tisdag 19 juni 2018

Kulturkollos tisdagsutmaning: Mina ryska favoriter

Kulturkollo har valt att fokusera på Ryssland denna vecka. Här är uppmaningen:

Veckans tema handlar om det stora landet i öster, det som under en period hette Sovjetunionen och nu igen heter Ryssland. Utmaningen är kort och gott: Vad tänker du på när du tänker på Ryssland? Dela med dig av dina tankar, böcker, bilder, musik eller annat!

Åh, så svårt. Det finns så mycket kring Ryssland som är spännande. Att åka Transsibiriska järnvägen var en dröm jag och vän närde som tonåringar. Dessvärre är denna vän numera inte med oss och ja, det skulle aldrig bli samma sak.

Som historielärare tänker jag på de ryska tsarer som levde rövare eller försökte ställa sitt land i ordning. Katarina den stora har en speciell plats i mitt hjärta, kanske mest för att hon är kvinna och bra på det hon gjorde. Sedan är den siste tsarens öden så tragiska. Hela familjen som mördades i revolutionens spår. Klart att myten om Anastasia är en av mina elevers favoriter. Den går vi ofta igenom när vi pratar källkritik.

Som religionslärare älskar jag en av de vackraste katedralerna i världen. Vasilijkatedralen med sina fina torn är den vackraste ortodoxa katedralen i världen. Den är från mitten av 1500-talet och har klarat några krig. Den brukar vi titta på i undervisningen men inte alla uppskattar den. Jag brukar säga att en kyrkas skönhet säger mycket om dess betydelse i samhället. Nog hade den här kyrkan betydelse. Den fick också stå kvar under de 70 år som landet var kommunistiskt. För trots allt var ju religion opium för folket enligt Marx.

Som svensklärare är det väl inte så konstigt att jag i min utbildning fastnade för några ryska författare. Jag har läst otroligt många men gillar nog Tolstoj, Tjechov och Gogol mest. Aleksandr Solzjenitsyns Cancerkliniken är fortfarande en av de bästa beskrivningarna av en totalitär stat.

Ryssland är för mig också konståkning. De är så talangfulla och oftast väldigt kunniga. Kanske för att det påminner om balett och jag som älskar Svansjön. Jo, så, lite om ryska tankar var det här.

6 kommentarer:

 1. Så roligt att läsa dina tankar, jag äskar också arkitektur och minns min resa till Leningrad på 80-talet. Då fick man som turist färdas på paradgatorna och inte avvika, bortom turiststråken var det en annan vardag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under gymnasietiden hade vi ryska utbytesstudenter. De var inte riktigt i fas med världen än.

   Radera
 2. jag har besökt Solovetski-ön där en av Solzenitsyns böcker utspelar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag är i alla fall nöjd att inte behöva besöka gulag.

   Radera
 3. Tsarerna var verkligen ett kapitel för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de var det. En del bra, en del dåliga, en del galna. Allt i en intressant blandning över tid.

   Radera