torsdag 2 november 2017

Olikhetsutmaningen: verklighet och fantasi

Denna torsdag har tillbringats med att städa, faktiskt roligare än vad jag trodde, och att lyssna på ljudbok. Jag har också ätit god glass i form av dumle pepparkaka. Den kommer nog ätas under någon adventshelg tänker jag. Hos Linda på enligt O är det olikhetsutmaningsdags och så här lyder dagens uppmaning:

Jag är lite skeptisk till Halloween ska sägas och firar inte högtiden. En av ungarna tycker att det är roligare, men resten av familjen hoppar helt över högtiden. Däremot har den inspirerat till veckans ordpar som är verklighet och fantasi. Just skräck och fantasi är en stor del av hösten i allmänhet och Halloween i synnerhet. En genre jag vanligen är ganska skeptisk till, men jag har sedan jag började blogga om böcker vidgat mina litterära vyer till att innefatta även en del skräck.

Vilka kulturella verk förknippar du med orden verklighet och fantasi?

Jag läser mycket fantasy och där kryllar det ju av författarens fantasi. Det är nog ett måste för att skriva böcker men fantasy i synnerhet. Där får Charlotte Cederlunds trilogi om Álli och hennes förmågor. Det hela utspelar sig Norrland och Álli kommer hem till sin mors ursprung efter att fadern avlidit. Mamman var same och det är även Álli. Fast hon vet inget om det. Det visar sig att hon har kraft som är ovanlig och att hennes föräldrar var hemliga av en orsak. Denna bokserie utspelar sig nära vår verklighet men är lite tillskruvad. I början av nästa år kommer den sista delen.

De flesta deckare brukar vara ganska bra på att beskriva tidsandan i vilken de är skrivna. Därför får de stå för verklighet i allmänhet. Visserligen känns det ganska fantasifullt när morden ska till men just detta att beskriva samhället känns verkligt. Ska jag knyta ihop min tanke med en bok får det nog bli Sjöwall/Wahlöös Roman om ett brott som omfattar de böcker som handlar om Martin Beck och hans utredningsgrupp. Till skillnad från filmerna är böckerna djupt samhällskritiska och det är intressant att läsa dem som historiska dokument. Kanske lades grunden för nordisk noir här.

4 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt aldrig läst något av Sjöwall/Wahlöö då filmerna jag sett inte alls varit speciellt bra. Får kanske omvärdera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var det många år sedan jag läste dem, men det är mitt minne av dem.

      Radera