torsdag 2 februari 2017

Veckans ord på Y

En ny vecka, några nya ord. För att citera uppgiften:

Dags för bokstaven Y och fem ord som börjar på denna bokstav. Din uppgift är att associera dem med fem böcker och/eller författare. Mina svar kommer som vanligt i ett senare inlägg.

Veckans ord är:

yngling

ynklig

ypperlig

yr

yta


I Conn Igguldens bok Roms portar får vi som läsare träffa Julius Ceasar som yngling. Det är inte ofta det ordet fungerar men just när unga män befinner sig i sena tonår är det ett passande ord. Den unge Julius har inte bytt namn utan heter Gajus. Han lär sig strida på landet med en pensionerad gladiator.

Det är inte riktigt rätt men ynklig är ett ord jag ibland förknippar med Nasse i Nalle Puh. Han kryper ihop när det blir lite otäckt. Han vill gärna vara lite ynklig. För han är ju ett väldigt litet djur. När jag var liten var min syster sjuk en del och Nasse var den hon förknippade sig själv med.

Ypperlig läsning är Sagan om Turid av Elisabeth Östnäs. Lite lagom mycket övernaturligt i en bokserie om en ung kvinna på vikingatiden.

En riktig yrhätta är den charmiga Anne i Anne på Grönkulla. Med en passion till livet gör hon det som faller henne in vid vissa tillfällen. Eller har författare en förkärlek till ung kvinnor med rött hår som säger vad de tycker.

Det är mycket yta i Simona Ahrnstedts moderna romance-serie. Det förekommer alltid en fest med vackra klänningar eller liknade.

6 kommentarer:

 1. Javisst är Nasse ynklig många gånger :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men rätt så lätt att tycka om ändå.

   Radera
 2. Svar
  1. Kände att yrhätta var en bra förlängning på yr.

   Radera
 3. Yrhätta är ett bra epitet för Anne på Grönkulla. Fina Anne! Tycker nog ändå att I-or är om möjligt ännu ynkligare än Nasse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Anne eller Pippi som jag valde på. Anne gick segrande ur det valet.

   Radera