tisdag 14 februari 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: kärlek och hatkärlek

Veckans utmaning från Kulturkollo är följande:

Just precis idag är det St Valentines alldeles egen dag, Alla hjärtans dagen, ja ni vet. Man kan tycka vad man vill om den dagen, att den är onödig, fånig, rolig, intressant eller alldeles, alldeles underbar. Här och nu tänker jag att vad vi än tycker om dagen så kan vi säkert enas i att kärlek är en rätt bra grej. Och att dess motsats också är ganska intressant i fiktiv form. Låt oss dela med oss av kärlek och hatkärlek! Frågorna jag vill ha ett svar på den här veckan är:

Vilken är din bästa kärleksskildring och vilken karaktär (från bok/tv/film) älskar du allra mest att hata?

Min bästa kärleksskildring är nog Kitty och Levin i Anna Karenina. Lite sorgsam men också strävsam och den som håller i längden. Fin är den vilken som.

Jag gillar nog egentligen inte Vivien (Julia Roberts rollfigur) i Pretty Woman. Hela hon glorifierar prostitution på ett sätt som inte känns rätt. Det är inte så trevligt som det framställs och det stör mig. Edvard (Richard Gere) stör mig också som köper sex och sedan räddar henne. Vi stannar där innan jag börjar skandera.

7 kommentarer:

 1. Du har nog egentligen rätt när det gäller Pretty woman, men jag väljer att bortse från det och gillar filmen ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får man göra. Inget fel på grundhistorien egentligen. Samma som de flesta romantiska filmer.

   Radera
 2. Håller med. Diskussionen om prostitution har förstås blivit mycket allvarligare än den var då, när filmen kom. Men jag tycker också den romantiserar något otroligt destruktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, sedan har jag väl själv satt på andra glasögon med tiden. Normkritik och allt sådant.

   Radera
 3. har aldrig gillat Pretty woman. retar mig på att den visas på så många kanaler och stup i ett. Kitty och Levin är ett fin kärlekspar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är de. Ett av de finaste som beskrivits i världslitteraturen men diskuteras nästan aldrig. Tråkigt nog.

   Radera