fredag 1 augusti 2014

Frasier

En av de mest pompösa personligheter du kan tänka dig. Ja, ungefär så kan man beskriva Frasier Crane i några ord. Han är fåfäng, grinig, lite fjollig, en man som älskar sitt vin och dessutom sig själv. Det är okej till viss del eftersom han blivit dumpad vid altaret och skiljt sig. Numera bor han med sin pappa och Eddie the dog.

Det låter inte så kul men när det kommer till fars är denna serie obetalbar. När det kommer till dialogen är den minst lika bra om inte bättre. Det är också bra skådespelare som de inte byter ut. Originalkaraktärerna är där i 11 säsonger och andra har biroller men ändrar inte dynamiken.

Likt Cheers får vi aldrig se Maris Crane och ärligt vet jag inte hur hon hade sett ut. Det låter galet men kvinnan borde inte leva. Smal, äter knappt och verkar ha svårt med känslor och då kanske vi ska säga att det är ganska likt Frasiers fru Lilith. Jag säger bara att det hade varit intressant att se hur de tänkt avbilda kvinnan de beskrev så ingående under många år.

Som i alla serier finns det ett återkommande tema. I denna kanske fyra. Det första är att Frasier vill hitta kärleken. Mannen har krav. Hon ska vara lite yngre, intelligent, vacker, lång och spela instrument och helst prata tre språk. Hmm, jag misstänker att han glömt hur han själv är :). Det andra är Roz och hennes kärleksliv. Från att ha gått från sexgalning blir hon mor och älskar att vara det. Eller hon lugnar ned sig men älskar sin dotter. Pappa Martin som går från att vara skadad till att ta hand om sig själv. Det sista temat är ändå Niles och Daphne som slutligen får varandra. Detta efter att Niles har trånat i många år. Denna tango som du kan se nedan säger allt.

Det är inte alltid gapskratt men det är bra. Det finns något skönt i en serie som vinner på ganska hög kvalité. Här slänger man inte galna händelser och karaktärerna ändras normalt. Det är inte nya sidor som flammar upp och sedan försvinner. Det är skönt med en komediserie som får tittaren att tänka lite. Jag tror jag gillar den för att jag är svag för litterära referenser samt hur författarna driver med sina karaktärer när så behövs. Det är ju inte svårt att driva med Frasier när han springer omkring och är allmänt sextokig. Den mannen ska inte dejta tre kvinnor samtidigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar