tisdag 14 mars 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: Verkligheten vs. overkligheten

Veckans utmaning är kort och gott:

Vad föredrar du inom litteratur, film, poesi, konst – helt enkelt inom all kultur, verkligheten eller overkligheten? Varför föredrar du det ena eller det andra? Eller vill du befinna dig i båda? Ge gärna också tips till oss andra. Vill du läsa mer kan du göra det hos Kulturkollo. 


Jag är en allätare av rang och klarar mig bra i båda. Det är nog så att jag väljer beroende av. I dystopier och framtidsversioner gillar jag om det är så nära verkligheten som möjligt. Jag läser just nu Scott Westerfelds serie om Uglies/Pretties och hur besatta de är av att vara vackra. Skönhetsoperationer och hyllning av ytlig skönhet genomsyrar böckerna. Det finns verklighet i detta.

Det beror också på genre och jag skulle säga att verkligheten måste vara trovärdig i det en ser. Jag gillar t.ex. Star Wars och det är så overkligt det kan bli utifrån min vardag. Däremot så är det de gör i sin värld väldigt troligt, med andra ord verklighet där. Vid drama föredrar jag verklighet och likaså krig. Jag ser gärna dokumentärer kring krig och annat och mer verklighet blir det knappast. En riktigt bra dokumentär är De vita hjälmarna, om räddningsarbetare i Syrien.

Poesi är där jag föredrar overklighet och att fundera på vad författaren vill måla för bild. Jag kommer endast på Mannen utan väg av Erik Lindegren. Där är det kaos och ett mycket livligt bildspråk.

Gällande konst är det nästan tvärtom. Jag vill ha den så verklig som möjligt och det är kanske inte så svårt att förstå att renässanskonstnärerna, trots sina motiv om änglar och liknande, tilltalar mig då det går att se vad det är.

TV-serier är något där jag kan hoppa åt alla håll. Jag gillar verkligen serierna Jessica Jones, Daredevil som knappast är verkliga och samtidigt tycker jag serier som t.ex. Land girls som handlar om kvinnor som tar hand om djur och lantbruk i andra världskrigets Storbritannien.




4 kommentarer:

  1. Dokumentären De vita hjälmarna skildrar ju i allra högsta grad verklighet, även om det inte är vår verklighet här i Sverige, just nu. Och därmed kanske känns overkligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant att det är långt ifrån min värld.

      Radera
  2. jag upptäckte också att jag faktiskt gärna läser både och och det gäller då det övriga också

    SvaraRadera
  3. Jag gillar nog verkligheten oftast med vissa undantag.

    SvaraRadera