tisdag 21 mars 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: Personer, saker & händelser som förändrade världen

Kulturkollo denna vecka handlar det om att förändra världen. Utmaningen enligt nedan:

Veckans utmaningar handlar om personer, saker och händelser som förändrade världen, eller som kanske kommer att förändra den framöver. Jag presenterar flera uppgifter och ni väljer att besvara precis hur många ni vill.

Nu kör vi!

Berätta om en verklig person som förändrat världen och/eller är en viktig förebild för dig.
Just nu pratar vi om medborgarrättsrörelsen i historian så det får bli Martin Luther King. Han får bli lite av en förebild för han gav aldrig upp och var kanske inte den ödmjuke svarte man som omvärlden förväntade sig. Han fick Nobels Fredspris och det sägs att bröderna Kennedy tänkte ha honom i sin regering om JFK blivit omvald. King anordnade marscher och arbetade som Gandhi med icke-våld. Hans dröm är långt ifrån sann i dagens USA men vi kämpar väl på.

Berätta om en karaktär i en bok, film eller tv-serie som förändrat ditt liv, eller ”bara” sitt eget.
Jag tror att jag väljer att berätta om en karaktär som förändrat sitt eget liv. Det får bli Jane i Jane Eyre av Charlotte Brontë. Jane som föds fattig men som arbetar och strävar. Att hon sedan får gifta sig en rik man är en annan sak men just detta att hon strävar för att ändra sina möjligheter är hennes förändring.

Välj en uppfinning som du inte kan leva utan och/eller något du önskar skulle uppfinnas.
Det får bli skriftspråket. Tänk att kunna förmedla sig över långt avstånd utan att behöva träffas. Vilken grej! Vår historia och våra liv skulle se så mycket annorlunda ut och jag skulle inte ha böcker att läsa. Hemska tanke.

Berätta om en historisk händelse som du tycker är viktig och/eller en historisk tid som fascinerar dig.
Jag fascineras av de kvinnor som kämpade för kvinnors rätt. De som vågade, som fängslades och som kämpade för att vi idag har det mycket bättre. För det har vi om vi pratar generellt. Dessa suffragetter är värda all cred de kan få.

Hur skulle just du vilja förändra världen? Eller gör du det kanske redan?
Jag skulle vilja att medkänsla hade större plats i världen än den har idag. Idag är det hat och mycket hat som styr. Det känns som om att ska vi börja bry om oss om vår planet är krig knappast det bästa.

Vad vill du absolut inte förändra? Finns det kanske någon förändring du helst skulle vilja sudda ut?
Förändring är alltid bra. Däremot skulle jag nog vilja sudda ut några valresultat som presenterats världen runt de senaste åren.

2 kommentarer:

  1. MLK är en sann hjälte och förebild. Det behövs människor som förändrar utan våld. Ofta känns det som att de är alldeles för få. Håller med dig om valresultaten, medkänsla är verkligen en underskattad egenskap som vissa politiker och deras väljare helt glömt bort. //Linda Kulturkollo

    SvaraRadera
  2. Vi hade samma tanke om suffragetterna och deras oerhörda och modiga insats!

    SvaraRadera