tisdag 24 april 2018

Kulturkollos tisdagutmaning: Vi ser oss om i världen.

Denna vecka har Kulturkollo tema på världen. Veckans fråga är som följer:

Det är semesterplaneringstider för många av oss och veckans utmaning handlar helt enkelt om huruvida ni förbereder er resa genom att nosa lite extra på kultur från resmålet.

Kort eller långväga resa spelar ingen roll, vi ser fram emot att läsa om böcker, konst, film, musik eller dans som passar bra ihop med ett valfritt resmål. Tipsa oss på era bloggar, på FB eller på Instagram och tagga med #viserossomivärlden och #kulturkollo så hittar vi varandras inlägg. Länkar i kommentarsfältet underlättar förstås för oss att hitta till varandras tips.

Häng med så ser vi oss om i världen med hjälp av kultur!

Jag åker helst till ställen där kultur finns. Låter lite pretentiöst kanske men där jag bor finns inte så mycket och till landet, skogen och naturen har jag fem minuter med cykel. Så det ska vara fjäll eller hav jag åker till i så fall. Skog och åkermark ser jag dagligen både hemma och vid arbetet. Jag arbetar på ett naturbruksgymnasium med egen skog och egna åkrar.

I alla fall var jag Köpenhamn förra året och jag läser helst inte om platser jag åker till utan vill helst uppleva för mig själv. Det jag däremot gör är att leta museum. Vi var på två slott, Amalienborg och Rosenborgs slott, Arken som alltid är spännande att besöka och detta år ingen skillnad. Sedan var det också Blue Planet, som är intressant om en gillar djur och det gör jag.

I Helsingfors var det kyrkor som var i fokus och de har två fina i centralt. Sedan besökte vi också deras nationalmuseum som var intressant.

I år ska jag ta mig till Göteborg och besöka Älvsborgs fästning och till Gävle för att besöka järnvägsmuseum. Jag gillar ju historia och besöker gärna museum eller liknande med historisk betydelse. Jag hoppas att det blir intressant i alla fall.

9 kommentarer:

 1. Jag har försökt få familjen med mig på en semester med bil genom Sverige, men har inte lyckats... än ;) Jag skulle vilja visa barnen som är 12 och 13 hur vårt land förändras från norr till söder, och visa hur mycket spännande som finns i Sverige att upptäcka.

  Jag bro också på landet och gillar att komma till städer. Men inte mer än några dagar, sedan vill jag ut på landsbygden och till små byar och samhällen. Jag läser på enormt mycket innan vi åker, delvis därför att jag inte har tålamod att vänta på att resa, och då läser om resmålet istället tills vi åker. Ibland ramlar man ju in på olika platser som vi inte planerat, men då läser jag på om det efteråt.

  Göteborg skall vi förhoppningsvis till senare i sommar, och så vill jag till Kiruna, efter att ha läst Ann-Helén Laestadius bok Tio över ett.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar alltid hem när jag är borta men jag tänker att semester är väl variation. Jag har bara varit i Härjedalen som längst norrut i Sverige men visst är det en fin resa.

   Radera
 2. Jag är också en sån som väljer resmål efter den kultur och arkitektur som finns att uppleva på platsen. Tack för dina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det inte alla som gör. Jag brukar säga att är mindre utvilad efter semestern än innan. Jag vill se så mycket när jag är borta. Tåg till Normandie kändes som en plan just nu.

   Radera
 3. Jag läser inte heller i förväg, däremot kan jag nörda in mig på vissa platser och/eller företeelser efter att jag kommit hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag med. Speciellt om jag hittat något trevligt nytt. Winston Churchills födelsehem var en sådan plats.

   Radera
 4. trädgårdsresor har jag gjort många år, nu är det kul om det blir något litterärt, fortsätter läsningen när jag kommer hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (typ virginia Woolf i London eller James Joyce i Dublin)

   Radera
  2. Trädgårdsresor kändes väldigt spännande. Jag gillar blommor och odling.

   Radera