tisdag 12 februari 2019

Kulturkollos tisdagsutmaning: Bryt ihop och kom igen!

Det är ny vecka hos Kulturkollo och denna vecka är det att bryta ihop och komma igen som gäller. Veckans utmaning är som följer:

Den här veckan bryter vi ihop och vi kommer(förhoppningsvis) igen. Inom kulturen är det inte ovanligt att den där punkten som vi når när kraften tar slut, tålamodet tryter och lugnet är som bortblåst är bokens eller filmens vändpunkt.

Kulturen fylls av oförglömliga, otroliga, förutbestämda, obegripliga och alldeles fruktansvärda eller fantastiska mentala sammanbrott, psykiska kollapser, men också kamp, jävlar-anammar och pånyttfödelse.

Denna vecka vill vi att du lyfter fram dessa – de oförglömliga “Bryt ihop och kom igen-historierna”. Tänk litteratur, tänk teater, film, serier eller vad du nu kan komma på.


Vad gör man då när man bryter ihop? Jag tänker på den första boken jag läste av Lucy Dillon. Hundar, hus och hjärtats längtan handlar om Juliet som blivit änka och det handlar om hennes väg tillbaka till livet. I hennes fall är det genom hundar som livet blir annorlunda igen. Det är sorgligt att tänka sig att bli änka i så unga år.

Up är en Disneyfilm om en gammal man som är änkling. Han saknar sin fru och är allmänt otrevlig numera. Så när hans grannskap ska byggas om för moderna hus vägrar han och så flyger huset iväg. Ja, planerat så klart men med en ung kille. De landar i djungeln och det är ganska charmigt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar