söndag 5 november 2017

Marco PoloFör några år sedan kom Netflix med serien Marco Polo och efter två säsonger lades den ned. Inte så konstigt eftersom den är dyr att spela in. Det handlar om den venetianske köpmannen Marco Polo som i verkligheten kom att tillbringa 20 år vid Kublai Khans hov. Den store khanen var intresserad av all sorts religion och Polo fick förklara kristendomen för honom.

Här är det lite annorlunda eftersom Polo ges till khanen av sin far som fånge. Han blir sedan kvar och även om Kublai själv finner stor nytta av Polo är det inte alla som gör det. Polo ses som ett hot mot många individers önskan om makt. För det har den gode Kublai, makt. Som härskare över Mongoliet och större delen av Kina och långt bort mot Egypten är han den störste khanen. Det är bara den siste kejsaren av Kina som ska störtas.

Serien är nog knappast sann alla gånger men det är uppfriskande att se en serie som utspelar sig i kanske den mest intressanta perioden under medeltiden. Nämligen då när Mongoliet höll på att ta över den Eurasiska kontinenten. Om de hade lyckats hade vi kanske inte levt som vi gör idag. Det är en intressant tänk om-situation.

Det är också uppfriskande att de flesta kineser spelas av människor med kinesiskt ursprung men mongolerna är det lite svårare med. Araber spelar araber och européer lika så. Det händer inte alltid och jag tycker att serien ska ha en eloge för det. Gissningsvis har de valt engelsktalande för att det ska vara mer tillgängligt för alla men också för att många av skådespelarna är uppväxta i ett engelsktalande land. I alla fall majoriteten. En ganska bra serie som finns på Netflix fortfarande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar