onsdag 12 december 2018

Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck
Första gången vi möter Julia är hon på väg till familjens lantställe. Det är utan Karin. För Karin och Astrid dricker smoothies på Mallorca. Julias familj har inte råd att åka utomlands. Att vara på Dalarö är inte bara att vara ledig. Det är att sköta huset också. Huset hyr de ut delar av året. Karin och Julia, är de ens vänner längre? Det ena är att Astrid verkar vara en så kul kompis och gör så mycket. Det andra är att Julia blev tillsammans med Isak. Isak som Karin var intresserad av.

Dalarö låter väl knappast som en dröm när du är 15 år men Rasmus och hans mamma Camilla hyr ett hus i två veckor. Allt för att komma från stan och reparationen på hyreshuset. Det är när deras katt Sivan är på upptäcktsfärd om Julia och Rasmus möts. Det är en början där de båda inser att något måste ske och det är inte lätt. De sitter på bryggan för att få internetuppkoppling och då börjar de prata. Isak, Karin och Rasmus alla kompisar är ju långt borta så varför inte?

Det här är en mysig bok. Sommar, sol, lite kärlek och lite gullig dialog. Det är inte något överraskande men det är verkligen roligt att läsa något avslappnande och skönt. Visserligen finns det lite ångest här och där men inget som är hemskt. Johanna Lindbäck är ganska bra på att skriva feel good för ungdomar. För det är vad jag känner att det är. Det är något som alla behöver och dessutom varför måste alltid litteratur för unga vuxna vara så tung. För att inte förstå hur en känner, om en är ihop och inte klarar av sina vänner är lagom tungt i den åldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar