torsdag 30 november 2017

Hett i hyllan #120

Det är torsdag och denna vecka har varit längre än lång. Det är några veckor sedan jag erkände mina bokhyllesynder. Det blir en idag. Monika undrar varje torsdag:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag fick Wolf Hall och tänkte nu jäklar och sedan blev det andra böcker och nu har den stått där i hyllan ett tag. En vacker dag ska jag ta ork till mig och läsa den. Men nu får den stå där.Baksidestext:

»Det är en mästerlig prestation, ett litterärt storverk« (Gomorron Sverige, SVT) » en storartad berättelse« (Andres Lokko) »1500-talet känns, låter och doftar i Hilary Mantels Wolf Hall. Att romanen kommer på svenska är en av årets största litterära händelser.« (Helsingborgs Dagblad) » ett unikt och lysande konstverk« (expressen)

Vi är i England, det är 1530-tal, och släkten Tudor är en hårsmån från katastrof. Henrik VIII vill få påven att annullera äktenskapet med Katarina för att istället äkta Anne Boleyn och få den son som kan säkra tronen. Thomas Cromwell blir mannen som ska ordna saken, till varje pris. Wolf Hall är en historisk roman och en tidlös studie i makt, kärlek och politik, lika aktuell då som nu.

Brittiska Hilary Mantel har skrivit flera böcker men fick år 2009 sitt stora genombrott med den historiska romanen Wolf Hall. Och vilket genombrott! Wolf Hall belönades med prestigefyllda Man Booker Prize och flera andra stora utmärkelser. Tidningarna utnämnde boken till årets bästa roman och Hilary Mantel till årets författare. Romanen är också den Man Booker Prize-vinnare som sålt bäst genom tiderna.4 kommentarer:

 1. Jag lånade den på biblioteket men kom inte så långt innan det var dags att lämna tillbaka den. Kanske plockar jag upp den någon annan gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir så ibland. Vissa böcker lånas så många gånger att de ökar nog statistiken :).

   Radera
 2. Den vågar jag nästan lova att jag aldrig kommer att vilja läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer kluven som den historielärare jag är.

   Radera