torsdag 5 oktober 2017

Olikhetsutmaningen kanon eller kalkon

Idag har Nobelpriset delats ut och faktiskt känner jag mig rätt okej med valet. Det är vad det är och jag får väl vänta till nästa år. Kanske någon gång väljer de en ung kvinna som har böcker kvar att skriva. Någon gång, men inte idag. Istället tar jag mig an veckans olikhetsutmaning. Mer kan du läsa här men det här är tanken med dagens svar:


Idag blir det en utmaning som går att koppla till något kulturellt pris, som Nobelpriset, eller till något helt annat. Uppgiften är att presentera verk som ni tycker är kanon och sådant ni skulle benämna kalkon.

För mig blir kanon Selma Lagerlöf. Hon var farmors favoritförfattare och det har smittat av sig på mig tänker jag. Det finns många bra böcker men hennes korta noveller är väldigt fina. Jag kom mig själv med att inte ha läst den Löwensköldska ringen. Det får jag väl ta tag i någon gång. När jag fann Betlehems barn för några år sedan som e-bok blev jag glad. Jag har den som bok men väldigt skör.

Kalkovalet var mycket svårare men landade till sist på Winston Churchill. Det känns som om han fick priset för lång och trogen tjänst för världen och inte litteraturen. Trots allt är det självbiografier och memoarer som han skrev. Känns lite sådär för mig.

9 kommentarer:

 1. jag har Winston Churchills roman som väntar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han skrev väl den i sin ungdom? Sedan blev det många som släkten och livet som premiärminister under kriget och historia.

   Radera
 2. Kan hålla med om Churchill. Mer en stor man än en stor författare. Många spridda citat dock. Lagerlöf tycker jag verkligen om, men jag har många av hennes böcker kvar att upptäcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner lite så när det gäller Dylan också. Stor poet men inte författare.

   Radera
 3. Jag hade ingen aning om att Churchill har fått Nobelpriset. Han var dock en lysande retoriker, men nobelpristagare ... vet ej riktigt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade känts mer logiskt för kanske fredspriset så här i efterhand.

   Radera
 4. Selma Lagerlöf är ju odiskutabel, men jag känner mig lite kluven till Churchill. det var de historiska verken han fick priset för och retoriken, men var det verkligen ett litteraturpris han skulle ha?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag känner att det är ett konstigt val. Som för trogen tjänst.

   Radera