tisdag 15 mars 2016

Kulturkollos utmaning: kokböcker och matskildringar

Kulturkollo pratar mat denna vecka och vad finns det inte att gilla? Mat är gott och närande och ibland riktigt underhållande.
De två frågor som ställs är
 1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
 2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

 1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
Jag gillar kokböcker men har chockerande nog inte så många som de flesta tror. Jag är också ganska så sparsmakad när det kommer till kändisböcker. Jag har ingen konstigt nog.

Jag älskar faktiskt Jamie Olivers Laga smart med Jamie som handlar om att tillaga mat och inte slänga så mycket. Återanvända och tänka annorlunda kring hur vi äter kan en väl säga. Jag bläddrar för det är en bok jag hoppas få i födelsedagspresent. Så snart kanske jag bläddrar mer.

2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

Här så tänker jag faktiskt att det finns två böcker. Jag har haft båda länge men en är faktiskt en nyutgåva.  ICAs stora kokbok köpte jag på Bokmässan det år den kom och den är bra och varierande. Speciellt gillar jag sopporna som jag kladdat så mycket vid att få kan läsa originaltexten. Sju sorters kakor är en klassiker och när min gamla lade av, japp den föll samman rakt ned i smeten var det bara att köpa ny. Den är fräsch men nedtecknad med bättre förslag.Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

Jag gillar filmen Råttatoullie med en söt lite råtta som älskar matlagning. Det är ju den ultimata hyllningen till mat, vem som helst kan lära sig laga mat. 

6 kommentarer:

 1. Sju sorters kakor är även en av mina mest använda kokböcker :-) Jag köpte en ny på bokmässan i år, den är uppdaterad med fler långpannekakor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. O, långpannekakor. Hmm, kanske dags för en ny :).

   Radera
 2. Sju sorters kakor är min favoritbakningsbok, man behöver ju faktiskt ingen annan!

  SvaraRadera
 3. Åh, Sju sorters kakor är ju en klassiker. FINNS det bättre betyg än att man faktiskt sliter ut och blir tvungen att köpa ny?

  SvaraRadera
 4. Bakning har jag aldrig gillat, det kan bero på att jag inte gillar att äta kakor. Men matlagning är kul :)

  SvaraRadera