onsdag 22 mars 2017

Uglies av Scott Westerfeld


Tally Youngblood lever i en barack med väldigt många andra ungdomar eller uglies som de också kallas. De bor inte längre hemma för de förbereds på sin operation. När de fyller 16 år opereras alla för att bli vackra, pretties. De får välja sina vackra drag och börjar sedan festa innan barn ska skaffas och ålderdomen.

Tallys bästa vän Peris har redan gått igenom sin operation så nu är hon ensam bland en massa nya uglies. Det är så hon träffar Shay. Båda har några månader kvar till sin operation och de lever rövare. Det gör de flesta uglies. Tally och Shay är bara rätt mycket bättre på det och lite mer våghalsiga.

En dag avslöjar Shay att hon inte tänker genomgå operationen. Det är snarare så att hon tänker fly. Hon tänker ta sig till the Smoke. Där bor människor som vägrar operationen. Shay försvinner och Tally känner sig ensam. Det visar sig att stadens specialstyrka hämtar in henne för förhör. Tally får inte operera sig om hon inte hjälper till att hitta the Smoke. Efter mycket om och men går hon med på det. Där träffar hon Shay igen och David.

Denna bok handlar mycket om att växa upp och att göra val som inte alltid är lätta. Det är också ganska mycket kritik kring skönhet och hur viktigt det är att vara vacker. För det är det hela tiden. Viktigt att vara vacker är vad hela samhället handlar om. Det är bara de som arbetar med operationerna och specialstyrkorna som är annorlunda. Någonstans mitt i boken finns det en passage om blommor som är vackra men som dödar allt annat levande. Jag tänker på det när jag läser vidare och tänker att det är en passande beskrivning av ett samhälle som inte tillåter några former av udda utseende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar