tisdag 3 oktober 2017

Kulturkollos tisdagutmaning: Tänk snabbt!

Det handlar om svart och vitt på Kulturkollo denna vecka och utmaningen handlar alltså om det.

Vi har en svartvit vecka på Kulturkollo, och jag skrev igår om att ett tema som heter black & white ju kan innehålla hur mycket som helst, och få tankarna att gå iväg åt väldigt många olika håll. Därför tänkte jag nu bevisa det genom att utmana er att:

Skriva vad det är ni allra först associerar till när ni hör motsatsparet svart & vitt eller black & white. Tänk snabbt! Skriv! 

Det första jag tänker på är schackrutor. I alla former och även ätbara. Den där underbara lilla kakan som går att smaksätta. Sist bakade jag den med citron och lakritssmak. Det var väldigt gott.

Men schackrutor i alla fall. Svart och vitt som möts och gör upp om världen. Någonstans är det också bilden av kalla kriget. En schackmatch där den ena sidan är vit och den andra svart. En match där det gäller att klura ut vad som händer tre eller fyra drag framåt. Det är väl också ganska symboliskt att de två bästa schackspelarna i världen, Bobby Fischer och Boris Spasskij, gjorde upp i en match 1972 i Island, kom från USA och Sovjet.

Schack får mig också tänka på det golv som fanns i farmors sommarstuga. En svartvitt golv som låg i köket och där vi hoppade bara på de vita eller de svarta rutorna. Inte nudda något annat.


7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Åh, så sugen jag blev på kakor-schackrutor nu! (skriver det här strax före lunch, då när hungern river i magen...)
  När jag var liten var jag på ett kalas där det bjöds på schackrutig tårta, vit + brun glasyr. Jag var väl 5 år, men har aldrig glömt den där tårtan.

  SvaraRadera
 3. Låter faktiskt ganska gott ��.

  SvaraRadera