onsdag 8 februari 2017

The helpDet är 1960-tal i Mississippi. Bland den rikare delen av staden jobbar väldigt många svarta kvinnor. De är hembiträden och behandlas nästintill som slavar. Trots allt är de som lagar all mat, sköter allt i hemmet och i många fall uppfostrat barnen.

Aibileen är en hushållerska i Jackson, Mississippi. Hon tar hand om ett hushåll med två vuxna och ett barn men hon börjar tröttna. Tröttna på att människor inte tar hand om sina barn. Tröttna på att inte få gå på toaletten inomhus. Tröttna på att leva. Skeeter, Eugenia, vill bli författare men måste jobba upp sig. Genom att använda sig av hushållerskornas berättelser skriver Skeeter en bok om hur det kan vara.

Minny är kanske den mest frispråkiga kvinna som finns i staden vid denna tid. Hon får lite hållas för att hon är fantastisk kokerska. Hon får trots det sparken och hamnar hos Celia Foote. Den senare en kvinna som inte riktigt passar in men som möter Minny mer som människa än som bara "the help",

Jag såg den här filmen för fem år sedan men tänkte mycket på den under förra årets presidentvalkampanj. Det känns som om vissa rättigheter måste stå tillbaka om Amerika ska bli storslaget igen. Kanske på bekostnad av dessa kvinnors barnbarn. Att vara svart i USA har aldrig varit lätt. Att vara kvinna är inte lätt det heller. Så, som en bild av sin samtid är detta ett verk om starka kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar