lördag 7 oktober 2017

Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz

Källa: www.norstedts.se


Som alltid kommer Lisbeth Salanders bakgrund att vara i fokus. Det är så upprinnelsen i denna bok är Holger Palmgren, gammal och sjuk, har besökt Lisbeth på Flodberga säkerhetsanstalt för att prata om något från hennes barndom. Den där tänkta adoptionen som aldrig blev av. Salander är ju av resandefolket och dessutom otroligt intelligent. Det visar sig att Holgers dokument har något med den kände finansanalytikern Leo Mannheimer att göra. Salander tar kontakt med Blomqvist och han börjar nysta. 

Inne på Flodberga så utsätts en ung tjej, Fariza Kassi, för mycket våld av Benito, den kriminella ledaren som hotar alla. En dag får Salander nog och nu får hon lämna fängelset för att ingen vill ha henne där. Inte när Benito har fått stryk. Även Farizas historia når Blomqvist och Millennium, som börjar nysta här med. 

Dessa historier löper parallellt och där Leos historia mer hamnar i Blomqvists knä är det Salander som får ta hand om Farizas öde. 

Det är en bra bok och jag tänker att den hamnar på ett godkänt betyg. Ibland kommer jag på mig själv med att tänka att det var lättare när allt hängde ihop. Nu är det två parallellspår vars ända koppling är de människor som engagerar sig i dem. Jag tänker under läsningen att det hade varit kul att se hur Larsson själv tänkt sig sina karaktärers utveckling. Ibland känns det som om Salander blir mer isolerad i de två sista böckerna. Ja, så kan det vara men ändå. Någon gång måste en ge efter lite. Känns som om det aldrig sker. Jag tror detta är slutet men det har jag sagt förr. Vi får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar