lördag 2 oktober 2010

Rädda en mamma

Röda korset har en kampanj där man kan bidra till att mammor världen över får det bättre. I dag på DN debatt skriver tre läkare om de våldtagna kvinnor som är ett resultat av konflikter i Kongo. Läs mer här: http://www.dn.se/debatt/eu-och-fn-maste-stoppa-sexuella-tortyren-i-kongo-1.1181336.

Jag tycker det är hemskt att använda våldtäkt som ett vapen. Det finns ingen förklaring till detta våld. Det är tortyr rent ut sagt. De kvinnor som blir våldtagna kan säkert aldrig fungera normalt igen. De barn och de män som tvingats titta på eller kanske till och med delta mår med stor sannolikhet lika dåligt. Att på detta sätt förstöra människor är säkerligen effektivt.

Vi har haft tema om detta i skolan och ibland förundras jag över mina elever. De flesta av dem menar att dessa kvinnor får skylla sig själva och de inte ska komma hit sedan och tycka synd om sig själva. Jag har arbetat en del med tolerans den här veckan. Samtidigt kan jag förstå varför Sverigedemokraterna kan vinna skolval så lätt. Det är inte mycket i frågasättande angående politik när det gäller den yngre generationen. Det skrämmer mig men jag ska jobba vidare. Det var en elev som i alla fall började fundera. Man får ta det lilla med det stora. Det var stort, för den eleven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar