tisdag 21 november 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: Bästa och sämsta filmatiseringarna

Det är tisdag och denna vecka pratar Kulturkollo film. Det är ju ett ganska intressant ämne i mitt hem. Jag ser mycket film och så gör min familj. Veckans utmaning är som följer i alla fall:

Vi pratar om böcker som blivit film eller TV-serier den här veckan och utmaningen känns ganska självklar.

Vi är nyfikna på vilka som är de bästa respektive sämsta filmatiseringarna av kända böcker. Ge oss era favoriter och era hatobjekt! Vilka manus har film-makarna lyckats med och vilka har de slaktat? Spelfilm eller TV-serie spelar ingen roll. Motivera gärna.

Som en bonus får ni gärna lägga med en ”jag kan inte fatta att de valde DEN skådespelaren till DEN rollen – det är ju helt galet fel”-reflektionen, om ni har någon. Det kan ju även gälla en felcasting i en i övrig helt OK filmatisering.

Det finns en del bra filmatiseringar av böcker. En del är så bra att de slår filmen. När lammen tystnar är en film som faktiskt slår boken för mig. Jag vet inte varför men kanske är det ljudet som gör det och skådespelarna. Detsamma tycker jag om Michael Crichtons Jurassic Park. Boken var något seg medan filmen i alla fall lyfter bokens tema.

En filmatisering som jag tycker mycket om är hela serien om Harry Potter. Det är visserligen en hel del som inte får vara med men de är som ett komplement till böckerna, eller en del av en helhet. När vi ändå är inne på det spåret älskar jag Madickenfilmerna som också fyller upp helheten. Eller jag älskade filmerna ska jag säga, nu har jag inte sett dem på många år.

Här får också Jane Austens Övertalning komma med. Vilken version som helst fungerar för mig för de är bra båda två. Det finns fler men jag tror jag stannar där.

Värsta filmatiseringarna då? Ja, The Scarlett Letter från mitten av 1990-talet. Demi Moore ska spela kvinnan som blir utfryst av samhället och bara nej. Åh, vad den är hemsk. Jag har fortfarande inte riktigt förlåtit Gary Oldman för den här filmen. Har du inte sett filmen? Det är inte så konstigt för den är inget som en rekommenderar.

10 kommentarer:

 1. Jag ser inte så mycket film men när jag väl tittar så ogillar jag bäst de som har vackra miljöer, för mig är de och känslan viktigast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljö är viktigt men också att ge en helhet. När filmen är harmoni med bok känns det helt rätt.

   Radera
 2. Kul med ett exempel på en film som är bättre än förlagan!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst vare sig När lammen tystnar eller Jurassic Park, men filmerna gillar jag :)

  SvaraRadera
 4. Jurassic Park hade jag glömt bort! Helt okej bok men nästan en helt annan historia som film.

  Harry Potter är alltid ett bra exempel. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen är något helt annat håller jag med om. Harry är alltid värd att nämna.

   Radera
 5. När lammen tystnar är ju så bra!

  SvaraRadera