torsdag 28 december 2017

Hett i hyllan #124


Det finns något befriande med ledighet. Speciellt som att en faktiskt kan läsa mitt på dagen och samtidigt bara känna lugn över att inte stressa till något. Eftersom det är torsdag undrar Monika om vi har något oläst i våra hyllor:


Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Jag fick den här boken för några år sedan av en kollega som återbrukar pocketböcker. Sedan har den stått där och sett lite sorgsen ut. Jag har lite svårt att läsa pocket på grund av textstorleken men sedan är det som det alltid är. Det kommer bli av någon gång i en framtid. Snar skulle jag inte säga. Jag tror att jag skulle tycka om den för det känns som det när jag läser om den.

Baksidestext:

Annandag jul 1996 påträffades den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey mördad i källaren till familjens hus i Colorado. Mordet visade tecken på sexuell brutalitet och fallet väckte enormt mediaintresse. Hur kunde någon förgripa sig på den lilla flickan och lämna henne att dö, när resten av familjen sov några våningar ovanför?
Fallet, som har kommit att bli ett av de mest omtalade i USA, är fortfarande olöst.

Joyce Carol Oates ger i romanen Älskade syster sin version av de brutala händelserna och den fullskaliga mediacirkus som följde. Genom brodern Skylers ångestfyllda anteckningar tio år efter mordet berättas historien om en dysfunktionell familj besatt av skönhet och pengar. Här heter den lilla flickan Bliss Rampike, och hon blir i allt för unga år hårt drillad till att bli isprinsessa, en liten uppsminkad skönhetsdrottning på is. En morgon i december är Bliss försvunnen. Under natten har snön fallit, men det finns inga fotspår utanför huset - trots det hittar man ett brev där det står att dottern blivit bortförd. Polis tillkallas, men snart hittar man Bliss i husets pannrum, mördad och utnyttjad, till synes utan att övriga familjemedlemmar märkt något.

Älskade syster beskriver en värld där småflickor inte får vara barn och där tabloiderna utgör verkligheten. Liksom i Blonde (2001) där Oates beskrev den olyckliga Marilyn Monroe, tar författaren en verklig händelse och ger den sitt eget tänkbara slut.


6 kommentarer:

 1. Oates är ju älskad av många, men jag har inte fastnat för hennes författarskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju Oates så det är väl tjockleken som avskräcker en aning.

   Radera
 2. Jag har inte läst något av henne, men jag har köpt på mig en av hennes böcker (Karthago). Som blir hyllvärmare nu vid årsskiftet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det är så lätt att förköpa sig på böcker som aldrig läses.

   Radera
 3. Den finns (oläst såklart) i min bokhylla också.

  SvaraRadera