lördag 19 januari 2019

Bokbloggsjerka 18-21 januari 2019

Det är dags för en ny bokbloggsjerka och denna vecka är frågan som följer:

Vilken är den bästa barnboken/ungdomsboken som någonsin har skrivits? (Tänk på din barndom om du inte läser denna genre i dag, eller var kreativ och vinkla frågan som du vill för att kunna besvara den).

Bästa någonsin? Eh, alltså jo, okej. Jag kör. Ska vi gå ned i till 6-9 års åldern är det Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio som jag läste mest och oftast. Stackars vår bibliotekarie som bara fick låna ut dem till mig var tredje vecka i ettan. Vi hade ett ex av varje och andra ville läsa dem. Annars hade de bott i min bänk.

Två böcker som påverkade mig väldigt mycket i mellanstadieåldern var Ulrike och kriget och Ulrike och freden av Vibeke Olsson. De är för mig väldigt talande men om de är bäst vet jag inte. Jag har läst dem i så många omgångar i mitt liv att jag nog inte är neutral i frågan.

På senare år har ungdomsgenren exploderat och det är bra. Bra böcker för unga behövs. En av de bästa jag läst på senare år är Jennifer Nivens Som stjärnor i natten. Den handlar om Finch och Violet som båda lider av psykisk ohälsa och dessutom får man höra både hans och hennes röst. Mina elever tyckte också om den.

En bok som många tonåringar älskar är Förr eller senare exploderar jag av John Green. Den är helt underbar och jag förstår dem. Det är kanske en av de mest tilltalande böcker som skrivits om ett hemskt ämne.

Det är ganska flytande vad som är bäst men just nu tror jag moderna böcker kommer och går för mig. Mina barndomsfavoriter är verkligen alltid de samma.

13 kommentarer:

 1. Greens bok har jag inte läst fast alla skriver om den

  SvaraRadera
  Svar
  1. tydligen behåller en samma musiksmak som en hade vid sexton års ålder...?

   Radera
  2. Greens bok är verkligen fin. Jag tror det. Jag gillar fortfarande Madonna som jag lyssnade mycket på i tonåren.

   Radera
 2. Förr eller senare exploderar jag kände jag som jag var den enda som verkligen inte gillade. Men jag läste den under "fel" period i mitt liv tror jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. Jag tyckte mycket om problematiken som gick att diskutera med eleverna.

   Radera
 3. De där böckerna man läste och älskade i sin barn-/ungdom kommer nog aldrig att skuffas undan av moderna. De har en alldeles speciell plats i hjärtat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag med. Vissa böcker är en del av en.

   Radera
 4. Förr eller senare exploderar jag men hjälp som jag grät till den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stod och fulgrät i mjölkkylen. Mannen bredvid trodde jag var galen.

   Radera
 5. Vibekes böcker har jag läst med min dotter när hon växte upp. Jättefina. Och Bröderna Lejonhjärta grät vi tillsammans åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad fint att ni läste dem ihop. Bröderna Lejonhjärta får mig fortfarande att gråta.

   Radera
 6. Greens bok älskade jag och Nivens är jag jättesugen ppå!

  SvaraRadera