torsdag 17 januari 2019

Hett i hyllan #179



Det är torsdag och Monika undrar vad som döljer sig i bokhyllorna:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Baksidestext:

Levande porträtt ges av författarens excentriska och begåvade släktingar som lämnade Östeuropa för drömmen om ett nytt liv i Israel. Sex generationer senare finns unga representanter för släkten i USA. Men några ska här ändå lyftas fram i ljuset: Esther, matriarken, som av doften av nygräddat bröd lockades i armarna på bagaren; hennes barnbarn Avra, tjuven, som bland annat stal en kotunga och gifte sig med en man med starka nävar och mycket snabba fötter; Miriam, en sömmerska som sydde in trolldom i sina tyger och vars förtrollande skönhet av misstag förvandlade en judisk läroskola till en grogrund för köttslig frustration; tvillingarna Zohar och Moshe som sprang längs stadens gamla murar som pojkar och som män utsattes för en tragedi som skulle hemsöka deras familj i generationer; Elizier, som en gång försökte frambesvärja en golem i sin fars trädgård - och Eliziers amerikanskfödda dotter som en gång skulle ta hans berättelser till sig och själv skapa magi. 

Boken fick jag av en kollega runt 2004 men den var inte ny då. Sedan händer livet och jag har inte rört den. Någonstans tror jag att den skulle passa mig väldigt bra. Jag ska väl läsa den en vacker dag. Trots allt är det väl så att böcker finns kvar och den här får nog stå kvar i bokhyllan ett tag till.


6 kommentarer:

 1. Den baksidetexten hade fått mig att snabbt lägga undan boken igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, religionsläraren i mig blir nyfiken. Kvinnor inom judendomen beskrivs sällan.

   Radera
 2. Den låter väldigt intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gör det. Hoppas jag har tid i alla fall.

   Radera