torsdag 30 maj 2019

King Arthur - legend of the swordI England föds en liten pojke. Hans far är kung och hans mor är okänd. En natt gör pojkens farbror uppror och sonen försvinner medan fadern dör. Den lille pojken växer upp i en bordell i det som gissningsvis är romarnas Londonium. Arthur heter han och vad han inte vet är att hans öde är att en dag bli kung.

Det blir lite så att Arthur blir någon form av gängledare med mycket skicklighet. Han är ärlig men lever ändå på att stjäla och göra skumma affärer. Så när hans farbror, Vortigern, ledsnar på att inte bli den kung han tror sig vara, kommer det ett kungligt påbud. Nästan alla män, i en viss ålder, ska försöka att dra det hemliga svärdet ur stenen. Det är så Arthur fångas och skickas till Camelot.

Guy Ritchie har regisserat och skrivit den här filmen. Det märks. Jag tycker mycket om Ritchies gangsterfilmer och här är det samma stuk. Precis som det är numera finns det en typ historisk filmgenre som vi gör lite modern. Så även här och jag vet inte om jag är pepp på idén. Det blir något konstigt i det hela när anakronismen märks. Alltid när vi tolkar dåtiden sker en förvirring. När vi slänger in modernt språk och företeelser blir det värre.

Nu tycker jag filmen är bra som underhållning. Sagan om kung Arthur är inte en trolig källa och det finns möjligheter till lite fri tolkning. Den är värd ett bättre betyg än den fick i tidningarna när den kom. Mikael Persbrandt är med och det är lite roligt. Skådespelarna gör sitt jobb men jag önskar att Ritchie kommer tillbaka till modern gangsterfilm som utspelar sig i Londons undre värld. Gärna med Mark Strong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar