tisdag 5 augusti 2014

The Shining


Är man en kämpande författare tar man de jobb som finns. I Colorado är de lite obskyra och Jack, med fru och sonen Danny, ska vakta ett semesterhotell över vintern. De ska se till att det håller sig och inte fryser igen. Samtidigt kan han ju skriva lite, fasiken vilken bra idé liksom. Jo, men ensam på ett berg på ett ställe som är allt annat än normalt. Nja, lappsjuka någon? Medan hotellet påverkar pappa Jack på ett sätt påverkar det Danny på ett helt annat. Inget av detta kan sluta väl.

Det finns några klassiska scener i denna film som gärna återanvänds. Som flickorna som vill leka med Danny. Eller Jack som slår in dörren och skriker Heeeere's Johnny. Efter Johnny Carson, teveman som var mycket duktig på allt. Jag minns att jag tänkte att det är Kings fantasier som möter Kubricks fantasier. Brr, att vara deras kurator skulle kräva en hel del whisky.

Det är inte äckligt eller mörkt. Det är psykologiskt hemskt att se en person gå helt galenpanna och tänka sig att hugga ner sin familj. Fortfarande en av de mest skrämmande filmerna. Helt sevärd och ser man den i halvljus mindre äcklig. Även om Jack ser ut som djävulens avkomma. Men det gör han ju jämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar