fredag 8 juni 2018

Helgfrågan v.23Så här en studentfredag är oftast lärare lika trötta som sina elever. Kanske lite mer. Det ska fixas och ordnas och hållas koll på hela dagen tills dess studentutspringet sker och då. Ja, då ska det plockas i ordning och städas och sedan är det helg. Jag somnade som en stock i soffan på kvällen. Studenterna gjorde nog annat gissar jag på. I alla fall är det helgfråga hos Mia.

Vilken bokform gillar du bäst?

Jag gillar nog faktiskt e-böcker och ljudböcker mest. Ibland läser jag inbundna men jag har ändrat mig. Pocketvarianten är ingen favorit och har aldrig varit. Kanske för att textraderna är för nära varandra och jag gillar lite luft emellan. Pappas dyslexi i arv kommer fram där. Det är verkligen så för alla som är släkt med farmor. Jag, min syster, pappa, min farbror och mina kusiner. Ingen av oss pallar tätskriven text. Det blir liksom blurrigt. Jag är inte dyslektiker men detta kan gå i arv ändå berättade logopeden som utredde pappa. Jag läser liksom fyra rader samtidigt, syrran hänger inte riktigt med, pappa upplever bara ord, min farbror tappar bort sig och mina kusiner lite en blandning. Lång utläggning men det är liksom något jag måste leva med. Skolverkets publikationer ibland är också hemska. Texten i e-böcker är bra för de kan ställas in.

Bonusfråga: Vilken bok står på tur?

Alltså jag läser typ tre stycken samtidigt just nu. Borde läsa ut dem först men jag tror Fjärde riket av Maria Nygren kommer som nästa bok. Funderar på att läsa den med mina elever. 

8 kommentarer:

 1. Knepigt det måste vara med dyslexi. Själv föredrar jag tryckta böcker, men ganska tröttsamt när pocketböcker har textstorlek modell mini.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är lite jobbigt men det gör att en är så van vid ljudböcker.

   Radera
 2. 9-åriga barnbarn lyssnar på bok i sin iPad, samtidigt som hon läser en pappersbok! Men den koncentrationen har hon nog inga problem i ett klassrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. täta rader är ingen hit för någon, sonen med dyslexi fick ljudböcker på universitetet, han sprang och lärde sig latinska namn på ben och muskler!

   Radera
  2. Låter som en plan att lyssna och läsa. Idag finns så mycket ljudböcker. Mina elever har tillgång till inläsningstjänst och legimus. Där finns alla skolböcker och alla böcker inlästa. Ett jättebibliotek för ljudböcker.

   Radera
 3. Ja det är en superstressig tid nu, därför gjorde jag en sak i helgen. Vilade

  SvaraRadera
 4. Bra att det finns olika fornat för olika behov och ändamål. Fjärde riket har jag läst, intressant och tankeväckande. Finns mycket att diskutera i den.

  SvaraRadera