lördag 26 januari 2019

#Min bokresa

Camilla på Mitt bokintresse började för några månader sedan en frågeserie om böcker. Den heter Mitt bokintresse och det kommer en fråga i veckan tror jag. Jag blev lite inspirerad av detta och tänkte köra fast i efterhand.

Först ut är introduktionen och böcker som lästes och älskades som barn. Vi börjar väl.

Jag läste ganska tidigt på egen hand men älskade att ha min farfar läsandes högt för mig. Det var vår tid på dagen och min lillasyster hängde på. Vi läste mycket men vissa saker ville jag läsa själv.

Vi läste en serie om Heidi ihop och jag minns inte vem som skrev den. Annars var det också Elsa Beskow och Emil och Pippi. Det var böcker vi gick runt på men så kom andra böcker däremellan fast de har inte satt något avtryck.

Vid sju läste jag böcker själv men farfar läste fortfarande högt. Jag har aldrig låtit någon läsa Bröderna Lejonhjärta eller Mio, min Mio högt för mig. De bor i mitt hjärta och jag grät mig igenom dem om och om igen. Ronja Rövardotter älskade vi att höra. Kanske för att vi tyckte om den lika mycket oavsett om vi var stora- eller lillasyster. Barbro Lindgren och jag träffade varandra i biblioteket och jag läste henne ofta.

Åren gick och det finns inte så många bra ungdomsböcker för min generation. Jag har läst Vibeke Olssons böcker om Ulrike sönder och samman. För några år sedan gav en av dem upp och jag var tvungen att köpa en nyutgåva. De satte avtryck i mig och mitt specialarbete på gymnasiet var en analys av böckerna.

Mellanstadieåren bestod av att läsa dessa böcker, Anne Franks dagbok och Siv Widerberg böcker med blandning av de vi skulle läsa. Maria Gripe kom in i mitt liv och jag inser idag att Agnes Cecilia är lättare att förstå i vuxen ålder.

Det finns fler men dessa kom jag att återkomma till. Många gånger tror jag att min bibliotekarie på skolan tänkte gömma böckerna för mig. Så det blev stora biblioteket. Ha.

3 kommentarer:

 1. jag har inte riktigt koll... läser en del barnböcker nu, blandat med akademiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. Jag har kvar alla mina älsklingsböcker från barndomen. Vågar inte bläddra i en del längre.

   Radera
 2. Det har varit kul att läsa vad du har svarat på de olika bokresorna. Jag har varit efter på att läsa bloggar ett tag så jag hade missat att du hade svarat på Min bokresa inläggen.
  Nu ska jag se och läsa ikapp ännu mer på din blogg. Jag gillar den mycket.

  SvaraRadera