måndag 3 december 2018

Teen Wolf
Någon gång på 1980-talet och någon gång på 1960-talet gjordes filmer med en ung varulv som gick i skolan och var riktigt cool. Han utnyttjade sin förmåga att spela basket t.ex. Det enda jag minns var att Michael Landon och Michael J. Fox spelade varulven. Det blev någon uppföljare där de var i London också. Nog om det i alla fall, för den här serien är väl baserad på tanken att en vanlig kille i high school blir varulv men där slutar också alla likheter.

Scott är killen som en natt, när han och kompisen Stiles är ute för att se ett lik, blir biten/riven av en varulv. Det gör att han förvandlas sakta men säkert. Det visar sig att Stiles inte blir så rädd som en kan tro men samtidigt så visar det sig att världen är full av övernaturliga väsen. Dessutom finns det väktare och jägare. De senare visar sig gilla varulvar lite för mycket.

Under de sex säsonger som serien pågick hände det ganska många saker. Det är inte bara övernaturliga saker utan problem med föräldrar, kärlek, vänskaper och annat som blandas in i allt. Nu är serien verkligen gjord för en yngre publik men den fungerar om en gillar övernaturligt och det gör jag. Med tiden expanderar Scotts flock, som den varg han är, och det är övernaturliga varelser av alla de slag. Skådespelare kommer och går och så är livet. Det påverkar seriers utformning och så även här.

Den här serien lades ned 2017 men det tog tid att visa den i Sverige till sista avsnittet. En av de skådespelare som kom ur denna serie med stor framgång är Dylan O'Brien och har du sett t.ex. Maze Runner är det killen som har huvudrollen. Han har även gjort annat och var nästan inte med i säsong 6 av den enkla anledningen. Trogen in i det sista kan man väl säga.

I serier som är övernaturliga så är det nästan alltid natt, eller grottor, eller mörka gångar, eller övergivna hus eller skogen mitt ute ingenstans. Mörkt är det i alla fall och denna serie är inget undantag. Jag började se den en sommarkväll när det regnade och det var alldeles lagom mörkt och stämningsfullt. Detta är ingen serie en ser i dagsljus utomhus med fågelkvitter. Nej, skumt, mörkt eller skymning gör den sig bäst i. Jag tycker serien är bra och den fungerade över alla sex säsonger. Ja, okej den sista delen av säsong sex var kanske lite krystad men att väva ihop allt kändes nog svårt som i alla serier. Nu ska jag ta mig vidare i serievärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar