lördag 28 oktober 2017

Budbäraren av Lois LowryFör många år sedan publicerade Lois Lowry Den utvalde. Den handlar om en ung pojke med speciella talanger som lever i ett samhälle styrt av väldigt tydliga regler. Flera år senare fortsatt hon att skriva på serien och Budbäraren är del tre.

Matty är en ung kille som bor i Byn tillsammans med Siaren. Det är inte hans far utan snarare mannen som tog hand om honom när han flydde sitt hem. Matty går mellan olika byar med bud. Det är så att Byn är öppen för alla och hit kommer många från hemska förhållanden. Så även Siaren och Matty. Ledaren är lite orolig för att människorna i byn. skogen runt omkring och mycket annat håller på att ändras. Matty märker det sakta, sakta och blir lite rädd. Det sista han kan göra innan skogen stänger sig är att hämta Kira, Siarens dotter.

Jag tror jag inte säger mer för då kommer handlingen att bli uppenbar. Lowry har skrivit en serie som hänger ihop på ett sätt men ändå är fristående. Matty har lugnat ned sig lite och är nu kanske i mitten av tonåren. Han drömmer om att få sitt namn och bli en i Byn. Att befinna sig på gränsen mellan vuxen och liten är viktig. Det märks att Matty tänker på saker och att han också undrar en hel del. Lowrys sätt att beskriva uppväxt är väldigt fin och nästintill omärkbar. Det går fortfarande att förstå vad som händer i Mattys inre.

Som oftast i dystopier är samhällena hårda och hemska. Det är kanske så att även Byn håller på att ändras till det hårda. Ibland är det som att läsa om vårt eget land där vi försvarar det som är vårt. Inget är ju egentligen beständigt. Det är en ungdomsbok men jag kan tycka att språket är ganska sofistikerat. Det är komplexa ord och meningar och som ovan läsare är den nog inte lätt att ta sig igenom. Däremot är det en riktigt bra berättelse om att hitta sin plats.

Boken är läsvärd men du får mer ut av den om du läser de två första, Den utvalde och Blå tråd. De hänger ju löst ihop och vissa karaktärer hänger med även i denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar