torsdag 9 mars 2017

Olikhetsutmaningen: nytt och gammalt

En ny vecka i mars och en ny utmaning enligt följande instruktion. Eller läs mer på enligto.se

Dags för en ny veckoumaning som jag valt att kalla för olikhetsutmaningen. Varje vecka presenterar jag ett motsatspar och jag vill att ni skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Lätt som en plätt!

Idag handlar det om något nytt och något gammalt, vilket passar bra då vi skriver om 90-tal på Kulturkollo, något som också smittat av sig på den här bloggen. 

Jag tänkte mig på TV-serier. Vi börjar i något gammalt och jag tar mig tillbaka till Buffy och vampyrerna. En serie om det övernaturliga men också om att växa upp, om att stå upp för sig själv och för alla tjejer som vågar att ta för sig. Serien fyller 20 år i år så den får definitivt stå för något lite äldre. 

Den nya får stå för serien SKAM som har tagit världen med storm. Det är inte alltid lätt att vara tjej och det visar sig här. Killar, utseende och kompisbråk är i centrum. Det är en serie om att växa upp, hjälpa varandra och faktiskt ta för sig. 

Det var something old and something new från mig. Nästa gång får det bli böcker. 

11 kommentarer:

 1. Det talas så mycket om Skam. Jag har missat den helt, men den går väl inte på nån TV-kanal jag har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, svtplay är stället du hittar den på så kanske.

   Radera
 2. Har faktiskt inte heller sett Skam. Tänkte göra det, men så skrev Kristin Lundell om hur patetiskt hon tyckte det var när personer över 40 såg serien. Då vågade jag inte längre. ;) Nej, riktigt så var det kanske inte, men jag tror den finns (fanns?) på svtplay, så kanske kommer jag mig för att se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg den mest när mina elever toktittade. Den är inte superbra men är du 17 gissar jag att igenkänningsfaktorn är stor.

   Radera
 3. Jag har sett ett avsnitt på SKAM på svtplay, men fall inte riktigt för den, avsnitten är ju på 20 minuter så jag ska göra ett försök med ett avsnitt till tror jag.
  Dock Buffy är en av mina favorit serier som jag har sett på flera gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en smaksak. Föredrar Buffy själv jag med :).

   Radera
 4. Har sett strödda avsnitt av Buffy och inget alls av Skam. Kanske borde ta upp åtminstone en av titlarna :)

  SvaraRadera
 5. Buffy har jag sett vissa avsnitt från, men Skam har jag inte sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kan inte se allt i denna världen. Det räcker med det du väljer att se ändå.

   Radera