lördag 21 april 2018

Olikhetsutmaningen: sanning och lögn

  Denna vecka har varit intressant. Mest för att efterdyningarna av Svenska Akademiens öden och äventyr fortfarande fortsätter. Enligt O har tagit fasta på detta i olikhetsutmaningen:

Det finns flera anledningar till att veckans ordpar är sanning och lögn, en av dem är det virrvarr av rykten och spekulationer kring vad som egentligen pågått och pågår i Svenska Akademien, en annan att vi hade tema källkritik på Kulturkollo förra veckan.

Det vimlar av sanningar och lögner i kulturens värld och helt klart är det så att en sanning inte alltid är att föredra framför en vit lögn. Själv har jag svårt att ljuga, men att säga sanningen är långt ifrån alltid det snällaste eller ens det bästa.

Det är spännande det där med att ljuga. Ibland kan jag ljuga om det innebär att personen jag pratar med inte blir ledsen. Det kan vara att något som den berättar är ointressant eller att kläderna är så där. Vita lögner är ibland bara bra.

Det finns en liten konstig men lite rolig film som heter The invention of lying. I en värld där ingen någonsin har ljugit inser en man att han kan. Sanningen kan vara brutal men att ljuga i värld där ingen förstår lögner är något annorlunda. Du får tycka vad du vill om Ricky Gervais men rollen är verkligen gjord för honom.

Lögner kommer ibland ur Emmas mun. Emma i Jane Austens Emma ljuger ihop en bakgrundsberättelse om den mindre bemedlade Harriet Smith. Det leder till flera missförstånd som lätt hade kunnat undvikas.

Sanning är egentligen ett begrepp som bara finns. Ändå verkar sanning ha fått så många betydelser det senaste året. Fake news har tagit över mycket av rapporteringen i världen. En som upptäcker sanningen är Petra i Martina Haags Det är något som inte stämmer. Hon får reda på att hennes man varit otrogen och det rämnar hennes värld.



3 kommentarer:

  1. att undvika göra någon ledsen räknas inte till att ljuga, källkritik är viktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visserligen. Samtidigt är vissa smålögner är för att inte såra. T.ex. elever behöver höra att något är bra fast det kanske inte är bara bra. Det är svårt det där.

      Radera