torsdag 19 oktober 2017

Olikhetsutmaningen: stad och land

Det är torsdag och jag är trött. Det är temavecka nästa vecka och jag hoppas på att det kommer att gå bra. Sista touchen lades vid schemat idag och allt ska presenteras på måndag. Varje torsdag väljer Linda som har bloggen enligt O att utmana våra geniknölar och sätter ihop en olikhetsutmaning:

Att läsa är att resa, brukar det heta och jag håller verkligen med. Jag tycker både om att läsa böcker om platser jag känner till väl och sådana jag aldrig har besökt. I dagens olikhetsutmaning vill jag uppmärksamma kultur som utspelar sig på just olika platser, nämligen i städer och på landsbygden. Veckans ordpar är stad och land. 


Riktiga skildringar av landet finns egentligen inte. Det brukar skildra mindre orter men den där ensamheten förekommer sällan i böcker. Där du måste åka sex kilometer för att hämta din egen post
din egen brevlåda. Det är landet. Men, tänker du, inte glesbygd. Nej, detta är nära mig och jag bor i Svealand. Det är inte så glest befolkat men ändå är vissa samhällsfunktioner indragna. Det är också mina elevers värld. Många av dem kommer från små bruksorter och kanske bord där 200 människor i ett litet samhälle. En del bor ännu mera glest. Alla har inte ens varit i Stockholm för det är en för stor stad.

För att tala om landet så vill jag lyfta Bengt Bratts serie Hem till Byn. Det är en deprimerande skildring av en landsbygd som inte klarar sig. Serien pågår under så många år att det går att se hur det förändras för människor som bor i byn. Du kan se många av säsongerna på Öppet Arkiv.

Jag läste nyligen Jenny Colgans Cafe by the sea. Den utspelar sig i Skottland, som till viss del, lider av samma sak som Norrland. Området avfolkas för det finns inga jobb och de som bor kvar är äldre eller så nybefolkas området av äldre.

En lite udda bok som jag kom på är Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup. Den skildrar de fattigas liv i Mumbai och staden beskrivs tydligt. Skillnaden mellan att ha och inte ha likaså. Boken ligger till grund för Slumdog Millonaire men det är långt ifrån samma sak. Det här är en storstad som heter duga och det är på gott och ont som allt annat.

Yacoubians hus av Alaa al.Aswany skildrar ett hyreshus i centrala Kairo. Det är många människor och det myllrar utomhus också. En annorlunda berättelse men ganska intressant om en liten del av en storstad.


4 kommentarer:

 1. jag får åka åtta kilometer för att hämta mina paket, vi ser havet, skog, åkrar med Highland cattle från altanen - tror vi bor på landet, med snabbuss till Göteborg på 20 minuter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Fast det här var sex kilometer för att hämta brev i egen brevlåda. 2 mil för att hämta paket. Service var ordet.

   Radera
 2. Tragiskt med avfolkningsbygder. Låter vansinnigt att servicen får lov att vara så dålig. Hem till byn har jag faktiskt aldrig sett "på riktigt" utan bara något avsnitt då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett alla avsnitt och på något sätt är de också en prövning i tålamod. Inte går det fort inte.

   Radera