fredag 31 maj 2019

Helgfrågan v. 22Det är fredag. Det regnade en hel del igår och jag hoppas att det blir bättre väder idag. Hittills är det lite osäkert. Det är mulet men regnar inte. I alla fall är det dags för Mias helgfråga. Den hittar du här och låter så här denna vecka:


En bok att ge bort till en student?
Bonusfråga: Vad äter du helst till frukost?

Ja, fråga 1 är jag själv upphovet till. Många bloggar jag följer med lärare bakom datorn brukar nog som jag tänka på böcker till studenter eller att påminna om att läsa under sommaren. Orsaken till frågan var att Sveriges regering tillsammans med Natur och kultur bestämde sig för att låta alla åk 3 få Hans Roslings Factfulness. Visserligen i e-boksformat men ändå viktigt i tider av fake news. Jag har läst delar av den och den är intressant och ger väldigt mycket. Vi läste delar av den i höstas när de just fått den.

Fast nu handlade det inte om Sveriges regering utan vad jag skulle ge bort. En kokbok, som är en uppföljare tydligen, Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 av Karin Tuvell. För de som kanske inte lagat så mycket mat här i livet. Gav den, del 1, till en bekants son som numera kan laga lite mer mat.

För de som tänkt sig plugga vidare är Bli hjärnsmart : plugga snabbare och bättre! av Johan Rapp. Det är aldrig fel att lära sig mer och bli bättre på att lära sig. Egentligen är det en bok om studieteknik men inget som en inte kan lära sig mer om.

En av de böcker mina elever alltid bläddrar i är den bok som regeringen gav ut 1998. Det var ...om detta må ni berätta... som handlar om Förintelsen. Den kom i en reviderad version 2009. Den har jag gett en avgångsklass en gång. Skolor får beställa och bestämde oss för att ge bort den till alla studenter 2011. Alltid värd sin tid att bläddra i och som fascinerar.

Jag äter helst gröt eller flingor till frukost. Sedan äter jag också ett ägg för att jag behöver protein för att slippa huvudvärk. Äter jag gröt dricker jag mjölk. Äter jag flingor blir det äppeljuice. På sommaren är det annorlunda. Jag äter fortfarande ägg men ibland blir det fruktsallad till frukost. Bor jag på hotell blir det lite annat men det är ju mer lyx.

21 kommentarer:

 1. kokbok kan vara bra... bara de unga flyttar hemifrån nån gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Några gör ju det. Vissa kan inte laga mat. Jag har två elever i trean som knappt kan koka ägg.

   Radera
 2. idag blir det havregrynsgröt i mikron med färska jordgubbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter trevligt. Jag tycker mycket om mannagrynsgröt med björnbärssylt.

   Radera
 3. Yngsta dottern tar studenten på onsdag, men vi tänkte faktiskt aldrig på att ge henne en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det förstås. En annan är miljöskadad.

   Radera
 4. om detta må ni berätta blir viktigare och viktigare allt eftersom vittnena går ur tiden. bra bokförslag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror vi ska ge bort den generellt nästa år.

   Radera
 5. Om detta må ni berätta är en viktig bok men jag skulle nog välja mer positiv läsning att ge bort om det skulle vara till någon jag kände och inte elever i skolan. Kokböcker känns ändå bra och det är inte något man direkt köper till sig själv som student tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den är nog en miljöskadad lärare som ger bort. Till en hel årgång i så fall.

   Radera
 6. Gröt åt jag förut för länge sen men tröttnade, nu blir det müsli eller flingor med havremjölk, mandelmjölk eller liknande. Lite uppvärmd. Filmjölk och yoghurt äter jag inte till frukost, är för kallt (om det inte har stått framme ett tag typ hotellfrukost)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gröt äts gärna och i variation. Jag äter havre- och mannagrynsgröt med lite risgrynsgröt och blåbärsgröt som variation.

   Radera
 7. Factfulness har vi flera exemplar av här hemma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har den bara som E-bok men den är faktiskt väldigt intressant.

   Radera
 8. Kokböcker är säkert gångbart för de flesta vid ett sånt tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan alltid vara bra att ha trots Internetrecept.

   Radera
 9. De två första böckerna tyckte jag också skulle passa bra åt en student!

  SvaraRadera
 10. Jätteintressanta boktips.

  SvaraRadera
 11. kokbok är nog en väldigt bra present!

  SvaraRadera