torsdag 31 mars 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Å

 Idag är det bokstaven Å som står i centrum och frågorna är följande:

Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Å?

Det får bli underbara Sonja Åkesson som jag brukar läsa med eleverna. Hennes dikter är av varierad skara. Så är det bara men värda en stunds läsning.

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Å som du gillar?

Det får bli Inga Ålenius som i många år var med i serien Hem till Byn. Att spela samma karaktär och åldras i takt med den är speciellt men jag tycker alla gjorde det bra.

Vilket kulturellt verk av och/eller om en kvinna, med Å i titeln vill du lyfta fram?

Det får nog bli Årstafruns dolda dagböcker av Kristina Ekero Eriksson. Boken handlar Märta Helena Reenstierna var hennes riktiga namn, och hon skrev dagbok varje dag mellan 1793 och 1839 på Årsta gård. Där bodde hon fram till sin död. Hon var i mångt och mycket en skarp kvinna.

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Å som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Jag gillar Åsa Asptjärn och ska ta tag i hennes senaste bok.

En uppdatering av min läsning

Läser just nu: Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson och Gallows View av Peter Robinson

Läste just ut: Paradisoffer av Kristina Ohlsson och Laini Taylors Blod och Stjärnstoft

Läser snart: Antagligen del tre av Taylors serie.

Behöver bli bättre på: Läsa klart serier jag påbörjat men sedan glömt.


Högst upp på önskelistan just nu: Att det fanns tid i april. Nationella prov, #afk, födelsedag, VFU-studenter, och så rullar det på.

Ser fram emot: Min födelsedag

onsdag 30 mars 2016

Beck: Steinar



Att helt plötsligt få en ny kollega är något Beck är van vid. Dock brukar han få tycka till själv men efter Gunvalds bortgång så blir det inte så. En dag kommer Steinar från Oslopolisen till gruppen. Han har flyttat till Sverige för att vara nära sin äldsta dotter och då har han också fått jobb hos polisen. Det är inte en smärtfri övergång men det visar sig att killen har talanger Gunvald saknade men också förkärlek att som Gunvald göra vissa saker lite mer off-book om en säger så.

Jag gillar att det blev lite nytändning. Stienar vänder upp och ned på gruppen men är också fräsch på ett trevligt sätt. Fast pojkar, män, herrar och gubbar bakom denna serie måste verkligen låta kvinnor få bättre roller och mer att säga till om. Det är mycket fokus på männen i denna serie. Väldigt mycket och nog borde det finnas kvinnor som inte bara ska förhålla sig till männens utrymme.

tisdag 29 mars 2016

Kulturkollos tisdagsutmaning: Berätta om din afrikanska drömresa

Afrika är en stor kontinent – den sträcker sig från Marocko i norr till Sydafrika i syd, från Kenya i öst till Nigeria i väst. Vilken är din drömresa? Berätta om en resa du gjort, en resa du drömmer om eller kanske en resa som du läst om. Det ska bli spännande att läsa om era resor. Kommentera gärna med länk så att vi hittar till era bloggar, eller om ni tipsar på Instagram eller Twitter – tagga med #kulturkollo

Det var frågan för veckan det. Jag tänker att svaret är komplexet. Jag är född för ett kallare klimat. Det brukade min farmor säga och jag måste säga att det stämmer på mig med. På min skola har vi många år haft ett utbyte med en skola i Tanzania och varje gång har jag kurser och tar emot besökare. Jag skulle inte kunna åka för det är för varmt och jag skulle kollapsa minst en gång. Det har jag gjort i mindre varmt klimat i USA så, nja, jag drar mig. Sorgligt nog för jag skulle älska att åka.

Däremot har jag en drömresa att åka till Sydafrika. Jag inbillar mig att det kanske är lite, lite svalare där. Det finns mycket fin järnväg i landet och jag tänker att åka igenom landet och se lite allt möjligt via tågfönstret. Ja, det är väl vad jag drömmer om. För det låter så väldigt avslappnande och lite annorlunda sätt för mig med att resa.

Away & Back


Frankie är en ganska så envis tjej som älskar djur. När två svanar bestämmer sig för att bosätta sig i sjön i närheten blir hon överlycklig men när mamman dör händer annat. Frankie och hennes bröder har nyligen upplevt deras egen mammas död och därför tar detta hårt på Frankie. Hon tar äggen och försöker kläcka dem. Det går inte så bra och hon kommer i kontakt med ornitolog. Detta kommer att ändra livet för alla oavsett om du är fågel eller människa.

Det är en ganska gullig film. En ganska bra familjefilm skulle jag säga men den är väldigt välspelad och du lär dig lite om fåglar. I alla fall svanar.

måndag 28 mars 2016

Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath



Sekreteraren på ett sjukhus ägnar sina dagar åt att renskriva patienternas drömmar. Det är inte hennes enda jobb. I hemlighet för hon också in dem i sin drömbibel varje kväll, och vissa nätter. Detta gör hon på uppdrag av den store drömskaparen Johnny Panic.

Jag har aldrig läst något av Sylvia Plath tidigare. Hon har alltid verkat för mörk för mig och jag tror jag kände så när jag läste mig igenom denna novell. Bra som den är påminner den mig lite lätt om ett avsnitt av American Horror Story och de är knappast lätta att ta till sig. Läsvärd? Japp.

söndag 27 mars 2016

Ravioli av Klas Östergren


Författaren av novellen berättar om händelse några år tidigare. Han får med hjälp av en vän arbete på ett byggjobb med vännen och dennes bror. Brodern är ganska speciell och älskar ravioli. Vännen inleder snart en affär med husets ägarinna och efter den dagen är inget sig likt. Däremot äts mycket ravioli i bygghytten under väntan.

Det är bra och ganska så lättsmält. Jag blir knappast överraskad över slutet utan tänker mer jaha. Sedan att Östergren själv sagt att den hade kunnat heta något annat håller jag med om. Knepigare titel får du nog leta efter.

lördag 26 mars 2016

Ett dockhem av August Strindberg



Detta är berättelsen om en man och en kvinna som älskar varandra. I alla fall trodde han det. Så en dag träffar hon en vän som får henne att ifrågasätta äktenskapet. Hon känner sig som om hon vore köpt och han är lite förnärmad. Speciellt efter att hon tvingat honom att läsa Ibsens Ett dockhem.

Strindberg skrev denna som ett svar på Ibsens pjäs. Ja, för var ska skåpet stå om inte hos Strindberg. Könsrollerna är ganska typiska för just tiden och Strindberg i synnerhet. Det är en bra novell och jag gillar hur vår käre kapten lurar sin hustru. Inte så att jag tror att kvinnor är mer lättlurade bara det att någonstans finns det lite kärlek mellan man och hustru och det tycker jag är fint. Sedan har Strindberg ganska sunkig kvinnosyn vid detta lag.

Glad Påsk


fredag 25 mars 2016

Beck: Gunvald



Ett grymt brott begås mot en journalist med judisk bakgrund. Han blir brutalt misshandlad till döds och hans dator försvinner. En granne har sett gärningsmannen och när Gunvald ska dit för att intervjua henne finner han hennes lägenhet tom. Det är den dock inte och innan han hinner blir han skjuten rakt i bålen och kvinnan mördas lika brutalt.

Att Gunvald blivit skjuten är något som stör hela teamet men framförallt Beck, som varit arbetskollega i så många år, och Oscar som känner sig skyldig. Jakten på mördaren börjar medan klockan tickar för Gunvald.

Ja, vad ska jag säga. Kanske en av de mest spoilade filmerna i svensk filmhistoria. Till och med bilden är liksom en spoiler. Så, det är okej som alltid. En Beckfilm med en gåta som löses. Framförallt så är det ett avslut på ett sätt.

Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amanda Svensson



Två unga människor träffas någonstans i södra Skåne. Han är lite av en förförare och hon är äventyrsfylld tjej. De börjar prata men det är något som gör honom ointresserad. Ett tag tror han att det är för att hans mormor ligger för döden men så är det nog inte. Tjejen däremot vill veta allt inklusive var stockrosorna kommer ifrån.

Jag måste säga att det är en ganska grym novell. Mötet som borde vara vackert och åtminstone nyfiket blir snarare en besvikelse för flickan på ett sätt jag tycker är väldigt troligt. Mannen, som berättar, är allt annat än en trevlig karaktär och jag stör mig lite på det. Annars är novellen välskriven och slutar på ett tillfredsställande sätt.


torsdag 24 mars 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Z

Så, z har dykt upp i alfabetet. Vi får se hur det går denna vecka.


Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Z?

Här fick jag gräva djupt i mina bokhyllor men Zinaida Nikolayevna Gippius var en rysk poet som flydde sitt hemland i början av den sovjetiska eran. Hon skrev både prosa och drama men hennes bästa är dikterna. De finns bara på engelska men de är vackra.

Finns det någon författare på Z som du provsmakat och skulle vilja läsa mer av?

Helena von Zweigbergk har jag läst något av men det går att läsa mer. I alla fall ska jag läsa någon av hennes böcker. Någon gång i min läshög finns hon.

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Z som du gillar? (eller en författare till om det är lättare).

Här får det bli Monica Zetterlund som jag har hört sedan barnsben och som min mormor älskade så. Vilken röst denna kvinna hade. 

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Z som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Zadie Smith är faktiskt en författare jag inte läst något av än.

Det gick :). Fast det var verkligen svårt idag. 

Annat fint hemma





The monuments men


Under alla krig sker stor förstörelse av ovärderliga konstskatter. Jag gråter bara jag tänker på hur det var under tidigare krig när de liksom levde i det nuet. Brr. När nazisterna började plundra och tömma Europa under andra världskriget satte den amerikanska regeringen tillsammans med den brittiska igång ett program för att ta tillbaka och bevara den konst som fanns i Europa.

Detta är den berättelsen. Dessa män var inte unga eller vältränade men de kunde sin konst. Så förutom de väldigt många amerikanerna så finns också en britt och en fransman med. De har inte ett allt för lätt jobb att leta reda på detta. Dels för att ingen egentligen bryr sig i ett skede där de allierade går in i en stark offensiv, dels för att ingen vet vad tyskarna hållit på med. De skickar sin konst till ställen ingen känner till.

Få personer klarar av att regissera sig själva till storhet. Så är det bara. Eastwood klarade sig bra i Broarna i Madison County och även i Gran Torino. Clooney är det inte samma sak med. Nu ska sägas att jag tycker filmen är intressant. Det finns ett värde att göra detta och konst har sitt värde. När riktigt gamla lämningar förstördes i Irak eller som nu i Syrien gråter mitt historielärarhjärta. Dock hade det räckt med en schysst dokumentär. Här blir det lite mellanmjölk och med sådan killar borde filmen lyfta mer. Bill Murray - vilken lirare. Jag gillar honom skarpt som comic relief. Sedan att pappa Clooney får följa med och spela sin son senare i livet. Det är en helt okej film som faktiskt berör ett viktigt ämne för kulturskatter behöver räddas från krig och galningar.

onsdag 23 mars 2016

Kamelior i mängder

Jag var och såg på nya, vackra kamelior i helgen. De ser verkligen underbara ut.










Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe



Berättarjaget får ett brev från Roderick Usher, som han en gång i tiden varit mycket god vän med. Usher berättar att han varit mycket sjuk och ensam. Berättarjaget rider till Ushers slott, som är en mycket grå och trist byggnad. Usher berättar om sin sjukdom. Han beskriver den som en galenskap för han är alltid nervös och rädd. Usher vet inte vad han är rädd för, däremot vet han att rädslan en dag kommer skrämma livet ur honom. Han inte kan flytta därifrån eftersom han är tvungen att ta hand om sin syster Madeleine. När systern väl dör blir Usher galnare än vanligt.

Det är många som säger att det är en av de bästa novellerna av Poe men jag håller nog inte riktigt med. Den är välskriven och den har den vanliga tvisten men jag blir inte riktigt tagen och känner inte någon större inlevelse. Ska man läsa detta? Ja, det ska man för det är bra och Poe är en författare som alla behöver möta någon gång i sitt läsliv. Jag kände bara att jag föredrar andra noveller från honom.

tisdag 22 mars 2016

Kulturkollos passionerade utmaning

Kulturkollo har bestämt sig för att prata passion denna vecka. Det märks även i veckans utmnaning som följer så som sådan:

Veckans utmaning är enkel – du berättar om din passion vara vad den vara må (bakning, böcker, film, gummistövlar, fallskärmshoppning, bokmärken, knappsamling, skrivmaskiner…). Det behöver naturligtvis inte vara en pågående passion utan kanske något du ägnade all din tid åt som tioåring eller något du tror att du kommer snöa in på som pensionär.

Jag är en passionerad matlagare. Det har jag alltid varit men på senare år har jag gått mer all in. Jag provar nya smaker, läser kokböcker och ser program. Där tar jag till mig det som passar mig. Jag har blivit bättre på smaker och kan hitta kryddor och örter rätt så bra. Kanske är det så att min farmor påbörjade min passion och tydligen har resten av världen kommit i kapp mig. Det är ju lite skönt att just matlagning är det nya coola och jag kan se Masterchef Australia liksom lite legitimt utan att förklara mig alltför mycket.

Mat är passion. För tänk dig själv en syndigt god chokladdessert som du äter och njuter av hämningslöst. Eller att laga mat åt människor du älskar och göra dem mätta och belåtna. Eller att prata smaker med någon som älskar mat lika mycket. Det är väl inte så konstigt att frosseri är en dödssynd. Nästan allt är ju lite syndigt någon gång. Oavsett passion.

Chilla

Eftersom det är påsklov är det lite chilltime hemmavid. Staden är påskpyntad och jag har fixat lite själv.







Beautiful creatures - beautiful redemption



Ethan är död och vaknar av att hans mamma sitter i deras kök som vanligt. Att vara död är att som att leva men lite annorlunda. Dock vill han inte vara där och drömmer om att ta sig tillbaka till Lena. Trots allt dog han ju inte utan snarare offrade han sig för tingens ordning. Det är en komplex situation som Ethan befinner sig i. Han kan ändra sitt öde om han förstör den sida som är skriven om honom i Caster Chronicles. Därför försöker han ta kontakt med Lena och Amma.

Lena har inga hämningar när hon märker att Ethan försöker få kontakt med henne. Det är nästan så att Lena är beredd att offra vänner för detta. Trots allt visar det sig att många vill hjälpa henne att hitta Ethan. Det är dock lättare att vara levande än död men i slutänden måste Ethan ta sig hem på egen hand men offret som måste göras är stort.

Jag gillar avslutningen av serien. Det känns avslutande och sammanfattande. Huvudsaken är att det känns bra. Det finns vissa saker som är lite sorgsna men så är livet. Här låter författarna både Ethan och Lena prata och det finns ju en poäng med det. För att vara så stark som hon sägs vara blir jag lite förvånad över Lena. Fast det kanske är för att vi träffat henne genom Ethan och då är hon ganska imponerande. Det är ett bra avslut och jag tänker att bokserien är bra läsning för de flesta.

måndag 21 mars 2016

Våren är nog på väg

Förra veckan var en bra vecka när det kommer till våriga inslag.





Erkännas skall

Jag skulle inte handla något på bokrean lovade jag mig själv i mitten av februari. Höll jag detta löfte? Nej, det gjorde jag inte. Jag har nu handlat detta så skäms på mig :). En blandad skara men trots det känner jag att det var böcker som kommer att förgylla min läsning någon gång i framtiden :).






söndag 20 mars 2016

Kaosutmaningen 2013

Den första kaosutmaningen kom 2013. När en läste om den första gången så blev i alla fall jag lite perplex men jag läste och klarade nästan av den det året. Sedan kom det fler och numera verkar det vara något som bokbloggsvärlden gillar. I alla fall så tänkte jag att jag skulle läsa klart utmaningen för att se hur jag behövde leta böcker.

Summan av kardemumman är att jag nu efter tre år läst alla 35 böckerna på listan. Det var ganska klurigt att hitta böcker som passade in men nu är det klart. Jag är rätt så nöjd om jag ska vara lite ärlig.

lördag 19 mars 2016

En film i veckan del 2

Vecka 27 En film med magi
Vecka 28 En dokumentär
Vecka 29 En film från det år jag föddes
Vecka 30 En film jag avskyr
Vecka 31 En film baserad på en bok
Vecka 32 En musikal
Vecka 33 En film på ett språk jag inte talar
Vecka 34 En förbjuden film
Vecka 35 En populär regissörs första film
Vecka 36 En film som är längre än 3 timmar
Vecka 37 En film med färg i titeln
Vecka 38 En thriller eller en deckare
Vecka 39 En film som skrämmer mig
Vecka 40 En film som utspelar sig i Sverige
Vecka 41 En samling med kortfilmer
Vecka 42 En film från 2016
Vecka 43 En film som utspelar sig någonstans dit jag skulle vilja åka
Vecka 44 En biografisk film
Vecka 45 En film av regissör jag aldrig sett något av
Vecka 46 En skräckfilm
Vecka 47 En film från min barndom
Vecka 48 En film som utspelar sig i framtiden
Vecka 49 En film som fått dåliga recensioner
Vecka 50 En julfilm
Vecka 51 En film jag påbörjat men aldrig avslutat
Vecka 52 En mysfilm

fredag 18 mars 2016

Sist jag räknade.....

...var summan 5683. Det var i mitten av februari så jag har läst en del sedan sist men kanske inte så långa böcker. Vi får se var vi hamnar.

Entwined var först ut. Den är ganska så lång med sina 480 sidor. Sedan kom Hosseinis bok som var ganska så tjock med sina 407 sidor.

Därefter kom en novell av Lagerlöf med 22 sidor. Två Poe noveller som båda är på 10 sidor. Denise Rudbergs roman var på 300 sidor och sedan kom Född fenomenal på 260 sidor.

Sedan har det blivit en hel del noveller. Heder som var 30 sidor lång, Gloria som var 30 sidor den med. de Maupassants novell är cirka 32 sidor och Lagerlöfs En Julgäst är också cirka 30 sidor.

Fieldings roman är 398 sidor lång och Mörk ängel 377 sidor lång. Söderbergs novell var 39 sidor lång och Hassen Khemiris 27 sidor.

Summa i mitten av mars blir då 8135. Med tanke på vad jag läser nu också lär jag nå 10000 sidor innan sommaren. Jag är i ett läsflöde just nu. Jej :).

torsdag 17 mars 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Y

Dags för bokstaven Y idag och fyra frågor att besvara. Kanske är det lättare idag? Vem vet.

Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på Y?

Om jag rannsakar mig själv är det nog inte många som kvalificerar sig så det får bli Robin Young. Hon skriver historiska romaner med en stor förkärlek för Skottland. De är bra men kanske lite långa ibland.

Vilken kulturpersonlighet med för- eller efternamn på Y beundrar du?

Ylva Gustavsson är regissör och gjorde i runt 2005 filmen Förortsungar. Jag tycker att kvinnliga regissörer behöver mer utrymme men jag saknar henne i filmvärlden.

Vilket kulturellt verk med Y i titeln vill du lyfta fram?

Det är ju så bra med the queen of soul. You make me feel like a natural woman.



Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Y som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Kanske  borde jag återknyta kontakten med Ylva Eggehorn. Det var ett tag sedan.

Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog av Jonas Hassen Khemiri




En man märker att det ringer på hans dörr. Först tänker han inte öppna men så tror han att det är flickvännen. När han väl öppnar dörren så står det poliser utanför. Då tror han att det är hans vänner som ligger bakom allt och att det är för hans svensexa. När sanningen kommer fram verkar berättelsens jag inte riktigt förstå.

Det kräver en hel del att hänga med innan det även går upp för dig som läsare vad som händer. Den är välskriven men väldigt absurd. Har du läst din Kafka så är detta en helt normal upplevelse annars är det nog lite udda.

onsdag 16 mars 2016

Pompeii


Det är år 79. Det finns en tanke om att satsa lite extra i staden Pompeii eftersom romarna behöver en semesterort så där lagom från Rom. Gladiatorspel, stora arenor, vackra hus och en välskött stad är ett måste. Så en senator från Rom pratar med stadens ledande familj. Både för investeringar och för att han är lite intresserad av dottern. Eftersom det ska vara festligt har gladiatorer från hela riket transporterats dit. Däribland Milo, en ung kelt som tränats sedan barnsben, som får den unga Cassias uppmärksamhet.

Så, en ganska okej film. Du behöver knappast vara ett geni för att veta vad som händer. Det är ganska välspelat och det känns som en variant av Gladiator men lite segare. Jag hade önskat ett lite högre tempo. Det är ändå en stad känd för att begravas i lava vi pratar om. Katastroffilm ska ge högre puls än så här.

tisdag 15 mars 2016

Kulturkollos utmaning: kokböcker och matskildringar

Kulturkollo pratar mat denna vecka och vad finns det inte att gilla? Mat är gott och närande och ibland riktigt underhållande.
De två frågor som ställs är
  1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
  2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

  1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
Jag gillar kokböcker men har chockerande nog inte så många som de flesta tror. Jag är också ganska så sparsmakad när det kommer till kändisböcker. Jag har ingen konstigt nog.

Jag älskar faktiskt Jamie Olivers Laga smart med Jamie som handlar om att tillaga mat och inte slänga så mycket. Återanvända och tänka annorlunda kring hur vi äter kan en väl säga. Jag bläddrar för det är en bok jag hoppas få i födelsedagspresent. Så snart kanske jag bläddrar mer.

2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?

Här så tänker jag faktiskt att det finns två böcker. Jag har haft båda länge men en är faktiskt en nyutgåva.  ICAs stora kokbok köpte jag på Bokmässan det år den kom och den är bra och varierande. Speciellt gillar jag sopporna som jag kladdat så mycket vid att få kan läsa originaltexten. Sju sorters kakor är en klassiker och när min gamla lade av, japp den föll samman rakt ned i smeten var det bara att köpa ny. Den är fräsch men nedtecknad med bättre förslag.



Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

Jag gillar filmen Råttatoullie med en söt lite råtta som älskar matlagning. Det är ju den ultimata hyllningen till mat, vem som helst kan lära sig laga mat. 

Med strömmen av Hjalmar Söderberg




Gabriel Mortimer saknar ibland sitt gamla liv. Det bliv där han umgicks med kvinnor och hånade de män som gifte sig och skaffade barn. Så kom den dag när han själv gjorde samma sak. Han har i sina egna ögon anpassat sig efter samhällets normer och lever nu det liv han en gång föraktat. Det visar sig att Mortimer saknar sitt gamla liv. En dag hamnar han i depression och efter det är han inte lik sig själv.

Det är en ganska bra beskrivning av att gå in i väggen eller hamna i depression. Mortimer vill inget göra känns det som. Jag tycker att novellen är bra men den är inte så gripande. Kanske är det för att jag inte vet om Söderberg beskriver en trasig människa eller en människa som får livkriser. Vem får inte det men att flörta med unga flickor när du är gift känns ganska så beige och jag är lite trött på att män alltid i litteraturen tar den vägen. Så, kluven är jag. Fast du borde läsa den ändå.

måndag 14 mars 2016

Mörk ängel av Laini Taylor


Karou är en ung tjej som studerar vid en konstskola i Prag. Hon är vän med Zuzanna och på kvällarna arbetar hon åt Brimstone. Det är hennes jobb att samla in tänder åt Brimstone för att uppfylla personers önskningar. Att Brimstone. Issa och de andra gör konstiga saker och är lite speciella spelar ingen roll för Karou. Hon älskar dem i alla fall.

Det är på ett av hennes uppdrag som hon möter den vackre Akiva som nästan tänker döda henne men lyckas inte. Detta möte får Brimstone och de andra att gömma sig även för Karou. Akiva är ju en ängel och Karous vänner är ju kimärer. De har bekämpat krig i fler århundraden. Karou blir både rädd och arg. Akiva däremot blir helt fascinerad av den vackra blåhåriga kvinnan.

Detta är första delen av tre. Jag tycker den är bra och jag lyssnade och läste den om vartannat. Det är ganska kul med starka tjejer som tar för sig och det gör Karou. Hon är en stark och smart tjej. Jag gillar hur det mytiska vävs in på ett sätt som jag köper rakt av. Det är verkligen en bra bok med temat ondska och godhet i bakgrunden.

söndag 13 mars 2016

Färna Herrgård

Igår var jag och drack Afternoon Tea på Färna Herrgård. Deras koncept är lite svenskare mat med soppa och svenska pajer och småkakor. Helt värt pengarna. Dessvärre var det så mycket människor där som jag inte ville ta kort på av privata skäl så nöj er med bilder utifrån.




lördag 12 mars 2016

Mad about the boy av Helen Fielding


Bridget är tillbaka. Hon är äldre men knappast någonstans smartare. Hon är mamma till två söta men ack så ledsna barn. Billy och Mabel är rätt vana vid sin mamma vid detta laget. Efter fyra år i sorg bestämmer sig Bridget för att ta tag i sitt liv igen. Hon bestämmer sig för att gå med på Twitter, banta, leta efter en man och kanske bli en karriärkvinna genom att skriva filmmanus. Som vanligt så försvinner Bridget in i vissa fantasier, drömmar och så småningom även passion. Hennes omgivning är ömsom uppmuntrande och ömsom kritiska.

Det är en bra avslutning på Bridgets öden och äventyr. Den första halvan av boken är jag lite arg för hon är som hon alltid varit. Fåfäng och så upptagen av dumma saker så jag blir knäpp. Sedan händer det något som gör mig imponerad. Hon växer för första gången i två och en halv bok. Det är som om hon kommer till insikt på ett sätt som aldrig hänt tidigare och det gillar jag. Alltså som tvåbarnsmor vid 50 borde det ju hänt tidigare men bättre sent än aldrig. Något som faktiskt hänt är att Bridget får vara en bra mor när ingen annan ser. Att hon sover med sina barn när de är ledsna och oroliga eller sjuka. Att hon inte kan tänka sig livet utan dem. Det är en fin Bridget och när hon tänker att hon behöver ändra livet för dem så är boken något bättre. Jag tror det blir film av detta. Jag har planer på vi vilka som ska spela vilka roller. Hoppas att de tänker samma sak.

fredag 11 mars 2016

Filmåret 1980

Det var det året pappa köpte en videoapparat och jag såg film för första gången. Jag tror jag såg ihjäl mig på Trolltyg i tomteskogen och vi hade några andra filmer. Coolast var ju att det gick att spela in från TV. Jag hade nog ett blandband med tecknad film från TV som jag såg ofta.

De flesta filmer på den här listan har jag inte sett det år de kom ut men senare. 1980 var jag rätt upptagen med tecknad film men mycket film kom 1980 som jag gillar. Sjuttiotalet innehöll några av mina tidiga favoriter också. Hajen, som jag älskar, och Star Wars som jag också älskar. Alien kom ju 1979 och coolaste Ripley är inte att förneka.

Denna lista är ett resultat av att ha läst Fiffis listor på fiffisfilmtjam ett tag.

10. The Blues Brothers

Det finns en viss knäpphet som tilltalar mig. Jag hade en gång en vän, som jag inte umgås med längre, som älskade denna film, Kanske är det minnet av min vän som gör filmen bra. Eller det faktum att Aykroyd och Belushi är så knäppa som de är .
















9, Stardust memories

Filmen är egentligen en film min farmor älskade. Hon såg nästan aldrig amerikansk film av skäl som har med läsning att göra. Hon läste rätt sakta och orkade inte hänga med. Den här gillade hon dock och tyckte att den var riktigt bra. Det var ju Allen då.




8.  Madicken på Junibacken

Detta är kanske den film jag såg mest i början av 80-talet av många skäl. Det största är ju att jag var inte många år gammal. Jag älskade Madicken som barn och läste böckerna många gånger. Det finns alltid något ledsamt över Lindgrens böcker och så även här. Speciellt de fattiga barn som inte alltid kan äta sig mätta.











7. Sällskapsresan

För några år sedan var en kollega till mig och lyssnade på ett föredrag av Lasse Åberg. Lite besviken kom sammanfattningen att karln inte är rolig. Det är han faktiskt inte. Det som istället är speciellt med Sällskapsresan är ett fenomen. Hur vi åker på semester och vad som är normalt i olika tider. Charter på alla dåliga och pinsamma sätt plockas fram i denna film. Att åka bort för att äta köttbullar känns liksom knepigt. En del såg filmen som igenkänning och andra för att skratta friskt åt hur svenskar är. Själv gillar jag den för att det är nog den första film, som inte var barnfilm, som jag skrattade åt. Speciellt det där med åsnan som målas. Att jag också hade flugit från samma flygplats och toaletterna så ut så på Arlanda var bara en bonus för mig.







6. The Shining

Jag är alltid lika kluven till denna film. Det är psykologiskt och inte per automatik så skräckfyllt. Jag gillar hur lappsjukan kommer över honom och att det kittlar i deras sinnen. Det är en film som nästan de flesta som gillar film har ett förhållande till. Intertextuellt är det kanske den film som flest har använt sig av i andra filmer. Det säger ganska mycket om filmens inflytande. Att King och Kubrik inte drog överens säger mer om deras. En sak är dock säker. Det är en klassiker helt i sin egen rätt.








5. Private Benjamin

Som alltid fick Glodie Hawn-filmer dumma titlar på svenska men denna film är inte dum. Visst det händer lite dumma saker och hon är ibland en dum blondin men det denna film handlar om är att ta sig i kragen och bli en självständig kvinna. Det har nämligen inte Judith gjort och när hennes man dör bara timmar efter vigseln går hon med i armén. Så småningom visar det sig att hon är bra på att vara soldat. Jag gillar det lite upproriska i filmen och jag har alltid tyckt att den fått för lite cred. Det är en film som inte borde gå som komedi utan mer som samtidsfilm.











4. Tjuren från Bronx

Jag gillar inte så mycket filmer om boxning. Det är så brutalt. Det jag gillar med denna film är hur dåligt det kan bli. Hur det som sker i huvudet följer med ut. Den finaste sporten brukar den kallas fast samtidigt är det väl också den brutalaste och kanske den sport som påverkar dig mest som utövare. Inom hästsporten brukar det kommenteras hur hästarna behandlas utifrån ett underhållningsperspektiv. Vad är då boxning? Filmen är trots allt värd att se och sedan ta ställning till på egen hand.












3. 9 to 5

Dolly Parton är en av min far och farmors bästa countrysångerskor. Farmor hade nog tyckt om Jill Johnson också. Fast Dolly var och är speciell. När denna film kom var hon rätt sugen på en filmkarriär och hon har gjort både bra och mindre bra film. Detta är riktigt bra. De tre damerna som vill samma sak, att ses som en tillgång och bli tagna på allvar på jobbet. Det vill vi väl fortfarande i vissa delar av Sverige och i världen. De som nästan begår ett brott men vars chef utövar sin makt och begår sexuella trakasserier. Detta är Lily Tomlin i sitt argaste och drivande esse, Jane Fonda som lite halvmesig ångestfylld anställd och Dolly Parton som den snygga, snälla men också rätt så rättvisekrävande sekreteraren. Den är helt värd en titt och den håller än. I alla fall när det kommer till hur en inte ska vara på jobbet eller i fråga om feminism.



2.Fame

I'm gonna live forever. I'm gonne learn how to fly. Jag älskar denna låt och framförallt introt. Det är ett sådant slit att gå på denna skola. När den skrevs var världen en annan och du kunde inte vara känd för att vara känd. Här arbetar de hårt för att utveckla sina talanger och kanske är det så det borde vara. Eller för att citera deras älskade danslärare:

You've got big dreams, you want fame. Well fame costs, and right here is where you start paying; in sweat.






1. Star Wars: The Empire Strikes Back



Det är en klassiker för mig. Det mörka som kommer och tar plats. Det mörka som finns hos Luke och som han måste kämpa med. Yoda. Kejsaren. Han Solo som råkar illa ut. Lando. Molnstaden. Slutet som förebådar inget gott. Jag älskar den här filmen kanske nästan lika mycket som The Return of the Jedi. Kanske. Ibland. Lite.