15 år och nästa gång vi möter Jyn har hon bytt namn men är på väg till ett av imperiets arbetsläger när hon fritas. Rebellerna, som har brutit med Saw Gerrera men vill träffa honom, har ett behov av att träffa Jyn far igen. Det är så att rebellalliansen tror att han byggt ett stort vapen åt imperiet. Det visar sig vara en underdrift. Han har byggt ett enormt vapen åt dem.

Detta är en mörk film. Lite som att läsa de fyra Harry Potter-böckerna och sedan möta det mörka. Det finns lite humor och alliansen känns rätt så osäker i detta skede. Detta är alldeles innan två små droider landar på en ökenplanet och en prinsessa ska räddas. När de upplever hur Dödsstjärnan kan förstöra allt i sin väg blir de flesta rätt så rädda och tar till flykten.

Felicity Jones är en ganska skön actionhjälte. Hon väntar inte snällt och ångar på i sin egen fart. Inte heller är hon en helyllehjälte. Det är skönt med en tjej som är typ som vi alla. Däremot reagerar jag lite på slutet. Det känns ju logiskt men ändå, något hårt kan jag tycka. En bra film är det vilket som. Jag tycker att den passar in i Star Wars-världen som är mer komplex än man tror. Alla böcker och serier som är baserade på grundstoryn saknar jag ibland. Denna passar in lite i det expanded universe som Star Wars gett upphov till. Nu är det dags för del åtta.