torsdag 21 juni 2018

Jurassic World: Fallen Kingdom
Femte filmen i Jurassicfranschisen. Den första filmen är fortfarande den som ligger mig närmast om hjärtat. Jag såg den på bio och när T-rexen hoppar ut i mörkret var en scen som satte sig. Alla ryggade bakåt. Lite som hajen i Jaws. Sedan är ju självklart CGI bättre idag och det går att göra coolare scener men det är något med originalet som ändå tar priset.

Ja, nu ska vi inte prata om Jurassic Park utan om den här. Här träffar vi John Hammonds gamla affärpartner, Benjamin Lockwood. De arbetade en gång ihop om att återskapa dinosaurier och nu vill han, med alla pengar och resurser han har, rädda de kvarvarande dinosaurierna från undergång. Det är på väg att bli ett vulkanutbrott på Isla Nublar och det kommer inte ske någon annan räddningsinsats. Lockwood är sjuk men vill göra detta för sitt barnbarn och hans assistent har satt allt i rullning. Det är så huvudpersonerna från förra filmen, Owen och Claire, återförenas. Hon är nyckeln till all teknologi som finns kvar på Isla Nublar och Owen, ja kan ju prata med dinosaurier. Eller i alla fall Blue, den otroligt smarta velociraptor.

Det är en film med mycket action, ganska förutsägbar handling och rätt mycket elakingar både på människo- och dinosauriesidan. Skådespelarna gör det de ska. Bäst är nog ändå en CGI-dinosaurie vid namn Blue. Det känns lite tragiskt men jag ser rätt mycket actionfilm och skulle önska att vissa klichéer inte alltid fanns med. Det kommer att komma en del tre. Den blir spännande att se vart de ska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar